Komentara: 0
Pregleda: 3480

Projekat "Karneval senki" prezentovan u "Skladištu"

11.03.2013. u 14:24h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U nedelju, 10. marta 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” izvedene su dve kratke predstave radionice pozorišta senki u okviru projekta „Karneval senki“, koji je realizovalo Udruženje građana „SPOT“ iz Subotice. Prisutne su tom prilikom pozdravili predsednik Udruženja „SPOT“ Oskar Konja i član Gradskog veća za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac.
Projekat "Karneval senki" prezentovan u "Skladištu"

Projekat ,,Karneval senki“ je bio namenjen studentima, budućim mladim vaspitačima sa Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa osnovama pozorišta senki, ritualnom, narativnom, dramskom umetnošću, inspirisanom religijskim pričama, duhovnošću i filozofijom.

Takođe, studenti su mogli da dobiju saznanja o istorijskom kontekstu nastanka pozorišta senki, tipovima lutaka ovog oblika scenskog stvaralaštva, kao i primeni ove dramske tehnike u radu sa decom predškolskog uzrasta u oblastima razvoja govora i likovne kulture. Obuka je obuhvatala izradu lutaka, pisanje scenarija, izradu scenografije, upoznavanje sa osnovnim scenskim efektima (svetlost, zvuk, pokret) i komunikacijom svetla, platna i senke, te ulogom zvuka u predstavi.

Projekat "Karneval senki" prezentovan u "Skladištu"

Studenti su u toku treninga/radionica uspeli da osmisle dve nezavisne kratke predstave kojima će imati priliku i javno da prikažu stečene veštine i znanja tokom ovih radionica.

Voditeljke treninga su bile Senka Rožumberski, prof. razredne nastave, specijalista didaktičko-metodičkih nauka u oblasti Metodike likovne kulture i Sonja Stefanović Pil, dipl. defektolog surdolog. Zajedno već sedam godina primenjuju dramsku tehniku pozorišta senki u nastavnim i vannastavnim aktivnostima sa decom i mladima.

Projekat "Karneval senki" prezentovan u "Skladištu"

Projekat je finansiran od strane Grada Subotice – Gradskog odbora za omladinu i turizam.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3480
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

vjekoslav ostrogonac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.