Komentara: 0
Pregleda: 4005

Projekat "Hevruta Karavan" u Subotici

17.12.2015. u 15:03h
Izvor: Subotica.com
Projekat „Hevruta Karavan“ putuje u pet gradova u Srbiji: Suboticu, Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac u kojima kroz radionice zasnovane na otvorenom dijalogu i zajedničkom promišljanju upoznaje učesnike sa tradicionalnom jevrejskom hevruta metodom učenja u paru.
Projekat "Hevruta Karavan" u Subotici

Organizacija "Haver Srbija" kroz ovaj projekat približava tradicionalne jevrejske tekstove široj publici, a njihove proruke dovodi u blisku vezu sa životom savremenog čoveka.   

Reč hevruta potiče od istog korena kao i reč haver (prijatelj) i reč havura (u krugu prijatelja). U više od pet hiljada godina istorije i tradicije jevrejskog naroda, veliki akcenat je stavljen na kulturu učenja jedan na jedan, bez učitelja. Razmena znanja i ideja izaziva nas da branimo svoje mišljenje, a u isto vreme da sagledamo tekst iz perspektive našeg Hevruta partnera. Cilj jevrejskog učenja je neprestani lični rast, razvoj i motivacija za dalji napredak.

Projekat "Hevruta Karavan" u Subotici

"Na jučerašnjoj radionici na kojoj je prisustvovalo dvadesetak zainteresovanih građana Subotice, u parovima, ali i kao cela grupa, čitali smo i razgovarali o starim jevrejskim tekstovima koji govore o učenju i obrazovanju. Diskutovalo se o značaju obrazovanja danas, mudrosti i načinima učenja, a učesnici su saznali nešto više o tradicionalnom jevrejskom načinu učenja, kao i o najznačajnijim jevrejskim spisima. Na današnjoj radionici bavićemo se temom Moć govora koja obrađuje načine na koje se izgovorena reč tretira u jevrejskoj misli, kada je bolje ćutati i kakav je odnos između govora i dela", navode u razgovoru za naš sajt organizatori.

Projekat "Hevruta Karavan" u Subotici

„Haver Srbija“ je neprofitna, nevladina, obrazovna organizacija građanskog društva, koja promoviše raznoliko i inkluzivno društvo u Srbiji. Kroz svoj rad, organizacija se zalaže za borbu protiv predrasuda, diskiriminacije, antisemitizma i ksenofobije. Podstiče interkulturni dijalog, razvija veštine kod individua za stvaranje inkluzivne sredine i širi toleranciju kroz neformalnu edukaciju.

Glavni fokus organizacije je upoznavanje društva sa kulturom, istorijom i tradicijom jevrejskog naroda kao korak u borbi protiv predrasuda, antisemitizma i diskriminacije. Na ovaj način želimo da motivišemo i stimulišemo učesnike naših programa da saznaju više. Rad organizacije je takođe usmeren ka jačanju svesti o drugim manjinama i marginalizovanim grupama. Čvrsto verujemo da kroz edukaciju i znanje može doći do promene stava i širenja svesti i da je to put ka stvaranju aktivnog i odgovornog društva.

Izvor: Subotica.com
"Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici "Hevruta Karavan" u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4005
Povezane teme

jevrejska zajednica

hevruta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.