Komentara: 17
Pregleda: 6062
Foto

Prihvatni centar za azilante ne sme biti u Subotici!

31.01.2015. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Jedno od rešenja problema brojnih ilegalnih migranata koji borave u Subotici je da im se da status „privremenog azila“ i uređenje azilnog sistema, a otvaranje prihvatilišta za azilante nadomak granice u ovom trenutku bio bi kontraproduktivan – zaključak je tribine posvećene problemu migranata, koja je u sinoć održana u Omladinskom klubu „Skladište“, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Subotici.
Prihvatni centar za azilante ne sme biti u Subotici!

Zbog svoj položaja i blizine granice sa Mađarskom, Subotica je već nekoliko godina omiljena destinacija migranata sa Bliskog i Dalekog istoka. Međutim, niko od njih ne želi da ostane u Subotici, već što pre iz nje da ode i da se domogne Evropske unije i tamo zatraže azil.

Svake godine u ovom periodu Subotica se sreće sa situacijom da se brojni migranati, koji se skupljaju u okolini ciglane i deponije, bolesni, bez hrane i odeće, smrzavaju na minusnoj temperaturi.

Kako da im se pomogne, a da se pri tom ne krše zakonski propisi naše zemlje, pitanje je na koje ni državne institucije, ni nevladin sektor, nemaju adekvatan odgovor.

- To što migranti žele da odu negde drugde ne treba da bude argument našoj državi da im uskrati prava koja imaju, jer svaki stranac koji uđe u Srbiju i opravdano se plaši da mu je život u svojoj zemlji ugrožen ima pravo na azil – objašnjava Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila. - Trenutno je u Srbiji oko 16.500 tražilaca azila, a tek njih 388 je ušlo u proceduru za dobijanje. Tu proceduru radi Odsek za azil pri MUP-a i to moramo ubrzati.

Prihvatni centar za azilante ne sme biti u Subotici!

Po njegovim rečima, sa problemom migranata sreću se i mnoge evropske zemlje, a samo u Francuskoj oko tri hiljade ljudi čeka da uđe u Veliku Britaniju.

- Oni su problem premostili uvođenjem „privremenog azila“, koji traje godinu dana, u tom periodu postoji evidencija o toj osobi, može da joj se ukaže zdravstvena pomoć i druge stvari neophodne za život – dodaje Đurović. - Najgora stvar koja može da se desi je da kao država zažmurimo na ovaj problem, kao što je to uradila Grčka, koja je uništila azilni sistem i prepustimo ljude same sebi.

Samo u proteklih nekoliko meseci, reakcijom nevladinog sektora i lokalne samouprave od sigurne smrti spašena je majka sa troje dece, brojnim bolesnima od upale pluća, promrzlina i kožnih oboljenja ukazana je medicinska pomoć, a 19 dece pronađeno je kod Kelebije i poslato u smeštaj.

Prihvatni centar za azilante ne sme biti u Subotici!

- Mogućnosti lokalne samouprave po pitanju problema migranata ograničene – kaže Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu. - U Subotici, pri Domu „Kolevka“ otvoreno je prihvatilište za decu, kroz koje je za godinu dana prošlo 30-ak korisnika. Što se tiče odraslih, u nekoliko navrata, krajem prošle i početkom ove godine, tokom perioda niskih temperatura omogućili prevoz za više desetina migranata u centre u Krnjači, Bogovađi i Banji Koviljači.

O otvaranju privatnog centra u Subotici sada nema ni govora, jer bi po njegovom mišljenju, to bio otvoren poziv i stimulans migrantima da dođu, a pitanje je kako bi reagovali državni organi Mađarske. Ukratko, napravili bi novi problem, umesto da ga rešimo.

Jedan od retkih koji je svakodnevno sa migrantima je Tibor Varga iz Istočno-evropske misije, koji tvrdi da će im i dalje pomagati, jer to niko ne može da zabrani.

Prihvatni centar za azilante ne sme biti u Subotici!

- Pobegli su iz Avganistana i Sirije da spasu svoj život i do sada niko od njih nije rekao da želi da ostane u Srbiji – tvrdi Varga, - Neki imaju novca da idu svojim kanalima ka EU, dok na ciglani završavaju oni koji su ostali bez para, ili su bolesni i ne znaju šta da rade sa svojim životom.Niko ih ne obilazi da im pomogne. Često mi kažu da više dana nisu ništa jeli. Nema higijenskih uslova, nemaju vodu, nema šta nema. Moramo im pomoći, ne smemo dozvoliti da umru.

Izvor: Subotica.com
Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici Tribina o azilantima u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 6062

Povezana vest

Povezane teme

azilanti

zbrinjavanje azilanata

milimir vujadinović

tibor varga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.