• Pregleda: 4492

Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

U okviru programa Svetosavske nedelje, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je izvedena monodrama „Nadežda Petrović“ u interpretaciji dramske umetnice i profesora na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, Biljane Đurović. U ulozi reditelja bio je Božidar Đurović.
Odigrana monodrama "Nadežda Petrović"

Sala Zadužbine Dušana Radića bila je pretesna da primi sve zainteresovane za predstavu posvećenu znamenitoj slikarki, a pre svega, altruisti i rodoljubu.

Monodramom, koja je nagrađena sa tri esnafska međunarodna priznanja, autorka teksta i glumica, Biljana Đurović želela je publici da ukaže na manje poznatu stranu ličnosti velike umetnice, njenu humanost.

- Dugo godina je Nadežda „tinjala“ u meni. Okupirala me je njena ličnost, a kada je počelo obeležavanja jubileja Velikog rata, smatrala sam da je došlo vreme da se ona „oživi“ na sceni. Tada sam zakoračila u dublju analizu njene ličnosti, njenog dela. Skoro godinu dana analizirala sam sve što sam mogla, posmatrajući njene slike, boje kojima je progovarala, njene fotografije, kao i one koja je ona radila. Smatrala da da je najbitnije da prikažem Nadeždu iz onog ugla, koji je najmanje poznat široj publici, njenu ljudskost jer, nažalost, živimo u doba kada se čovek ne okreće previše ka čoveku. Neophodno da što više dobra izađe na videlo, jer ukoliko je jedna velika Nadežda Petrović mogla dobrovoljno da ode u smrt, da prinese dobrovoljnu žrtvu, gde bi nam bio kraj kada bi svi pužili svoj maksimum - kaže Biljana Đurović.

Kroz radnju koja prati poslednji dan života slikarke i dobrovojne bolničarke, 3. aprila 2015. godine u sobi bolnice u Valjevu, u vreme kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa, monodrama se bavi preispitivanjem moći i nemoći umetnika i umetnosti u ratu.

-Nadežda razgraničava ta dva pojma, umetnik i čovek i na kraju se odlučuje za čoveka. Poslednja scena predstave, kada ona ostavlja svoju poslednju sliku „Valjevska bolnica“ i odlazi za čovekom predstavlja prekretnicu u Nadeždi kao umetniku. Umetnost tada gubi bitku pred čovekom, iza nje ostaje njeno delo, ali ispred nje je čovek-ističe Biljana Đurović.

Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana „Boje i barut“ Olgice Cice, ali i iz izbora poezije brata velike slikarke, Rastka Petrovića i poezije akademika, Ljubomira Simovića, kroz čije je stihove iz pesme „Vaške“ prikazana jedna od najpotresnijih scena u predstavi, koja na slikovit način opisuje ne samo ono kroz šta je prošla Nadežda Petrović, nego i srpska vojska i cela Srbija 1915. godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
nada Odgovori
Monodrama za sva vremena, posebno danas kada je najteze biti i ostati covek.
Срби где сте и шта чекате ? Odgovori
Мало гледалаца,Срби где сте опет, заказали сте,а ред је да се појавите.Немојте рећи да вас то не занима или су неки други разлози зашто нисте дошли на ову представу. Поручујем: има још
тога да се види и чује,па навратите у СКЦ "Свети Сава" Суботица у ове дане до прославе
Светог Саве у Суботици !
Oko sokolovo Odgovori
@Срби где сте и шта чекате ?

Deo otišao na onaj svet a deo izbegao od silne brige i zaštite koju imaju od "velikih" Srba. Zašto u publici nema npr. vrha "srpskih" stranaka? Zato što su svi navodnici opravdani.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.