Komentara: 45
Pregleda: 12063

Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

25.11.2015. u 19:24h
Izvor: Subotica.com
"Slobodna zona" Subotica i "Privredno-tehnološki parkovi", koji posluju u Privrednoj zoni Mali Bajmok, ponos su grada i veliki razvojni potencijal. U velikim kompanijama trenutno radi više od 4.000 ljudi, a prema planovima, sledeće godine očekuje se otvaranje još hiljadu radnih mesta.
Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

U "Slobodnoj zoni" na 44 hektara izgrađeno je 80 hiljada kvadratnih metara poslovno-proizvodnog prostora, gde sada posluje pet velikih multinacionalnih kompanija: "Simens", "Kontinental", "Svarovski", "Norma grupa" i "Dunkermotoren Ametek", a u neposrednom komšiluku, u privrednoj zoni radi „Kalcedonija“. Kompanije se šire i usavršavaju proizvodnju, te postoje potrebe za još većim poslovnim prostorom.

Zahvaljujući sredstvima grada od 48 miliona dinara izvršena je dokapitalizacija preduzeća "Slobodna zona" Subotica, u vlasništvu grada Subotice je 72 odsto kapitala i time je stvorena mogućnost da se proširi hala kompanije "Dunkermoteren".

Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

- Krajem 2014. godine od kompanije "Dunkermotoren", koja sada posluje na izmeštenoj lokaciji, dobili smo zahtev za proširenje proizvodnje jer u sadašnjem prostoru nema mesta za postavljanje još tri nove proizvodne linije - objasnila je Branislava Stojković Marčetić, direktorka "Slobodne zone". - Posle dogovora sa gradom, 17. oktobra počela je izgradnja još oko 900 kvadrata, a prema planu, u njima bi već 18. januara bi trebala da počne proizvodnja i da posao dobije 60 novih radnika. U toku su i pregovori za izgradnju nove velike hale od 20 hiljada kvadrata, koja će takođe biti na ovom prostoru.

Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

Pored navedenog, "Kontinental" ulazi u drugu i treću fazu investicije i počinje izgradnju hale od 20 hiljada kvadrata, "Svarovski" završava halu od 17 hiljada kvadrata, "Simens" treba da gradi novu halu. Sve investicije planirane su za 2016. godinu.

- "Slobodna zona" i "Privredno-tehnološki parkovi" treba da budu primer za celu državu, ovde je zaposleno više od četiri hiljade ljudi, a taj broj će biti još veći - istakao je gradonačelnik Jene Maglai. - Imamo ugovorene investicije za "Kontinental", uskoro ćemo imati i za "Ametek", u petak je otvaranje ponuda za izgradnju još jedne hale i sve su ovo dobre vesti koje jačaju Suboticu.

Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

JKP „Vodovod i kanalizacija“ ulazi i investiciju i izradu projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže, vredne oko 600 hiljada evra, na prostoru Privredne zone. Treba da se reši pitanje vodosnabdevanja i elektroenergetskog sistema, što je preduslov da se i ostalih 13-14 hektara oplemeni investicijama.

Po rečima Nebojše Daraboša, člana Gradskog veća za privredu, pored zapošljavanja ljudi, dolazak velikih kompanija u naš grad doneo je i druge benefite, kao što je usavršavanje kadrova, saradnja sa srednjim školama.

Privredna zona u Malom Bajmoku veliki potencijal grada

U petak će biti otvorene ponude za izgradnju nove hale, za koju je sredstva od 156 miliona dinara obezbedio pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja.

- Očekujemo da iduće godine imamo svoju proizvodnja halu koju možemo da izdajemo investitorima, jer su sve prilike da velikih grinfild investicija neće biti već treba da budemo spremni da ulagačima izađemo u susret - naglasio je Ivan Saveljić, direktor PTP. - Osposobili smo saobraćajnicu iza "Kontinentala" i time gradskim autobusima omogućili saobraćajni prsten i nesmetan rad. Polako počinju da se vide i sekundarni efekti investicija, radimo na jačem povezivanju srednjih škola u našem gradu sa stranim investitorima.

Izvor: Subotica.com
Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni Poseta rukovodstva grada Subotice Slobodnoj zoni
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 45
Pregleda: 12063
Povezane teme

slobodna zona subotica

Privredno tehnološki parkovi Subotica

Siemens

Dunkermotoren Subotica

jene maglai

slobodna zona mali bajmok

fabrika simens u subotici

simens srbija

fabrika kontinental

fabrika continental

contitech subotica

norma group

nebojša daraboš

norma grupa

fabrika norma

swarovski

calcedonia

kalcedonija

fabrika kalcedonija

fabrika swarovski

ametek

ivan saveljić

branislava stojković marčetić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.