• Pregleda: 3743

Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

Od početka primene Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, na teritoriji našeg grada registrovano je 436 stambenih zajednica, od kojih je jedna trećina odabrala profesionalne upravnike zgrada, dok je ostatak odabrao upravnike iz svojih redova. O tome koje su obaveze i izazovi sa kojima se profesionalni upravnici zgrade suočavaju, razgovarali smo sa našom sugrađankom Milankom Dulić.
Profesionalno upravljanje zgrada zahteva posvećenost i niz obaveza

Od 1. januara počeo je da se primenjuje Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji predviđa izbor upravnika ili profesionalnih upravnika zgrada. Prema rečima Janoša Bagija, samostalnog stručnog saradnika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, trenutno se u registru Privredne komore Srbije nalazi 14 profesionalnih upravnika zgrada sa teritorije našeg grada.

- Zaključno sa januarom 2018. godine, obuku je završilo 12 polaznika u Subotici i četiri u Beogradu. Od toga, u Subotici je izdato 10 licenci, dvoje nisu položili sve ispite, a u Beogradu četiri licence, što znači ukupno 14 licenci. Za sada su stambene zajednice samostalno, na sednicama Skupštine, odabrale profesionalne upravnike zgrada i još ni jedna stambena zajednica nije prinudno dobila profesionalnog upravnika zgrade - kaže Bagi.

Naša sugrađanka Milanka Dulić je obuku za profesionalnog upravnika zgrade prošla početkom avgusta prošle godine, a nakon uspešno položenog ispita, licencu za obavljanje posla dobila je u novembru na svečanoj dodeli u Regionalnoj privrednoj komori Severobačkog okruga.

- Tokom deset dana, koliko je trajala, imali smo obuku iz komunikacije, pravnih aspekata, finansija, građevinarstva, inženjeringa i osiguranja. To je pet ključnih oblasti iz kojih bi svaki profesionalni upravnik zgrade trebalo da ima osnovno znanje, kako bi mogao da pristupi jednoj stambenoj zajednici. Stambena zajednica više nije samo zgrada u kojoj se plaćaju troškovi za utošenu električnu energiju i vodi računa o tome da zajedničke prostorije budu čiste. Sada je to pravno lice ispred kojeg treba da stoji odgovorna osoba, menadžer, upravnik ili profesionalni upravnik - objašnjava Dulić.

Nakon što se dvotrećinskom većinom stanara izabere upravnik ili profesionalni upravnik zgrade, sledeći korak je registracija stambene zajednice, što je, prema rečima naše sagovornice, veoma složen postupak. Do sada je na teritoriji našeg grada registrovano 436 stambenih zajednica, od kojih je jedna trećina odabrala profesionalne upravnike zgrada, dok je ostatak odabrao upravnike iz svojih redova. Dulić kaže da je najčešći problem s kojim se ona i njene kolege suočavaju upravo nepoznavanje razlike između upravnika i profesionalnog upravnika od strane javnosti, kao i to što je ova profesija uglavnom predstavljena u negativnom svetlu.

- Upravnik može biti bilo ko iz reda stanara, ko će imati odgovornost obavljanja delatnosti u toj zgradi za zajedničke prostorije, međutim, pošto nema licencu za bavljenje profesionalnim upravljanjem, on taj posao obavlja volonterski. S druge strane, profesionalni upravnik se plaća i to je osoba na koju se stanari uvek mogu osloniti, neko ko je 24 časa prisutan i ko zbog sopstvene odgovornosti mora biti upoznat sa svim pojedinostima zgrade. Naš zadatak je da osvestimo ljude koji žive u stambenim zajednicama da, u svom privatnom delu stana, mogu da žive i uživaju na sebi svojstven način, pod uslovom da ne štete sustanarima u zgradi. Pošto smo svi pod jednim krovom, moramo zajedničkom odlukom doneti najbolje rešenje za sve nas - naglašava Dulić.

Kako je krajem prošle godine Skupština grada Subotice utvrdila minimalne naknade za održavanje zajedničkih delova zgrada, novac koji stanari za ovu uslugu izdvajaju na mesečnom nivou kreće se od 260 do 340 dinara, u zavisnosti od toga da li zgrada poseduje lift, dok za uslugu profesionalnog upravnika zgrade na mesečnom nivou izdvajaju po 300 dinara.

- Naknada od 300 dinara je zaista minimum, jer nam to jedva pokrije sve troškove štampanja računa, neophodne dokumentacije, registracije stambene zajednice, izrade pečata i otvaranje računa, a da ne govorimo o tome da svaki zvanični dokument morate da overite kod notara. Takođe, pre nego što stupite na funkciju, u obavezi ste da utvrdite tehničko stanje zgrade, za šta vam je potreban iskusan inženjer, koji dobro poznaje stanje zgrada u lokalnoj sredini. On treba da pregleda zgradu od temelja do krova, nakon čega treba da sačinite izveštaj o zatečenom stanju zgrade - objašnjava Dulić.

Ipak, naša sagovornica je optimistična, te iako još uvek nema zgradu pod svojom upravom, kaže da bi se veoma rado oprobala u ovom poslu. 

- Licencirala sam se zbog toga što je za mene ovaj posao izazov, jer mi je veoma važno i korisno da Subotica ima lep život i kulturu stanovanja, a takođe mi je značajno da stambena zajednica u kojoj ću biti profesionalni upravnik bude održiva. Mislim da će ova profesija zaživeti i da će se ljudi sve više obraćati profesionalnim upravnicima, jer je to velika odgovornost koja podrazumeva niz obaveza - zaključila je Dulić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
DDD Odgovori
Pa nećete valjda svaki mesec plaćati registraciju stambene zajednice, izradu pečata i ostalo što ste naveli. Lepo ćete vi zarađivati od tih 300 dinara po stanu.
Ратко
У згради са 50 станова то је додатни трошак од 15.000,00 динара месечно, односно 180.000,00 годишње- Тако су ови вајни политичари натоварили грађане на леђа грађана, као паразите, а они ће се хвалити како је стопа незапослености мања. Чист гангстерај. Чуди ме да нису натурили и професионалног управника за приватне куће у улици, нпр. чим са једне стране улице има 10 приватних кућа обавезан је управник, који би водио рачуна да ли су сви очистили димњак, да ли су окречили фасаду, лупају ли капијом када је отварају, имају ли подстанаре итд. Неисцрпан је извор разлога за узимање лове из џепа грађана.
Realan Odgovori
Do sada neprevaziđena ideja nameta je "vazdušarina". Ni ostalih bezbroj ne zaostaju.
ЈОВАН Odgovori
Верујем да је додељивање професионалног управника пожељно тамо где не постоји међусобна комуникација међу станарима, али то је реткост. Не може професионални управник боље водити стамбену јединицу од неког ко у тој јединици живи, познаје станаре, познаје проблематику зграде и промтно је доступан 24 часа што професионални управник није. Када се неко заглави у лифту зграде на Прозивци професионалном управнику рецимо са Теслиног насеља треба много више времена за интервенцију него оном управнику који живи у стамбеној јединици. Нема бољег управљања од комбинације локалног управника и Дирекције за изградњу града која има и правника и инжењера, и сву неопходну администрацију. Професионални управник је производ СНС политике која по обичају има лошу машту.
666
Brzina intervencije u stvarnosti nema veze sa lokacijom upravnika vec sa njegovom dostupnoscu i reakcijom servisa.
stanar Odgovori
Mi u zgradi imamo predsednicu kućnog saveta .Plaćamo mesečno 2400 din za održavanje zgrade u centru grada,+ 500 din po stanu za čišćenje ,a nemamo lift.Čistačica je njena lična kućna pomoćnica i nametnuta je stanarima.Iako smo se žalili da plaćamo čistačicu koja radi na crno,i nalazili legalne agencije za čišćenje gde je po stanu max 300 din.Našu vešernicu koja je zajednička prostorija od pamtiveka predala je Opštini sa namerom da je neko od njenih otkupi.Tako da nas naša predsednica-stanarka skupo košta,skuplje od profesionalnog upravnika na kojeg bi mogli svi stanari da računaju 24 sata.Profesionalni upravnik mora sve stanare da gleda objektivno i mora se držati zakona ,jer je lako smenljiv.
panonski čamac
Pa nije vam ona gazda pa da morate nju trpeti, lepo se okupite i izaberite nekog drugoga.
kojot
Колико станова има у вашој згради?
Gogili Odgovori
Sramota za državu. Uvode nam profesionalne upravnike, a nema narod šta jesti. SRAMOTA
radijalac Odgovori
Totalno sam protiv upravnika jer ne mogu vise nikakve namete da placam. Mene zanima kako to da nam vec na januarskom racunu za etaz stoje troskovi za upravnika,sad je sredina februara,a mi jos upravnika nismo ni videli?
daca Odgovori
Sa Jovanovim komentarom se uglavnom slažem, ali nije upoznat sa svim stvarima. Odglavljivanje iz lifta ne vrši upravnik nego majstor koji je za to obučen tj firma koja ima ugovor sa njim. Sve poslove vezano za održavanje rade reg.firme a upravnik samo organizuje i sklapa ugovore , vodi administraciju i dežura za pozive 24 sata. Reg. stambene zajednice košta 380 din, pečat 1500 din. To je sav izdatak za registraciju. Skrining zgrade nije potreban jer zgradu ne kupujete nego održavate. Kada se nešto pokvari ili obruši, zovete majstore i oni poprave na teret etaža , naknade koju ste sami utvrdili, a na osnovu stanja u zgradi. To je već poznato stnarima koji su i do sada održavali svoju zgradu.Problem je kada vam pregori sijalica na hodniku, upravnik je neće zameniti ali će poslati majstora koji treba da donese sijalicu i zameni je , ali će taj debelo naplatiti sa etaža vaše zgrade, Stanari nemaju kontrolu troškova već samo upravnikov izveštaj . Znači-menjam sijalice dok raja plaća.
ЈОВАН
Професионални управник нема емотиван однос према трошковима и решавању кварова. Пријавите му квар, мада се поставља питање ко ће то њега за џабе зивкати, а он позове неког мајстора, каже иди тамо реши то и донеси мојих 10 посто. То је прилично лежерна позиција, за разлику од управника из стамбене јединице који има интерес да са мање новца реши више проблема. Живимо у згради преко 30 година и имамо изграђен међукомшијски однос, е сад ће нам неко са стране доћи и учити нас лепом понашању и све то за 180 хиљада на годишњем нивоу. Мало морген! За те новце можемо пола крова поправити, окречити зграду урадити озбиљнију поправку лифта итд. Још једном да се осврнем на заглављивање у лифу. Замислите када се то деси у по ноћи, мајстор заспао, не чује телефон, а људи у лифту паниче. Управник из стамбене јединице може да има кључ отвори врата и ослободи их или макар дода чашу воде и разбије страх.
Ратко Odgovori
Професионални управник и присиљавање стамбених јединица да се региструју као правна лица са додељивањем ПИБ је грубо мешање у приватну својину станара који живе у стамбеним јединицама. Стамбене јединице су приватно власништво њених станара По ком основу морају имати ПИБ. По тој логици и свака приватн акућа или група кућа у улици би моара да се региструје и добије ПИБ. Овакав однос државе према станарима стамбене јединице је њихово нагоре омаловажавање. Држава им на овај начин поручује да су грађани са посебним потребама јер наводно нису сами способни да организују свој живот. Не бих се изненадио да уведу обавезу да сваки станар стамбене јединице мора проћи инклузију, а ту би се могло запослити још других грађана којима би то био редован посао и који би на тај начин допринели да се смањи стопа незаопслености. Куд ћеш већег успеха накарадне власти.
daca
Registacija stambenih jedinica se vrši zbog obaveze plaćanja poreza na prihod od izdavanja poslovnih prostora ili garaža koje pripadaju zgradi i sve novogradnje imaju te prostore u prizemlju a po novom Zakonu , najam istih pripada zgradi. Izuzetak su poslovni prostori koji su kupljeni po izgradnji zgrade i predstavljaju nečije lično vlasništvo. i tada oni sami plaćaju porez . Ceo sisitem se priprema za ulazak u EU gde neće moći da se radi i zarađuje na crno i da siva ekonomija stvara ekstra profitere a državni budžet prazan- kao kod nas što radimo već 30 godina unazad. Stare zgrade nemaju većinom ništa za izdavanje, ali zakonodavac nije predvideo izuzetak od registracije , mada se i stanovi pretvaraju u poslovne prostore koji su opet po tom osnovu posebno oporezovani.
UF Odgovori
Nece upravnik od svojih 300din nista placati sve ce placati stanari. ciscenje popravke porski bilans
Duki DIESEL Odgovori
Kakav moras biti covek,da bi bio upravnik zgrade... Razmislite malo!!!
stanar Odgovori
Ja živim u zgradi gde nema lift, plaćam etaž 598 dinara za stan jednosoban od 39 kvadrata, zgrada je strava prljava grozna, pitam se gde idu pare.
subotičanin Odgovori
Stanari treba da se dogovore pa će i zgrada biti uredna. Dogovor kuću gradi.
obavešten Odgovori
informacija : 10 % zgrada se opredelilo za profesionalne, dok 90 % zgrada i dalje su izabrali upravnike iz svoji redova koji će biti mnogo profesionalniji jer čuvaju svoju imovinu kao i imovinu svoji komšija .
daca Odgovori
Jovan ; Što se tiče odglavljivanja iz lifta, to rade samo stručna lica tj. lica na održavanju istog i ne bi niko drugi trebao imati ključ niti otvarati lift jer su oni plaćeni za dežurdtvo. Zadužena lica tj, majstori , za to su i odgovorna za slučaj nesrećnog izbavljanja , i svako drugi snosi sam odgovornost ukoliko otvara lift. Mislim da to niko nestručan ne bi trebao raditi. Zato postoji dežurni koji je uvek na poziv dolazio u najkraćem roku od desetak petnaest minuta iako je probuđen i odradio posao kako treba.Ne treba se plašiti kada ste zaglavljeni jer to traje kratko i ne treba vam vodica , meze itg :D ;) , a u protivnom , kod velikog straha , takvi ne treba da koriste lift. Ali, svako će pozvati broj majstora za odglavljivanje iz lifta , međutim ko će obilaziti da li je prokislo na tavanu, jer stanari nema šta da traže tamo , ili ko će voditi računa o zadedničkim popravkama ?! Upravnik, naravno a on to neće znati jer ne živi u zgradi a njega plaćaju podebelo za rad.
prozivčanin Odgovori
Uveli smo profesionalnog upravnika i plaćamo održavanje zgrade 1000 dinara i njegov rad 300 dinara, vreme će pokazat dali smo dobro postupili.
Niko u zgradi nije prihvatio da bude upravnik.
Zoran Odgovori
Ovo je još jedan od vidova pljačke i omogućavanja iste od strane države, a počelo je sa privatnim izvršiteljima i beležnicima koji su sada pojedini milioneri. Kao prvo kod nas u gradu tzv. profesionalni upravnici iskoristili su mogućnost koju je država dala pa su svi ušli u privredna društva do.o.o koja odgovaraju za propuste osnivačkim kapitalom koji je najčešće 1000 dinara, a osim toga došli su na još jednu ideju te su da nebi bili na udaru stanara u svakoj zgradi dogovorili kontakt osobu kojoj oni daju od 50 do 100 dinara po stanu i koji rade za njih sav posao.Pojedina d.o.o (upravnici) imaju više od 10 zgrada i to po više od 70 stanova u zgradi po 300din. Biće nama lepo kada profesionalni upravnici zaduže zgrade preko hipotekarnih kredita radi obnavljanja ili sl. pa onda podele pare sa izvođačem i ništa neurade a pošto je u stvari d.o.o proneverio pare naplata se vrši na 1000 dinara, i par štampača u kancelariji, a kredit će varćati svi vlasnici stanova. Neka nam je bog u pomoći!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.