Komentara: 7
Pregleda: 3439

Prerađivač otpada u naseljenom delu grada: da ili ne?

18.02.2016. u 08:25h
Izvor: TV Subotica
Prerađivač otpada u naseljenom delu grada: da ili ne?

Prošle godine otprilike u isto vreme kada je jedan privatnik predao zahtev da na svom privatnom placu u Sutjeskoj ulici na Zorci sagradi postojenje za prikupljanje, skladištenje i tretman neopasnog otpada, građani predvođeni novim rukovodstvom ove mesne zajednice predali su Gradskoj upravi peticiju sa 200 potpisa stanovnika koji se protive izgradnji ovakvog postojenja.

U Sekretarijatu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine potvrdili su nam da je zahtev privatne firme „Termix“ odbačen jer nije kompletan, kao i da je ova firma ponovo podnela dopunjen zahtev. Sam vlasnik „Termixa“, Miloš Terzić, ističe da je reč o neopasnom materijalu, te da je sve izgrađeno na takav način da ne predstavlja pretnju po životnu sredinu.

Iz rukovodstava MZ „Zorka“ ističu da planom detaljne regulacije za ovaj deo grada nije predviđena izgradnja postrojenja za prikupljanje, skladištenje i tretman otpada jer je reč o gusto naseljenom mestu.

Vlasnik firme „Termix“, koji nije želeo pred kamere, s druge strane ističe da u 95 odsto prerađuje i sakuplja papir, te da neće odustati jer ne šteti okolini i samo želi da radi i privređuje u skladu sa propisima. Napominje i da se nedaleko od njegovog placa nalazi nelegalni otpad koji tu funkcioniše godinama.

U međuvremenu, u MZ „Zorka“ prikupili su još jednu peticiju, ovaj put protiv izgradnje sličnog postrojenja u Ulici Pokret nesvrstanih, koju su predali prošle nedelje.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, pak kažu, da Urbanistički plan nije striktno zabranio izgradnju ovakvih postrojenja u zonama stanovanja, ali da preduzetnik treba da ispuni brojne preduslove, od infrastrukturnih, preko studije o proceni uticaja na životnu sredinu do samog zahteva za dozvolu, što je veoma sklupa procedura.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3439
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.