Komentara: 2
Pregleda: 1308

Prinosi pšenice slabiji od očekivanih

24.07.2018. u 10:43h
Izvor: Subotica.com
Žetva pšenice na području Subotice konačno je završena, a trajala je više od mesec i po dana pošto su kiše u nekoliko navrata prekidale njenu realizaciju. U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da su prinosi slabiji od očekivanih, a da bi se to moglo reći i za kvalitet.
Prinosi pšenice slabiji od očekivanih

Pšenica je požnjevena sa ukupno 20 000 hektara, uz prosečan prinos od oko 6 tona po hektaru. Iako je prinos nešto bolji od proseka, manji je od onog što se očekivalo nakon prvih otkosa. Vremenske prilike, prema rečima savetodavaca Poljoprivredne stručne službe, krive su i za kvalitet hlebnog zrna.

- Prvi otkosi su bili dobri, a posle je zbog velike količine padavina pao prinos, a i kvalitet zrna.  Kako je žetva odmicala, tako su vremenske neprilike uticale na pad prinosa a i lošiji kvalitet, žetva je trajala mesec i po dana što ne pamtimo da je bilo. Hektolitar je krenuo sa 77, a zbog kiše je završio sa 66 - objašnjava Neven Orčić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Suncokret koji je zasejan na povšini od oko 7 hiljada hektara  je u fazi nalivanja i zrenja, pa se prvi otkosi ove kulture očekuju sredinom avgusta. I skidanje kukuruza planirano je  za isti period, ako vremenske prilike to budu dozvolile. 

- Kod ranih hibrida kukuruza  trenutno je završeno nalivanje, otpušta vlagu pa se početak skidanja kukuruza očekuje vrlo rano, ukoliko budu povoljni klimatski uslovi. Potrebno je da vlaga padne ispod 14 i onda se može  krenuti sa skidanjem kukuruza, a očekujemo da će to biti negde oko 15. ili 20. avgusta - kaže Orčić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1308
Povezane teme

žetva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.