Komentara: 1
Pregleda: 4500

Preventivni pregledi i skrininzi u Domu zdravlja

03.09.2013. u 16:57h
Izvor: RTV City
Na današnjoj konferenciji za medije PR Doma zdravlja dr Mihaela Budimski podnela je mesečni izveštaj rada Službe hitne medicinske pomoći.
Preventivni pregledi i skrininzi u Domu zdravlja

Prema podacima ova Služba u avgustu je imala 950 lekarskih intervencija na terenu, u ambulanti Službe za hitnu medicinsku pomoć obavljeno je 1650 pregleda, tehničari su imali 1500 intervencija, dok je vozilima saniteta pređeno ukupno 45 000 km. Ovom prilikom ona se osvrnula i na rad ostalih službi u sklopu ove zdravstvene ustanove u prethodnom periodu i najavila  akcije koje Dom zdravlja sprovodi ili će tek sprovesti.

Završeni su lekarski pregledi dece za upis u obdanište i vrtić. Pregledi su se vršili svakog petka do 31.08. i pored apela roditeljima da se na vreme jave, velike gužve su se stvorile u Dečijem dispanzeru poslednjeg petka u mesecu, kada je obrađeno preko 100 mališana." - kaže Budimski i dodaje da od septembra počinju sistematski, preventivni pregledi koji će se sprovoditi kod izabranog lekara.

"Pozive za sistematske preglede i vakcinacinaciju tetalpanom dobijaće rođeni 1953, 1954, 1955, 1963, 1973, 1983, 1991, 1993. Ujedno će se pacijentima koji dođu na sistematski pregled raditi i skrining na depresiju. Radiće se preventivni pregledi i skrining za dijabet i kardiovaskularne bolesti sugrađanima rođenim 1953, 1954, 1955, 1956, 1963, 1973.“ - rekla je ona i istakla da je dalje veoma loš odziv sugrađanki na skrining raka dojke koji je toku, kao i na nacionalni program skrininga raka debelog creva, koji nije zaživeo, ali se i dalje sprovodi u ovoj ustanovi.

Preventivni pregledi i skrininzi u Domu zdravlja

dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja

“U skorije vreme očekujemo nabavku trakica za FOB test (specifičan test na okultno krvarenje), te će se nastaviti sa slanjem poziva ciljnoj populaciji, muškarcima i ženama od 50 do 74 godine života." Radovi na adaptaciji prostora Odeljenja kućnog lečenja privode se kraju.

"Lekari su bili u radnoj poseti DZ Zrenjanin, Sombor i Novi Sad, na kojoj se razmatralo o radu na terenu. Za početak, ovo odeljenje raspolaže sa jednim vozilom. Lekari opšte prakse će delegirati do 200 pacijenata koji će preći u nadležnost lekara kućnog lečenja. Formirana je komisija koja će pregledati dokumentaciju pacijenata i na osnovu koje će se odlučivati o tome da li će i koji pacijent pripasti Odeljenju kućnog lečenja. S obzirom da je Subotica područje opterećeno nezaraznim bolestima, tri lekara, koja trenutno pripadaju kućnom lečenju, neće moći da zbrinjavaju veliki broj pacijenata. Narednim kadrovskim planom, nadamo se da će odeljenje dobiti svih 5 lekara, koliko je normativom i predviđeno.“- objašnjava PR Doma zdravlja dr Mihaela Budimski.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4500
Povezane teme

dom zdravlja subotica

rak dojke

skrining

rak debelog creva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.