Komentara: 9
Pregleda: 3895

Subotički Hercegovci pomažu ugroženima u poplavama

20.05.2014. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, u subotu, 31. maja, od 20 časova, u restoranu hotela „Patria“ biće održano humanitarno veče sa kojeg će sav prihod, po želji i uz blagoslov vladike Grigorija, biti namenjen pomoći stanovnicima Srbije i Republike Srpske koji su najteže pogođeni poplavama.
Subotički Hercegovci pomažu ugroženima u poplavama

Cena ulaznice je 3.000 dinara, a svi prisutni će moći i dodatno da pomognu koliko im to materijalne mogućnosti dozvoljavaju. Ulaznice se mogu kupiti svakoga dana od 21. do 28. maja, u prostorijama kluba „Oldtajmer“ u ulici Petefi Šandora 9, od 10 do 12 i od 17 do 20 časova.

Među učesnicima i gostima naći će se, između ostalih, i predstavnici Eparhije Zahumsko-hercegovačke, među kojima postoji mogućnosti i da se nađe vladika zahumsko-hercegovači i primorski, Grigorije, zatim Eparhije Bačke, Branko Stanković, autor emisije „Kvadratura kruga“ i dokumentarnog filma „Prebilovci“, koji govori o stravičnom stradanju meštana ovog hercegovačkog sela u Drugom svetskom ratu, zatim voditeljka jutarnjeg programa Radio – televizije Srbije Sanja Dragičević, književnik Radovan Ždrale, guslari, pevačka i folklorna društva, kao i članovi Muzičke škole iz Subotice.

Prvobitno je bilo namenjeno da sav prihod sa ove humanitarne večeri bude usmeren na obnovu Hrama srpskih mučenika u hercegovačkom selu Prebilovci, ali su zbog aktuelne situacije uzrokovane katastroflanim poplavama, u Zavičajnom udruženju „Hercegovina“, po želji i uz blagoslov vladike Grigorija, odlučili da se novac preusmeri na stradale u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj, a da se slična manifestacija, na kojoj bi se pomoglo obnovi i izgradnju Hrama, održi na jesen.

Mesto Prebilovci, u dolini Neretve, je poznato po stradanju tamošnjeg srpskog življa u Nezavisnoj državni Hrvatskoj, a poznati japanski dnevnik „The Asahi Shimbun“, je ovo selo stavio na listu četiri sela koja su najviše stradala u Drugom svetskom ratu. Samo u jednom danu, šestog avgusta 1941. godine, ubijeno je 550 žena i dece, a interesantno je da su nešto više od 15 godina kasnije odgovorni za taj zločin uhapšeni u Subotici i streljani 1957. godine u Mostaru. Gradnja Hrama, u čiju je kriptu položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve u toku Drugog svetskog rata, počela je 1991. godine, ali su podignuti delovi sravnjeni sa zemljom u ratu u Bosni i Hercegovini. Sada je pokrenuta inicijativa da se sagradi novi hram, po projektu arhitekte Predraga Ristića, po čijim je projektima izgrađen veliki broj hramova Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 3895
Povezane vesti
Povezane teme
udruženje hercegovina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.