Komentara: 3
Pregleda: 5649
Foto

Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

24.01.2016. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
U okviru programa Svetosavske nedelje, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je izvedena monodrama „Nadežda Petrović“ u interpretaciji dramske umetnice i profesora na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, Biljane Đurović. U ulozi reditelja bio je Božidar Đurović.
Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

Sala Zadužbine Dušana Radića bila je pretesna da primi sve zainteresovane za predstavu posvećenu znamenitoj slikarki, a pre svega, altruisti i rodoljubu.

Monodramom, koja je nagrađena sa tri esnafska međunarodna priznanja, autorka teksta i glumica, Biljana Đurović želela je publici da ukaže na manje poznatu stranu ličnosti velike umetnice, njenu humanost.

- Dugo godina je Nadežda „tinjala“ u meni. Okupirala me je njena ličnost, a kada je počelo obeležavanja jubileja Velikog rata, smatrala sam da je došlo vreme da se ona „oživi“ na sceni. Tada sam zakoračila u dublju analizu njene ličnosti, njenog dela. Skoro godinu dana analizirala sam sve što sam mogla, posmatrajući njene slike, boje kojima je progovarala, njene fotografije, kao i one koja je ona radila. Smatrala da da je najbitnije da prikažem Nadeždu iz onog ugla, koji je najmanje poznat široj publici, njenu ljudskost jer, nažalost, živimo u doba kada se čovek ne okreće previše ka čoveku. Neophodno da što više dobra izađe na videlo, jer ukoliko je jedna velika Nadežda Petrović mogla dobrovoljno da ode u smrt, da prinese dobrovoljnu žrtvu, gde bi nam bio kraj kada bi svi pužili svoj maksimum - kaže Biljana Đurović.

Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

Kroz radnju koja prati poslednji dan života slikarke i dobrovojne bolničarke, 3. aprila 2015. godine u sobi bolnice u Valjevu, u vreme kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa, monodrama se bavi preispitivanjem moći i nemoći umetnika i umetnosti u ratu.

-Nadežda razgraničava ta dva pojma, umetnik i čovek i na kraju se odlučuje za čoveka. Poslednja scena predstave, kada ona ostavlja svoju poslednju sliku „Valjevska bolnica“ i odlazi za čovekom predstavlja prekretnicu u Nadeždi kao umetniku. Umetnost tada gubi bitku pred čovekom, iza nje ostaje njeno delo, ali ispred nje je čovek-ističe Biljana Đurović.

Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana „Boje i barut“ Olgice Cice, ali i iz izbora poezije brata velike slikarke, Rastka Petrovića i poezije akademika, Ljubomira Simovića, kroz čije je stihove iz pesme „Vaške“ prikazana jedna od najpotresnijih scena u predstavi, koja na slikovit način opisuje ne samo ono kroz šta je prošla Nadežda Petrović, nego i srpska vojska i cela Srbija 1915. godine.

Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

Izvor: Subotica.com
Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović" Izvođenje monodrame "Nadežda Petrović"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5649

Povezane vesti

Povezane teme

srpski kulturni centar

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.