Komentara: 1
Pregleda: 1996
Foto

Privatnost i zaštita žrtve trgovine ljudima najvažniji zadatak

24.06.2021. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
Lokalni timovi za borbu protiv trgovine ljudima iz Subotice, Sombora i Kikinde održali su danas onlajn konferenciju na temu „Kako čuvamo pravo na privatnost i poverljivost podataka žrtava trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja“.
Privatnost i zaštita žrtve trgovine ljudima najvažniji zadatak

Više javno tužilaštvo u našem gradu godišnje se suoči sa od tri do pet slučaja trgovine ljudima a imajući u vidu da u celoj Srbiji bude 30 do 40 podignutih prijava za ovo krivično delo, možemo reći da je u Subotici ovaj problem evidentan.

Po rečima Branislava Rankova, zamenika višeg javnog tužioca, žrtve su najčešće žene između 20 i 35 godina starosti, mada je bilo i dva slučaja gde su žrtve bila  maloletna lica.

- Uglavnom je reč o seksualnoj eksploataciji, naravno uz određene uslove – primenu sile i pretnje, kako bi se određene osobe bavile time. Ove godine smo imali smo i jedan slučaj prosjačenja – predočava Rankov. – Za ovo krivično delo, osnovni oblik, zaprećena je kazna od tri do 12 godina zatvora, dok su one strožije za teži oblik kada je žrtva maloletna ili su joj nanete teže telesne povrede.

Privatnost i zaštita žrtve trgovine ljudima najvažniji zadatak

Kako su žrtve trgovine ljudima najčešće veoma ranjive i uplašene, u Višem javnom tužiilaštvu se maksimalno vodi računa o zaštiti njihove privatnosti tokom trajanja postupka.

- Kada se šalju saopštenja u vezi ovog krivičnog dela, podaci se svode samo na inicijale, a žrtve se pod posebnim okolnostima dovode na tužilaštvo,u pratnji policije ili predstavnika Centra za socijalni rad, da bi se sprečili pritisci saradnika izvršioca krivičnog dela. Oni ne biraju sredstva da izvrše pritisak na žrtve kako ih one ne bi teretile u krivičnom postupku – objašnjava Rankov.  – Žrtve trgovine ljudima imaju status posebno osetljivog svedoka, to je zakonska kategorija i to podrazumeva  da im se mora obezbediti punomoćnik iz redova advokata koji će ih zastupati tokom trajanja krivičnog postupka. Viši sud u Subotici ima tehnički kapacitet da se lica ispituju putem video linka, da se svi učesnici u krivičnom postupku nalaze u jednoj, a žrtva u drugoj prostoriji, kako se ne bi suočila sa licima koja su je do juče seksualno eksploatisala. Žrtve se nalaze u posebnom odnosu zavisnosti prema licima koja ih eksploatišu. Često se posle davanja iskaza žrtva smesti u Sigurnu kuću u Somboru ili objekat u okvru UG “Atina”.

Privatnost i zaštita žrtve trgovine ljudima najvažniji zadatakDanašnji sastanak je jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima a na njemu su učestvovali predstavnici policije, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, UG Atina…

- Sastanak je namenjen lolaknim timovima i razmeni iskustava. Cilj sastanka je da se mapiraju rizici i izazovi u čuvanju podataka privatnosti žrtava, a veoma je značajna  saradnja civilnog sektora i nadležnih institucija na ovom polju – objasnio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i koordinator Lokalnog tima. - Sastanci se održavaju širom Srbije, a akciju podržava i EU u sklopu projekta „Zaštiti privatnost i odupri se pritisku“.

Dodatak: Zaključci sastanka "Multisektorska razmena lokalnih praksi: Kako čuvamo pravo na privatnost i poverljivost podataka žrtava trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja?"

Izvor: Subotica.com
Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima Onlajn sastanak timova za borbu protiv trgovine ljudima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1996
Povezane teme

žrtve nasilja

psihičko nasilje

trgovina ljudima

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

elektronsko nasilje

ilija đukanović

seksualno nasilje

crveni krst subotica

branislav rankov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.