• Pregleda: 2286

Prihvatna stanica za decu

Od početka godine u Prihvatnoj stanici Kolevke zbrinuto je 31 dete, što je ranije bio broj dece koja su ovde pronalazila smeštaj, tokom cele godine. Razlog za porast broja dece leži u činjenici da sve česće ima nelegalnih prelazaka granice, te je samo tokom ovog meseca bilo čak devetnaestoro dece kojima je bilo neohodno utočište.
Prihvatna stanica za decu

Prihvatna stanica u Kolevci postoji od kako je zatvoren Zavod za vaspitanje dece i omladine pri Centru za socijalni rad. Od 2008. za tu namenu odvojen je i renoviran prostor koji odgovara svim potrebama dece koja dodju u situaciju da im je neophodan smeštaj.

Ona predstavlja vid socijalne zaštite, pružajući utočište deci koja se najčešće zbog blizine granice i prosjačenja nađu na teritoriji našeg grada, dok nadležne institucije ne otkriju identitet. Smeštaj obično traje 2 dana, ali to nekada bude i duži period, odnosno dok se ne pronađe adekvatna ustanova ili hraniteljska porodica za smeštaj deteta.

Prihvatna stanica namenjena je smeštaju dece i mladih do 18 godina starosti. U njoj utočište najčešće nalaze deca odbegla iz biološke ili hraniteljske porodice, deca nađena u prosjačenju, kao i u slučaju ilegalnih prelazaka granice. Od ukupno 30 dece koja su u Prihvatnoj stanici tokom ove godine našla smeštaj, 19 ih je nađeno prilikom ilegalnih prelazaka granice. Cena smeštaja je utvrđena na nivou republike i ona trenutno iznosi 900 dinara na dnevnom nivou, što se naplaćuje iz mesta odakle je korisnik usluge.

Kapacitet je za sada 4 ležaja, a plan je da se još jedan deo zgrade Kolevka osposobi za tu namenu. Tim koji radi na prihvatu dece čine socijalni radnik, specijalni pedagog, psiholog i medicinsko osoblje, koji rad u stanici obavljaju u okviru redovnih poslovnih aktivnosti. Pored smeštaja i ishrane deci je najčešće potrebno obezbediti higijensku zaštitu a postoji i zaposlena koja govori albanski i turski te je i strancima omogućeno zadovoljenje svih potreba.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Lepa Odgovori
Lepo.... deca su naše blago
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.