Komentara: 22
Pregleda: 5004

Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

19.02.2018. u 12:37h
Izvor: Subotica.com
Od početka primene Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, na teritoriji našeg grada registrovano je 436 stambenih zajednica, od kojih je jedna trećina odabrala profesionalne upravnike zgrada, dok je ostatak odabrao upravnike iz svojih redova. O tome koje su obaveze i izazovi sa kojima se profesionalni upravnici zgrade suočavaju, razgovarali smo sa našom sugrađankom Milankom Dulić.
Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

Od 1. januara počeo je da se primenjuje Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji predviđa izbor upravnika ili profesionalnih upravnika zgrada. Prema rečima Janoša Bagija, samostalnog stručnog saradnika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, trenutno se u registru Privredne komore Srbije nalazi 14 profesionalnih upravnika zgrada sa teritorije našeg grada.

- Zaključno sa januarom 2018. godine, obuku je završilo 12 polaznika u Subotici i četiri u Beogradu. Od toga, u Subotici je izdato 10 licenci, dvoje nisu položili sve ispite, a u Beogradu četiri licence, što znači ukupno 14 licenci. Za sada su stambene zajednice samostalno, na sednicama Skupštine, odabrale profesionalne upravnike zgrada i još ni jedna stambena zajednica nije prinudno dobila profesionalnog upravnika zgrade - kaže Bagi.

Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

Naša sugrađanka Milanka Dulić je obuku za profesionalnog upravnika zgrade prošla početkom avgusta prošle godine, a nakon uspešno položenog ispita, licencu za obavljanje posla dobila je u novembru na svečanoj dodeli u Regionalnoj privrednoj komori Severobačkog okruga.

- Tokom deset dana, koliko je trajala, imali smo obuku iz komunikacije, pravnih aspekata, finansija, građevinarstva, inženjeringa i osiguranja. To je pet ključnih oblasti iz kojih bi svaki profesionalni upravnik zgrade trebalo da ima osnovno znanje, kako bi mogao da pristupi jednoj stambenoj zajednici. Stambena zajednica više nije samo zgrada u kojoj se plaćaju troškovi za utošenu električnu energiju i vodi računa o tome da zajedničke prostorije budu čiste. Sada je to pravno lice ispred kojeg treba da stoji odgovorna osoba, menadžer, upravnik ili profesionalni upravnik - objašnjava Dulić.

Nakon što se dvotrećinskom većinom stanara izabere upravnik ili profesionalni upravnik zgrade, sledeći korak je registracija stambene zajednice, što je, prema rečima naše sagovornice, veoma složen postupak. Do sada je na teritoriji našeg grada registrovano 436 stambenih zajednica, od kojih je jedna trećina odabrala profesionalne upravnike zgrada, dok je ostatak odabrao upravnike iz svojih redova. Dulić kaže da je najčešći problem s kojim se ona i njene kolege suočavaju upravo nepoznavanje razlike između upravnika i profesionalnog upravnika od strane javnosti, kao i to što je ova profesija uglavnom predstavljena u negativnom svetlu.

- Upravnik može biti bilo ko iz reda stanara, ko će imati odgovornost obavljanja delatnosti u toj zgradi za zajedničke prostorije, međutim, pošto nema licencu za bavljenje profesionalnim upravljanjem, on taj posao obavlja volonterski. S druge strane, profesionalni upravnik se plaća i to je osoba na koju se stanari uvek mogu osloniti, neko ko je 24 časa prisutan i ko zbog sopstvene odgovornosti mora biti upoznat sa svim pojedinostima zgrade. Naš zadatak je da osvestimo ljude koji žive u stambenim zajednicama da, u svom privatnom delu stana, mogu da žive i uživaju na sebi svojstven način, pod uslovom da ne štete sustanarima u zgradi. Pošto smo svi pod jednim krovom, moramo zajedničkom odlukom doneti najbolje rešenje za sve nas - naglašava Dulić.

Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

Kako je krajem prošle godine Skupština grada Subotice utvrdila minimalne naknade za održavanje zajedničkih delova zgrada, novac koji stanari za ovu uslugu izdvajaju na mesečnom nivou kreće se od 260 do 340 dinara, u zavisnosti od toga da li zgrada poseduje lift, dok za uslugu profesionalnog upravnika zgrade na mesečnom nivou izdvajaju po 300 dinara.

- Naknada od 300 dinara je zaista minimum, jer nam to jedva pokrije sve troškove štampanja računa, neophodne dokumentacije, registracije stambene zajednice, izrade pečata i otvaranje računa, a da ne govorimo o tome da svaki zvanični dokument morate da overite kod notara. Takođe, pre nego što stupite na funkciju, u obavezi ste da utvrdite tehničko stanje zgrade, za šta vam je potreban iskusan inženjer, koji dobro poznaje stanje zgrada u lokalnoj sredini. On treba da pregleda zgradu od temelja do krova, nakon čega treba da sačinite izveštaj o zatečenom stanju zgrade - objašnjava Dulić.

Ipak, naša sagovornica je optimistična, te iako još uvek nema zgradu pod svojom upravom, kaže da bi se veoma rado oprobala u ovom poslu. 

- Licencirala sam se zbog toga što je za mene ovaj posao izazov, jer mi je veoma važno i korisno da Subotica ima lep život i kulturu stanovanja, a takođe mi je značajno da stambena zajednica u kojoj ću biti profesionalni upravnik bude održiva. Mislim da će ova profesija zaživeti i da će se ljudi sve više obraćati profesionalnim upravnicima, jer je to velika odgovornost koja podrazumeva niz obaveza - zaključila je Dulić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 5004
Povezane teme

regionalna privredna komora subotica

profesionalni upravnik zgrade

obuka za upravnike zgrada

stambene zajednice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.