Komentara: 1
Pregleda: 2444

Prevencija nasilja kroz promociju humanih vrednosti

02.03.2018. u 20:53h
U cilju prevencije nasilničkog ponašanja među decom školskog uzrasta, Crveni krst će u saradnji sa obrazovnim ustanovama drugu godinu zaredom realizovati program pod nazivom "Promocija humanih vrednosti". Program će, kroz radioničarski rad, biti sproveden u četiri osnovne škole od 12. marta.
Prevencija nasilja kroz promociju humanih vrednosti

Program je osmišljen sa idejom da utiče na usvajanje pravila ponašanja, poštovanje različitosti i zdravih stilova života kod dece u najranijem školskom uzrastu.

- Ciljna grupa su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Ideja je bila da što ranije započnemo sa promocijom poštovanja različitosti, druga, prijatelja, roditelja, nastavnika, učitelja i jednog zdravog ponašanja u školi, porodici i na ulici. Kada govorimo o različitosti da se prihvate sve razlike, bilo da su u pitanju nacionalne, verske, kao i po boji kože - objasnio je Predrag Milanović, koordinator programa.

Tokom prošle godine program je realizovan u osnovnim školama „Matko Vuković“ i „Sečenji Ištvan“, kada je uz pomoć 26 volontera za tri nedelje organizovano čak 70 radionica na srpskom i mađarskom jeziku.

- Značajno je što se ovakvim načinom rada obuhvataju sva deca, ne samo deca koja trpe nasilje ili su nasilnici, nego sva deca koja bi trebalo da prepoznaju nasilje. Imamo više uključivanja pojedinaca koji kažu da su neka deca u nepovoljom položaju, jer se prema njemu ne ponašaju kako bi trebalo. To su prednosti koje su jako bitne, jer više se ne misli da je takvo dete „tužibaba“, razvija se svest kod dece da su odgovorni i da ne bi smeli da gledaju kako se nad nekim vrši nasilje - rekla je Mirjana Stevanović, direktorka Osnovne škole "Matko Vuković".

Prevencija nasilja kroz promociju humanih vrednosti

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, istakla je da program edukacije dece u ranom uzrastu daje rezultate, kao i da škole efikasno rešavaju svaki slučaj nasilničkog ponašanja.

- Sa moje pozicije vidi se taj rad, ukoliko ima nasilničkog ponašanja škole i sama deca zahvaljujući ovim edukacijama to rešavaju na normalan način, pa nemam žalbi na ovu temu. Samo dobra prevencija nam pomaže da stvorimo dobro i zdravo društvo - istakla je Aleksić.

Program će ove godine biti realizovan u četiri osnovne škole "Matko Vuković", "Sečenji Ištvan", "Sonja Marinković" i u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović". Radionice će biti organizovane uz podršku 38 volontera-učenika Srednje medicinske škole, Politehničke, Tehničke škole i Ekonomske škole.

Prevencija nasilja kroz promociju humanih vrednosti

Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja Promocija humanih vrednosti - Prevencija nasilničkog ponašanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2444
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.