Komentara: 25
Pregleda: 2903
Video
Foto

Premijerno prikazan dokumentarac "Bunjevačka Dužijanca"

03.10.2018. u 16:38h
Izvor: Subotica.com
Premijera dokumentarnog filma "Bunjevačka Dužijanca", u režiji Miroslava Antelja, održana je sinoć u prepunoj sali Art bioskopa "Aleksandar Lifka".
Premijerno prikazan dokumentarac "Bunjevačka Dužijanca"

Dokumentarac "Bunjevačka Dužijanca" obiluje istorijskim činjenicama, od samih početaka, kada su ga Bunjevci kao paganski običaj doneli na ove prostore, do današnjih dana, odslikava vreme, od samih početaka Dužijance pa do današnjih dana, vreme u kome je Dužijanca kao bunjevačka, bila osporavana, jedan period (drugog svetskog rata) ne održavana, a nakon toga svojatana, da bi danas 100 godina, od prisajedinjavanja Vojvodine Kraljevini Srbiji, a kasnije Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca ponovo postala bunjevačka. 

Autor dokumentarnog filma je Mirko Bajić, predsednik izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta, režiju je potpisao novinar Miroslav Antelj, a nastao je u produkciji Bunjevačkog medija centra.

- Svedoci smo danas, nažalost, da oni koji se drugačije zovu, ne samo što se drugačije zovu, nego pokušavaju da nam otmu ono što je naše, u tradiciji, u običajima, u kulturnom nasleđu, zato je bio potreban ovaj film.- rekao je Mirko Bajić, autor dokumentarca

Premijerno prikazan dokumentarac "Bunjevačka Dužijanca"

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić, izrazila je nadu da će se Dužijanca naći u Etnografskom muzeju u Beogradu, kao stari bunjevački običaj.

- Želja nam je bila da naš stari, paganski običaj, koji smo doneli sa sobom sa onih prostora sa kojih smo se doselili, čuvali vekovima, da napravimo jedan dokumentarni film upravo o tom običaju. Bilo nam je važno da pokažemo da nam je taj običaj vrlo bitan, da smo od njega napravili nacionalni praznik. Želja nam je da Dužijanca postane praznik koji će biti zaštićen u Srbiji kao kulturna nematerijalna baština - rekla je Kujundžić Ostojić

Premijerno prikazan dokumentarac "Bunjevačka Dužijanca"

Po završetku projekcije pročitana je recenzija istaknutog reditelja i profesora Dokumentarnog filma Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Janka Baljka.

Dokumentarni film će biti prikazan na televiziji, a uskoro će biti dostupan za širu publiku za gledanje preko interneta.

Izvor: Subotica.com
Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca" Promocija dokumentarnog filma "Bunjevačka dužijanca"
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 2903
Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka dužijanca

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.