Komentara: 1
Pregleda: 5838

Program Svetosavske nedelje

19.01.2017. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u subotu, sa početkom od 19 časova, biće svečano otvorena  Svetosavska nedelja.
Program Svetosavske nedelje

Prve večeri, u galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića, biće otvorena izložba tapiserija Zagorke Stojanović, uvažene primenjene umetnice. Izložbu će besedom otvoriti vladika bački Irinej. U okviru programa, nastup će imati i Mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom, profesora Veselina Jevtića.

- U  nedelju sa početkom od 19 časova  duhovnu tribinu će održati vladika bački Irinej, po čijem blagoslovu i radi SKC “Sveti Sava”. Vladika će  besediti  na temu “Crkvena autokefalija i autonomija”-kaže predsednik SKC “Sveti Sava”, Milan Marodić.

U ponedeljak, 23. januara biće održana književna tribina na kojoj će biti predstavljeno autobiografsko delo “Zapamćenja” akademika Vasilija Krestića. Pored autora, o knjizi koja je “prilog višedecenijskoj istoriji našeg društva, naše politike, našeg nacionalnog, naučnog, kulturnog i moralnog bitisanja i široko rasprostranjenog posrtanja” govoriće i akademik Kosta Čavoški,  prof.dr Mira Radojević, istoričarka i prof.dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

U zadužbini Dušana Radića u utorak, 24. januara, glumac i reditelj Radoslav Milenković izvešće monodramu “Naši dani”, po tekstu Radoja Domanovića. Ovo autorsko delo, ovenčano Zlatnom kolajnom na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu 1984., Milenković igra sa dužim i kraćim prekidima na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu već pune tri decenije.

- Književi portret Ljubivoja Ršumovića, sa kojim se obeležava 60 godina njegovog književnog rada biće predstavljen u sredu, 25. januara. Pored istaknutog književnika, o Ršumovićevom radu govoriće književni kritičar Petar Arbutina, jedan od direktora Službenog glasnika-kaže  Marodić.

U četvrtak, 26. januara, biće održana tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj učestvuje Dečji hor SKC “Iskončići i recitatori, koji će govoriti prigodne pesme posvećene Svetom Savi. Program  su pripremili Dejan Anđelković i Boško Boškov.

Sedmodnevna kulturno-duhovna manifestacija će biti završena tradicionalnim, humanitarnim Svetosavski balom u restoranu “Spartak S” u petak, 27. januara sa početkom od 20 časova. Gosti bala biće interpretatorka izvornih pesama Slobodanka Danka Stojiljković i čuveni orkestar RTS-a. Prihod od prodaje ulaznica će, kao i prethodnih godina, biti doniran srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji.

Fotografija sa prošlogodišnje Svetosavske nedelje

Program Svetosavske nedelje

Subota, 21.januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Svečano otvaranje (besedi Episkop  bački  Irinej)
Izložba tapiserija (Zagorka Stojanović)
Pojanje mešovitog hora SKC "Sveti Sava", dirigent   Veselin Jevtić

Nedelja, 22. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Duhovna tribina
Crkvena autokefalija i autonomija (besedi  Vladika bački Irinej)

Ponedeljak, 23. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Promocija knjige Vasilija Krestića "Zapamćenja
gosti: akademik Kosta Čavoški, prof. dr Mira Radojević, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i akademik Vasilije Krestić

Utorak, 24. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Monodrama "Naši dani" po tekstu Radoja Domanovića
glumac i reditelj Radoslav Milenković

Sreda, 25. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Književni portret - Ljubivoje Ršumović, 60 godina knjževnog rada
gosti: književni kritičar Petar Arbutina i Ljubivoje Ršumović

Četvrtak, 26. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Svetosavska akademija
učestvuju: Dečji hor SKC "Sveti Sava", Iskončići, recitatori SKC "Sveti Sava"

Petak, 27. januar u 20h
Svetosavski bal u restoranu "Spartak S"
gosti: Slobodanka Stojiljković, Orkestar RTS-a

* Svi programi su besplatni

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5838
Povezana vest
Povezane teme
srpski kulturni centar svetosavska nedelja srpski kulturni centar sveti sava svetosavska akademija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.