Komentara: 16
Pregleda: 11242

Privremeno zabranjen uvoz hrane životinjskog porekla iz Mađarske

28.04.2018. u 10:29h
Izvor: Subotica.com
Zbog pojave "afričke kuge" kod divljih svinja u Mađarskoj, Srbija je zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla koji dolazi sa teritorije našeg severnog suseda.
Privremeno zabranjen uvoz hrane životinjskog porekla iz Mađarske

Kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kod divljih svinja u Mađarskoj otkriven je prvi slučaj "afričke kuge", a o čemu je njihov nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane obavestio naše ministarstvo. Zbogo toga je doneta mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske.

- U cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Srbije, a na osnovu Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti "afričke kuge" svinja u Srbiju, na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske - saopštilo je Ministarstvo.

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske.

Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.

Privremeno zabranjen uvoz hrane životinjskog porekla iz Mađarske

POJAČAN NADZOR NAD PROMETOM HRANE

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

- Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja - ističe se u saopštenju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 11242
Povezane teme

granični prelaz horgoš

granični prelaz Bački Vinogradi

granični prelaz kelebija

granični prelaz bajmok

granični prelaz đala

granični prelaz bački breg

granični prelaz horgoš 2

carinska kontrola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.