Komentara: 0
Pregleda: 3167

Proglašeni najbolji na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

12.04.2014. u 18:05h
Izvor: RTV Yueco
Predstava “Neoplanta” Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana, po romanu Lasla Vegela, proglašena je za najbolju na 64. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu - Darko Lukić, Vesna Ždrnja i Miloš Latinović, nakon odgledanih 11 predstava u zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala održanog u Subotici.
Proglašeni najbolji na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

“U ovoj predstavi snažnog emotivnog naboja koja na specifičan način tretira istorijske događaje, prepliću se uspešna dramatizacija romana, inventivna režija, nadahnuta glumačka igra, likovnost i muzika” – navedeno je u saopštenju žirija.

Nagrada za najbolju predstavu za decu dodeljena je predstavi “Ima li deda odelo”, po knjizi Ameli Frid, u režiji Emilije Mrdaković i produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada.

“Predstava se bavi ozbiljnim i važnim životnim temama prilagođeno dečijem uzrastu i na umetnički kreativan način postiže vaspitni cilj” – navodi se u obrazloženju jednoglasno usvojene odluke.

Osim predstava proglašeni su i najbolji pojedinci festivala, pa je tako nagrada za najbolju režiju pripala Andrašu Urbanu.

Proglašeni najbolji na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Predstava "Neoplanta"

Za najbolje glumce proglašeni su Branislav Jerković za ulogu Gidre u predstavi "Gospođa Olga", Narodnog pozorišta Sombor, Minja Peković za ulogu Bet Brenan u predstavi "Brak Bet i Bua" Narodnog pozorišta iz Subotice, Daniel Husta za ulogu Popa u predstavi "Neka se jave najbolji", u koprodukciji Saveza dramskih umetnika Vojvodine/SNP/Novosadsko pozorište, i Natalia Vicei nagrađena je za ulogu Cara Alekseja u predstavi "Kralj Ibi" Narodnog pozorišta Subotica.

Milici Grbić Komazec pripale su nagrade za najbolju scenografiju, najbolji kostim, kao i Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić”.

Jeleni Milić Zlatković nagrada "Tihomir Mačković", Atili Antalu za najbolju muziku, dok je specijalna nagrada pripala glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta za izuzetno uspešnu kolektivnu igru u predstavi "Neoplanta".

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala je Luki Mihoviloviću za ulogu Meta u predstavi "Brak Bet i Bua" Narodnog pozorišta Subotica.

64. festival Profesionalnih pozorišta Vojvodine zatvara se večeras programom na sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3167
Povezane teme

andraš urban

pozorište

pozorišna predstava

festival profesionalnih pozorišta vojvodine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.