Komentara: 11
Pregleda: 6097

Program Svetosavske nedelje

20.01.2016. u 00:18h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u četvrtak, sa početkom od 19 časova, biće svečano otvorena 25. po redu Svetosavska nedelja.
Program Svetosavske nedelje

Prve večeri, u galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića, biće otvorena samostalna izložba slika „Konaci i konačišta“, inspirisana duhovnošću i putovanjima akademskog slikara Dragana Bartule. Slikar, Dragan Bartula je osnivač galerije „Mina Karadžić“ u Loznici, a svoj talenat je dokazao i kao scenograf brojnih pozorišnih predstava. Do sada je samostalno izlagao 45 puta u zemlji i inostranstvu i na oko 150 kolektivnih izložbi. Izložbu će otvoriti vladika bački Irinej, dok će o umetničkim dometima autora govoriti istoričar umetnosti, Dušan Milovanović. U okviru programa, nastup će imati i Mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom, profesora Veselina Jevtića.

Program Svetosavske nedelje

Druge večeri, u petak, sa početkom od 19 časova biće održana književna tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga „Dolina srpskih kraljeva“, jednog od naših najuglednijih savremenih prozaista, Milisava Savića. O zanimljivoj i raskošnoj monografiji, u kojoj autor poziva na odgovornost prema draguljima srpske tradicije, će govoriti i prof. dr Radivoje Mikić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

U zadužbini Dušana Radića u subotu, sa početkom od 19 časova, glumica Biljana Đurović će izvesti monodramu „Nadežda Petrović“. Radnja predstave, koja je nastala u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, se odvija poslednjeg dana života velike slikarke i dobrovoljne bolničarke u sobi bolnice u Valjevu, 3. aprila 1915. godine, kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa. Za scensku interpretaciju dramska umetnica i profesor na Akademiji lepih umetnosti, Biljana Đurović je nagrađena sa tri esnafska međunarodna priznanja. U ulozi reditelja predstave je Božidar Đurović.

Poslednjeg dana u sedmici, takođe sa početkom od 19 časova, po blagoslovu vladike bačkog Irineja, biće održana duhovna tribina.

Istorijska tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga “Genocidom do velike Hrvatske” akademika Vasilija Krestića biće održana u ponedeljak, 25. januara, sa početkom od 19 časova. O knjizi, u kojoj autor istražuje viševekovni suživot Srba i Hrvata će govoriti i istoričarka, prof. dr Mira Radojević.

U utorak, 26. januara biće održana tradicionalna Svetosavska akademija, na kojoj će nastupiti Dečiji hor “Iskončići” i recitatori SKC “Sveti Sava”. Program Svečane akademije su pripremili Dejan Anđelović i glumac Boško Boškov.

Sedmodnevna kulturno-duhovna manifestacija će biti zatvorena tradicionalnim, humanitarnim Svetosavski balom u restoranu “Spartak S” u sredu, 27. januara sa početkom od 20 časova. Gosti bala biće interpretatorka izvornih pesama Slobodanka Danka Stojiljković i čuveni orkestar RTS-a. Prihod od prodaje ulaznica će, kao i prethodnih godina, biti doniran za rad Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 6097

Povezane vesti

Povezane teme

srpski kulturni centar

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.