• Pregleda: 2779

"Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV"

Svaka treća osoba kod koje je novodijagnostikovana HIV infekcija na godišnjem nivou u našoj zemlji, starosti je od 15-29 godina, pri čemu je veoma značajan udeo mladih iz populacije studenata, upozoravaju lekari. Pod sloganom „Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV“ obeležava se Druga evropska nedelja testiranja na HIV. Cilj ove inicijative je da se kroz komunikaciju o dobrobitima testiranja na HIV omogući da više osoba sazna svoj HIV status i da se redukuje broj kasno dijagnostikovanih HIV infekcija.
"Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV"

Jedini način da se sazna da li je neko pozitiva na HIV jeste testiranje. Testiranje na HIV je besplatno, dobrovoljno i anonimno. Ako se otkrije na vreme i uz redovnu i kontinuiranu primenu antiretrovirusne terapije, koja je u našoj zemlji besplatna za inficirane, sa HIV-om može dugo i kvalitetno da se živi.

Zabrinjava podatak da svaka treća novoinficirana osoba u našoj zemlji pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina, pa će upravo ka ovoj populaciji biti usmeren najveći broj preventivnih aktivnosti uoči Dana borbe protiv HIV-a.

Pored Studentskog centra, dobrovoljno savetovanje i testiranje biće održano i u Zavodu za javno zdravlje, u ponedeljak 1. decembra u periodu od 8-14 h, kao i od 19-24h. Istog dana, od 10-13 časova na centralnom gradskom trgu testiranje će se vršiti i u kombiju mobilne medicinske jedinice Ministarstva zdravlja.

U organizaciji Udruženja „Stav+“ u ponedeljak će biti organizovano predavanje učenicima Gimnazije „Svetozar Marković“, dok će u Dečijem pozorištu sa početkom u 20 časova biti izvedena predstava „Nepoželjni“, a sve u cilju smanjivanja stigme i diskriminacije.

U Srbiji je do kraja juna ove godine dijagnostikovano 3057 osoba inficiranih HIV-om. U prvih 6 meseci registrovane su 54 inficirane osobe. U našem gradu, do početka novembra registrovane su 53 osobe inficirane HIV-om.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

4
danar Odgovori
Sta tu trazi Milimir, sem naravno preko potrebnog slikanja, sta ti je kompleks nize vrednosti. Covek nema pojma o cemu vi govorite, sem ako ukuca na kompjuteru i pogleda preko interneta, ali i to mu moraju drugi uciniti posto nije siguran kako treba da se ukljuci komp?!
mawa jovanica Odgovori
gadi mi se da citam kako ljudi upotrebaljavaju termin kompleks nize vrednosti a ni sami ne znaju sta to znaci... Danas kad zelis da uvredis nekog samo mu kazes da ima kompleks nize vrednosti haahahahah
Student Odgovori
Kakav HIV kod studenata,molim vas!Onaj ko studira nema vremena dobiti HIV.
komsinica Odgovori
@mawa jovanica I nama se grajanima Subotice gade takvi kao ti, koji brane osobe koje nisu sposobne ni dve curke da sacuvaju a ne da se bave tako osetljivom problematikomnkao sto su socijalna i zdravstvena pitanja. Milimire, nauci ukljuciti kompjuter.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.