Komentara: 20
Pregleda: 6681

Projekat za jeftinije pozorište od osam miliona evra

14.10.2013. u 18:49h
Izvor: RTV
Gradsko veće Subotice usvojilo je danas zaključke Komisije za izmenu projekta izgradnje Narodnog pozorišta u tom gradu i uputilo Skupštini grada na usvajanje, koje će zasedati u četvrtak, 17. oktobra. Ukoliko odbornici Skupštine grada usvoje Rešenje o nastavku izgradnje Narodnog pozorišta, zgrada subotičkog teatra imaće znatno više pratećih komercijalnih prostora, manju ukupnu površinu i uštedu u izgradnji od osam miliona evra.
Projekat za jeftinije pozorište od osam miliona evra

Komisija za izmenu projekta izgradnje Narodnog pozorišta formirana je od strane stručnjaka koje su delegirale političke partije, sa zadatkom da smernice za izmenu postojeće projektno-tehničke dokumentacije adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje pozorišta.

Do sada je završeno oko 40 odsto izmena projekata, a najvažnija izmena u odnosu na prvobitno potpisani ugovor između Vlade Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i opštine Subotica, jeste smanjenje ukupne vrednosti investicije za trećinu, sa planiranih 24 na 16 miliona evra.

Jedna od stavki koje treba da omogući tu uštedu jeste smanjenje prvobitno projektovanih visina objekata, koje neće podrazumevati rušenje već izgrađenih delova zgrade. Umesto ranije projektovane visine od 28,83 metra, konačna visina zgrade biće smanjena na 22,43 metra prema Trgu Slobode, odnosno na 18,3 metra prema Korzo-u, što zapravo predstavlja visine objekta do kojih je sada izgrađen.

Pored toga, povećani su i ukupni kapaciteti objekta namenjeni "pratećim i uslužno-komercijalnim delatnostima", sa prvobitno oko pet odsto projektovanih na ukupno trećinu objekta.

Projekat za jeftinije pozorište od osam miliona evra

Izmenama projekta, zgrada će imati dve, umesto planirane tri scene, po jednu veliku pozorišnu scenu i koncertnu dvoranu, "što zadovoljava produkcione kapacitete i predviđeni budući razvoj Narodnog pozorišta, kao i zahteve publike". Velika pozorišna scena imaće do 550 mesta, a koncertna dvorana, sa prostorom za orkestar, do 450 mesta.

Po završetku svih predviđenih radova, zgrada pozorišta treba da ima ukupnu korisnu površinu od oko 14.200 kvadrata, od čega je nešto više od 2.680 kvadrata stari, zaštićeni deo zgrade, a novoizgrađeni deo imaće površinu od nešto više od 11.500 kvadrata.

Vlada Srbije do sada je finansirala izvođenje radova sa nešto više od 228 miliona dinara, a AP Vojvodina sa skoro 258 miliona dinara. Radovi na izgradnji pozorišta su, nakon gotovo dvogodišnje pauze, nastavljeni u aprilu, a finansiraju se iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji starog, zaštićenog dela objekta. Iz Fonda najavljuju da će ovi radovi biti podržani sa još 80 miliona dinara, čime bi po procenama nadležnih iz lokalne samouprave ovaj deo objekta naredne godine mogao biti stavljen u funkciju.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 6681

Povezana vest

Povezane teme

Narodno pozorište

fond za kapitalna ulaganja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.