Komentara: 15
Pregleda: 5534
Foto

Privode se kraju radovi na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

21.06.2018. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Sanacija i restauracija crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, koja je započeta još 2010. godine, uskoro bi trebalo da se privede kraju. U narednih desetak dana, kompletiraće se radovi u unutrašnjosti objekta, dok će do septembra preostati jedino da se urade tronovi, koji krase pristup iskonostasu ovog svetog hrama.
Privode se kraju radovi na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg sagrađena je 1723. godine, što je čini najstarijim sakralnim objektom u Subotici. Kroz svoju dugu istoriju, hram je imao nekoliko manjih obnova, a prva velika dogodila se između 1909. i 1910. godine, kada objekat proširen, a toranj pomeren za metar, čime je hram poprimio današnji oblik. Gotovo 100 godina kasnije, započeta je tekuća generalna obnova, koja se radila fazno, kako bi se crkvi vratio stari sjaj. 

- Prvo što se radilo jeste toranj, potom je krov na tornju zamenjen bakrom, postavljen je novi krst i urađena je zapadna fasada hrama. Nešto kasnije usledila je obnova krova na hramu, te istočne i južne fasade. U maju prošle godine, radovi su spolja, prešli u unutrašnjost objekta, kada se započelo sa restauracijom enterijera i mobilijara hrama. Ti radovi su završeni, a ostalo nam je još da se urade tronovi, za koje očekujemo da će biti gotovi u septembru, i deo koji se trenutno radi, a to su bivša palionica sveća i sam ulaz u crkvu, što bi trebalo da bude gotovo u narednih desetak dana - kaže sveštenik Miodrag Šipka.

Privode se kraju radovi na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Najznačajniji razlog zbog kojeg je crkvi bila neophodna sanacija jeste trošan krov, koji je prokišnjavao na više mesta, zbog čega su se u unutrašnjosti objekta pojavila brojna oštećenja i vlaga.

- Pojava kapilarne vlage uslovila je da smo stasidije, na kojima vernici sede ili stoje,  morali da skinemo i obijemo zid sve do visine od dva metra. Potom je vršeno injektiranje, odnosno presek kapilarne vlage, ponovno malterisanje, dok su za to vreme sve stasidije obnovljene, a nakon završetka radova i vraćene na mesto. Tokom izvođenja radova, u arhivi Crkvene opštine pronašli smo originalne mustre po kojima su rađeni motivi u unutrašnjosti, na osnovu kojih smo uspeli da ih dovedemo u prvobitno stanje. Zanimljivo je da su sami radovi pokazali, da su u toku dugog niza godina paljenja sveća u hramu, zidovi posiveli od čađi, te je samo čišćenje enterijera pokazalo koliko je hram obilovao bogatstvom boja - objasnio je naš sagovornik, dodajući da radovi nisu remetili redovan tok bogosluženja.

Privode se kraju radovi na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Prva faza obnove unutrašnjosti hrama

Kako bi 300. godišnjicu dočekala u potpunosti obnovljena, Crkvena opština planira da u naredne tri godine sakupi sredstva i za sanaciju ikonostasa, koji već 100 godina krasi unutrašnjost crkve.

- Originalni ikonostas hrama je iz 1768. godine, ali je tokom prve veće obnove prenet u hram Svetog velikomučenika Dimitrija, a ovde je postavljen novi, koji se i danas nalazi u hramu. Međutim, pod velom vremena izvesno je da je i on pretrpeo određena oštećenja, te je plan da se u narednim godinama sakupe sredstava za njegovu sanaciju. U pitanju je veoma zahtevan posao, jer obnova zahteva čišćenje, osvežavanje boja i precizno izvođenje radova, koji su u materijalnom smislu dosta skupi, ali bi bilo lepo kada bismo i u tome uspeli - zaključuje sveštenik Šipka.

Privode se kraju radovi na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Projekat za sanaciju i restauraciju crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg radio je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, a sama obnova finansirala se iz sredstava Crkvene opštine i uz pomoć vernika.

Izvor: Subotica.com
Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Obnova enterijera crkvenog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5534
Povezane teme

obnova fasade

crkva vaznesenja gospodnjeg

slava hrama crkve svetog vaznesenja gospodnjeg

sanacija objekata

restauracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.