Komentara: 4
Pregleda: 3175

"Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV"

27.11.2014. u 16:24h
Izvor: RTV Yueco
Svaka treća osoba kod koje je novodijagnostikovana HIV infekcija na godišnjem nivou u našoj zemlji, starosti je od 15-29 godina, pri čemu je veoma značajan udeo mladih iz populacije studenata, upozoravaju lekari. Pod sloganom „Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV“ obeležava se Druga evropska nedelja testiranja na HIV. Cilj ove inicijative je da se kroz komunikaciju o dobrobitima testiranja na HIV omogući da više osoba sazna svoj HIV status i da se redukuje broj kasno dijagnostikovanih HIV infekcija.
"Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV"

Jedini način da se sazna da li je neko pozitiva na HIV jeste testiranje. Testiranje na HIV je besplatno, dobrovoljno i anonimno. Ako se otkrije na vreme i uz redovnu i kontinuiranu primenu antiretrovirusne terapije, koja je u našoj zemlji besplatna za inficirane, sa HIV-om može dugo i kvalitetno da se živi.

Zabrinjava podatak da svaka treća novoinficirana osoba u našoj zemlji pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina, pa će upravo ka ovoj populaciji biti usmeren najveći broj preventivnih aktivnosti uoči Dana borbe protiv HIV-a.

Pored Studentskog centra, dobrovoljno savetovanje i testiranje biće održano i u Zavodu za javno zdravlje, u ponedeljak 1. decembra u periodu od 8-14 h, kao i od 19-24h. Istog dana, od 10-13 časova na centralnom gradskom trgu testiranje će se vršiti i u kombiju mobilne medicinske jedinice Ministarstva zdravlja.

U organizaciji Udruženja „Stav+“ u ponedeljak će biti organizovano predavanje učenicima Gimnazije „Svetozar Marković“, dok će u Dečijem pozorištu sa početkom u 20 časova biti izvedena predstava „Nepoželjni“, a sve u cilju smanjivanja stigme i diskriminacije.

U Srbiji je do kraja juna ove godine dijagnostikovano 3057 osoba inficiranih HIV-om. U prvih 6 meseci registrovane su 54 inficirane osobe. U našem gradu, do početka novembra registrovane su 53 osobe inficirane HIV-om.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3175
Povezane teme

sida

hiv

hiv testiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.