Komentara: 0
Pregleda: 4624

Prikupljeno oko 200.000 dinara za pomoć u sanaciji od poplava u Srbiji i RS

02.06.2014. u 13:10h
Iako najmlađe po stažu, a po geografiji najdalje od zavičaja, Udruženje “Hercegovina” iz Bačkog Dušanova priredilo je donatorsko veče u sali Hotela “Patria” u Subotici. Prvobitno, ovo veče bilo je predviđeno kao nastavak akcije “Podignimo Prebilovce”, ali je zbog nedavnih katastrofalnih poplava, a i na preporuku i blagoslov vladike Grigorija pomoć podeljena na sanaciju šteta u Republici Srpskoj i Srbiji.
Prikupljeno oko 200.000 dinara za pomoć u sanaciji od poplava u Srbiji i RS

Najjači utisak koji su prisutni poneli iz Subotice, je desetominutni isečak iz nagrađenog dokumentarnog filma “Prebilovci-selo stradalnika”, autora Branka Stankovića, koji je takođe bio gost ove večeri. Uzdasi, poneki jecaj, kao i očigledan šok kod onih koji su film prvi put imali priliku da pogledaju, presekao je dugotrajni aplauz.

Od Branka Stankovića smo saznali da je ovaj izuzetan film nastao na samo jednom snimanju u samo jednom danu što je van svih standarda, ali udahnuta količina istine, ljubavi i emocija dala je neponovljiv rezultat, prenosi portal Slobodna Hercegovina.

Vredni domaćini ovog skupa Sreten Pištalo i Boro Vukajlović su najavili da će se donatorsko veče posvećeno obnovi hrama Vaskrsenja u Prebilovcima održati sredinom oktobra. Obzirom na sve ono što smo imali priliku da vidimo ove večeri u Subotici u reči vrednih domaćina ne treba sumnjati.

Prikupljeno oko 200.000 dinara za pomoć u sanaciji od poplava u Srbiji i RS

Među gostima su bili Đorđo Radojičić i Jovanka Ivanišević ispred udruženja Hercegovaca u Novom Sadu, dok je u ime Kluba Gačana u Beogradu zemljake podržao predsednik Svetozar Crnogorac.

Izuzetno bogat program započeo je himnom “Bože pravde” koju je izvela Tamara Štricki, mlada profesorka muzičke škole u Subotici, posle koje je u ime domaćina goste pozdravio Sreten Pištalo, predsednik Udruženja “Hercegovina”. O

O  naporima Vlade Srbije suočenoj sa posledicama katastrofalnih poplava pričao je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, a u ime Episkopa Bačkog g. Irineja skup je blagoslovio protojerej Miodrag Šipka.

Prikupljeno oko 200.000 dinara za pomoć u sanaciji od poplava u Srbiji i RS

Uz stare srpske pesme Isidora Bajića, gosti su mogli uživati u izuzetnom glasu, sopranu Alenke Ponjević koja je otpevala i ariju iz opere “Karmen” uz klavirsku pratnju Mirne Mirkov Stes.

Prvak Narodnog pozorišta iz Subotice glumac Miloš Stanković izveo je monodramu, da bi se potom gostima obratio legendarni tvorac “Mostarskih kiša” Pero Zubac. Publika je mogla da čuje i vrlo nadahnutu gatačku pesnikinju Daru Radojević, a ovakvi skupovi se ne mogu zamisliti bez trebinjskog pesnika Božidara Glogovca i profesora Jova Radoša. Književnik Radovan Ždrale zaključio je da nam se sva stradanja, pa i ove nevolje sa vremenom ne dešavaju jer smo gori, već bolji od drugih.

Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ Humanitarno veče u organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4624

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje hercegovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.