Komentara: 2
Pregleda: 3022
Foto

Projektna nedelja - predstavljeno više od 70 učeničkih projekata

10.05.2022. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
U Tehničkoj školi "Ivan Sarić" otvorena je 14. "Projektna nedelja" u okviru koje je prezentovano više od 70 učeničkih projekata.
Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekata

Tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj da promoviše kreativnost i inventivnost učenika, okupila je više od 150 subotičkih đaka koji su prezentovali svoje projekte. "Projektnu nedelju" organizuje Tehnička škola "Ivan Sarić" uz podršku Poslovnog inkubatora.

- Ideja, realizacija i prezentacija su osnovni postulati "Projektne nedelje". Na ovoj manifestaciji đaci prezentuju sopstvene projekte, kako pred posetiocima tako i pred stručnom komisijom. Pripremili smo veliki fond nagrada u pet kategorija, odnosno četiri kategorije za srednjoškolce i jednu za đake osnovnih škola. Ove godine, pored Tehničke škole, učestvuju i đaci Politehničke, Ekonomske, Medicinske škole, kao i učenici Hemijsko-tehnološke škole i Gimnazije. Sa nama su i učenici iz šest subotičkih osnovnih škola - navodi Željko Rajčić, direktor Tehničke škole "Ivan Sarić".

Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekataOd starog, dotrajalog i nefunkcionalnog karting vozila, đaci Tehničke škole "Ivan Sarić", koji se školuju za vozača motornih vozila, napravili su savremeno, moderno dizajnirano i funkcionalno vozilo. Za rekonstrukciju kartinga bilo im je potrebno oko mesec i po.

- U potpunosti smo promenili izgled karoserije, ispod vozila smo zalepili led trake, ofarbali branik. Na zadnjem delu je napravljen novi spojler koji ulepšava izgled konstrukcije. Pola motora na starom kartingu je bilo rastavljeno, a mi smo ga osposobili i dobili funkcionalno vozilo - objašnjava Stefan Madžoka i dodaje da su uz njega na ovom projektu radili i njegovi drugari iz odeljenja, Stefan Mijatović i Adam Nađ Barna.

Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekataTročlani tim učenika Politehničke škole predstavio je robota za čiju izradu je bilo potrebno oko nedelju i po dana.

- Ovom robotu, koji je izrađen od drveta, svetli glava. Iako može da se koristi kao osvetljenje, to nama nije bio primarni cilj. Mi smo, ustvari, želeli da prenesemo poruku i usmerimo mlade ka učenju i sticanju znanja, jer um svetli, baš kao što je to slučaj i kod našeg robota - objašnjava Filip Vuković.

Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekataPodršku učesnicima, mentorima i organizatorima pružio je gradonačelnik Stevan Bakić, istakavši da su istraživači, preduzetnici i naučnici najveća vrednost našeg grada, ali i naše države.

- Mladim ljudima moramo pružiti šansu i podržati njihove projekte i ideje. Moramo ukazati na njihov značaj za grad i zemlju. Možda će upravo neki patenti koji su predstavljeni ovde jednoga dana služiti za rešavanje bitnih problema za grad. Ova manifestacija već 14 godina okuplja najkreativnije mlade ljude, što svedoči o tome da su obrazovne ustanove ozbiljno shvatile značaj kreativnosti i inovacija, te to svesrdno razvijaju i podržavaju kod svojih đaka. 

Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekata

Projektna nedelja -  predstavljeno više od 70 učeničkih projekataTŠ „Ivan Sarić“ učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izvor: Subotica.com
XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice XIV "Projektna nedelja" Tehničke škole "Ivan Sarić" i  Poslovnog inkubatora Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3022
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

projektna nedelja

subotički đaci

željko rajčić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.