Komentara: 11
Pregleda: 11980

Prihod od novogodišnjeg koncerta uplaćen za lečenje teško obolele dece i omladine

25.01.2017. u 11:37h
Izvor: Subotica.com
Pretposlednjeg dana 2016. godine u Gradskoj kući održan je tradicionalni novogodišnji koncert Vojvođanskog kamernog orkestra na kojem je prikupljeno 256.000 dinara, a taj novac će biti prebačen na namenski fond za lečenje teško obolele dece i omladine iz Subotice
Prihod od novogodišnjeg koncerta uplaćen za lečenje teško obolele dece i omladine

Tokom decembra mnogo prašine se diglo ne samo u Subotici nego u celoj Srbiji oko organizovanja dočeka Nove godine sredstvima iz budžeta gradova, odnosno uopšte potrebe grandioznih javnih proslava u vremenima kada postoje mnogi sugrađani koji će tu noć provesti gladni, na ulici, ili u borbi za život zbog bolesti koje su ih snašle, a nemaju dovoljno novca da se izleče.

Širom Srbije, pa tako i u Subotici, iznjedrile su brojne inicijative da se novac namenjen za javnu proslavu preusmeri ili direktno na račune bolesnih ili u namenski fond koji bi bio dugoročno rešenje, kroz koji bi se sistematski moglo ovim sugrađanima.

Reakcije građana bile su različite, od onih koji su insistirali da se odreknu javnih dočeka, do onih koji su smatrali da je to nepotrebno, da postoje organi i institucije koje bi trebale da brinu o ovoj grupi građana koji očigledno trebaju pomoć države, ili nas građana kroz individualne akcije.

Iako je inicijativa bilo dosta, tek nekoliko gradova je "poslušalo" svoje građane. Inicijativa Subotičana po mnogima došla je isuviše kasno, već kada su uveliko trajale pripreme za novogodišnji doček pa prostora za promenu nije bilo mnogo, a tu potvrdu smo dobili direktno od nadležnih iz Gradske kuće, još pre nego što se "subotička inicijativa" počela širiti.

U najavi organizacije dočeka Nove godine na Gradskom trgu rečeno je da će se program održati po planu, kao i da će sredstva prikupljena sa tradicionalnog humanitarnog novogodišnjeg koncerta Vojvođanskog kamernog orkestra uplatiti na namenski račun, za lečenje bolesne dece i omladine. Nadležni su takođe pozvali građane da u novogodišnjoj noći slanjem SMS poruka daju svoj doprinos za lečenje naših sugrađana.

Kako je saopšteno juče, od prihoda sa ovog koncerta održanog 30. decembra 2016. godine, rešenjem Gradonačelnika Bogdana Labana celokupan iznos od 256.000 dinara biće prebačen na račun Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine iz Subotice.

Incijativa kao inicijativa nije uspela, ali lepo je bilo svedočiti buđenju solidarnosti i empatije prema sugrađanima čije bi živote možda promenili sa akcijama tog tipa. Nažalost, tužno je što se građani moraju samoorganizovati da bi pomogli bolesnima, a sa druge strane pohvalno je što su mnogi Subotičani pokazali suštinsku ljudskost i solidarnost.

Da podsetimo, iz gradske kase za organizaciju dočeka 2017. godine izdvojeno je 2,9 miliona dinara, a na trgu je pred oko 4.000 Subotičana nastupila Goca Tržan. Dvočasovni muzički program bivše članice benda "Tap 011" pratio je i efektan vatromet u ponoć.

Učestvujte u anketi sa pitanjem: kako želite da novac predviđen za organizaciju novogodišnje noći bude potrošen? Postoji opcija i da se uplati direktno na vaš tekući račun, ali nadamo se da nećete biti sebični :)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 11980

Povezane vesti

Povezane teme

doček nove godine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.