Komentara: 2
Pregleda: 6754
Foto

Počela Svetosavska nedelja

22.01.2017. u 10:42h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je otvorena Svetosavska nedelja, duhovno-kulturna manifestacija koja se u Subotici održava već više od dve i po decenije.
Počela Svetosavska nedelja

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića, a manifestaciju je besedom svečano otvorio arhijerejski namesnik subotički, prezviter Miodrag Šipka.

- Zadovoljstvo mi je što po blagoslovu episkopa bačkog Irineja imam čast da otvorim Svetosavsku nedelju. Kao što vam je poznato uz Nedelju pravoslavlja, Svetosavska nedelja je glavna aktivnost u krugu godišnjih aktivnosti Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”. I ove godine program je brižno i pažljivo pripreman, imajući u vidu lik i delo Svetog Save. Imajući ispred sebe Svetog Savu i svima nama je dato u zadatak da svojim delima dokazujemo da smo na putu Svetoga Save, da smo Svetosavci, jer je to jedini ispravan put, put koji je sledio i sam Sveti Sava poštujući i izvršujući zapovesti Božje - poručio je prisutnima prezviter Miodrag Šipka, otvarajući manifestaciju.

Prvo veče je, kao i svake godine, obeležilo otvaranje samostalne izložbe, ovoga puta tapiserija primenjene umetnice Zagorke Stojanović. U okviru izložbe “Mandorla jedne ikone” predstavljeno je 28 tapiserija,  koje je inspirisana ikonom umetnica stvarala tokom prethodnih pet godina.

Počela Svetosavska nedelja

Počela Svetosavska nedelja

- Mandorla je svetlost koja obasjava Bogorodicu i Hrista pa sam sve tapiserije napravila u bojama spektra. Prvo sam dobila Bogorodicu Ahtirsku kao ikonu i nekako me je to taklo da napravim ovu celu izložbu. Onda sam ja to dekonstruisala, ruku u molitvi i Hrista razapetog, a stanište ovih likova sam pronašla u oblacima. Volim da izlažem tapiserije da bi se videlo da još uvek postoji tkanje, da neko tka, a to je duboko u našoj tradiciji - ističe Zagorka Stojanović, dobitnica značajnih nagrada i priznanja za tapiseriju, tekstil i kostim, među kojima je i Nagrada za životno delo ULUPUDS-a.

Program će biti nastavljen večeras u 19 časova, kada će u Zadužbini Dušana Radića biti održana duhovna tribina. Na temu “Crkvena autokefalija i autonomija” besediće vladika bački Irinej.

Program Svetosavske nedelje

Nedelja, 22. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Duhovna tribina
Crkvena autokefalija i autonomija (besedi  Vladika bački Irinej)

Ponedeljak, 23. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Promocija knjige Vasilija Krestića "Zapamćenja
gosti: akademik Kosta Čavoški, prof. dr Mira Radojević, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i akademik Vasilije Krestić

Utorak, 24. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Monodrama "Naši dani" po tekstu Radoja Domanovića
glumac i reditelj Radoslav Milenković

Sreda, 25. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Književni portret - Ljubivoje Ršumović, 60 godina knjževnog rada
gosti: književni kritičar Petar Arbutina i Ljubivoje Ršumović

Četvrtak, 26. januar u 19h (SKC "Sveti Sava")
Svetosavska akademija
učestvuju: Dečji hor SKC "Sveti Sava", Iskončići, recitatori SKC "Sveti Sava"

Petak, 27. januar u 20h
Svetosavski bal u restoranu "Spartak S"
gosti: Slobodanka Stojiljković, Orkestar RTS-a

* Svi programi su besplatni

Izvor: Subotica.com

Svetosavska nedelja - duhovna tribina

Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina Svetosavska nedelja - duhovna tribina
Pogledaj ostale fotografije

Svečano otvaranje Svetosavske nedelje

Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 6754

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

Sveti Sava

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

miodrag šipka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.