• Pregleda: 5658

Počela Svetosavska nedelja

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je otvorena Svetosavska nedelja, duhovno-kulturna manifestacija koja se u Subotici održava već više od dve i po decenije.
Počela Svetosavska nedelja

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića, a manifestaciju je besedom svečano otvorio arhijerejski namesnik subotički, prezviter Miodrag Šipka.

- Zadovoljstvo mi je što po blagoslovu episkopa bačkog Irineja imam čast da otvorim Svetosavsku nedelju. Kao što vam je poznato uz Nedelju pravoslavlja, Svetosavska nedelja je glavna aktivnost u krugu godišnjih aktivnosti Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”. I ove godine program je brižno i pažljivo pripreman, imajući u vidu lik i delo Svetog Save. Imajući ispred sebe Svetog Savu i svima nama je dato u zadatak da svojim delima dokazujemo da smo na putu Svetoga Save, da smo Svetosavci, jer je to jedini ispravan put, put koji je sledio i sam Sveti Sava poštujući i izvršujući zapovesti Božje - poručio je prisutnima prezviter Miodrag Šipka, otvarajući manifestaciju.

Prvo veče je, kao i svake godine, obeležilo otvaranje samostalne izložbe, ovoga puta tapiserija primenjene umetnice Zagorke Stojanović. U okviru izložbe “Mandorla jedne ikone” predstavljeno je 28 tapiserija,  koje je inspirisana ikonom umetnica stvarala tokom prethodnih pet godina.

- Mandorla je svetlost koja obasjava Bogorodicu i Hrista pa sam sve tapiserije napravila u bojama spektra. Prvo sam dobila Bogorodicu Ahtirsku kao ikonu i nekako me je to taklo da napravim ovu celu izložbu. Onda sam ja to dekonstruisala, ruku u molitvi i Hrista razapetog, a stanište ovih likova sam pronašla u oblacima. Volim da izlažem tapiserije da bi se videlo da još uvek postoji tkanje, da neko tka, a to je duboko u našoj tradiciji - ističe Zagorka Stojanović, dobitnica značajnih nagrada i priznanja za tapiseriju, tekstil i kostim, među kojima je i Nagrada za životno delo ULUPUDS-a.

Program će biti nastavljen večeras u 19 časova, kada će u Zadužbini Dušana Radića biti održana duhovna tribina. Na temu “Crkvena autokefalija i autonomija” besediće vladika bački Irinej.

Program Svetosavske nedelje

Nedelja, 22. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Duhovna tribina
Crkvena autokefalija i autonomija (besedi  Vladika bački Irinej)

Ponedeljak, 23. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Promocija knjige Vasilija Krestića "Zapamćenja
gosti: akademik Kosta Čavoški, prof. dr Mira Radojević, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i akademik Vasilije Krestić

Utorak, 24. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Monodrama "Naši dani" po tekstu Radoja Domanovića
glumac i reditelj Radoslav Milenković

Sreda, 25. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Književni portret - Ljubivoje Ršumović, 60 godina knjževnog rada
gosti: književni kritičar Petar Arbutina i Ljubivoje Ršumović

Četvrtak, 26. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Svetosavska akademija
učestvuju: Dečji hor SKC "Sveti Sava", Iskončići, recitatori SKC "Sveti Sava"

Petak, 27. januar u 20h
Svetosavski bal u restoranu "Spartak S"
gosti: Slobodanka Stojiljković, Orkestar RTS-a

* Svi programi su besplatni

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Mare Odgovori
A kada i gde se organizuje izlozba crnih Audija i Mercedesa sa zatamnjenim staklima?
Dositej Odgovori
daće Bog da grom udari na Svetog Sava "kad mu vreme nije" ....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.