Komentara: 2
Pregleda: 8822
Foto

Premijera opere „Dve glave i devojka“ u petak na Letnjoj pozornici

06.07.2016. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Premijerna izvedba komične opere „Dve glave i devojka“ kompozitorke Isidore Žebeljan na Letnjoj pozornici u petak, sa početkom od 21 čas, u produkciji Narodnog pozorišta će simbolično vratiti operu na subotičku scenu, koja je 50-tih godina prošlog veka bila stalan deo repertoara.
Premijera opere „Dve glave i devojka“ u petak na Letnjoj pozornici

Opera „Dve glave i devojka“ je nastala kao poružbina muzičke akademije iz Sijene 2012. godine, kada je premijerno prikazana u okviru Festivala „Settimana Musicale Senese“, dok je domaća publika imala priliku da je vidi godinu dana kasnije na Bemusu.

Prema oceni autorke, od pet koliko je do sada napisala ova istaknuta savremena srpska kompozitorka, opera „Dve glave i devojka“ je najkamernija.

- Zbog manjeg broja izvođača, ona je manje zahtevna. Sadrži elemente svih muzičkih dahova koje sam ikada udahnula i zavolela, što će verujem publika prepoznati. Dobila je izuzetno dobre kritike u Italiji zbog „balkanske zavodljivosti“. Mislim da je balkanski element u mojoj muzici prirodan, a možda je dejstvena što vrišti, jeca, udara, smeje se, plače pa se može reći da je ekstremna kao i svi mi sa ovih prostora - kaže autorka Žebeljan.

Nastala prema motivima staroindijske legende kojom je bio inspirisan i Tomas Man, jednočinka u kombinaciji teatra i opere donosi priču o ljubavi i strasti, kroz odnos duhovnosti i telesnosti. U osnovi je priča o Padmi, devojci koja se udaje za mladog i mudrog Čandru, ali joj se dopada građa njenog prijatelja Batija.

Premijera opere „Dve glave i devojka“ u petak na Letnjoj pozornici

- Osnovno pitanje je šta je čovek, glava ili telo, odnosno odakle dolazi ono što mi nazivamo čovekom. Razrešenje donosi boginja Kali koja mladićima zameni glave pa vidimo da su dva muškarca zapravo jedan koji sebe nedovoljno poznaje i pokušava da kroz ljubav prema devojci dođe do drugog sebe-kaže autor libereta opere Borislav Čičovački.

Uloge tumače sopran Aneta Ilić (Padma), bariton Vasa Stajkić (Čandra), bariton Nebojša Babić (Bati) i sopran Katarina Jovanović(boginja Kali). Nesvakidašnje je što kompozitorka na scenu uvodi pripovedača, čiji je lik poverila proslavljenom glumcu Miši Janketiću. U ulozi pripovedača je i mladi glumac Milovan Filipović, a dodatnu zanimljivost donosi pojavljivanje Ramba Amadeusa kao proroka. Dirigent je Premil Petrović, a reditelj Boris Liješević.

- Priču o dva muža i jednoj devojci ja doživljavam kao priču o skladu u čoveku, odnos između emocija, instinkta i svega što je potrebno da se uskladi mera unutar ljudskog bića. Junaci na početku priče kreću na put, nije poznato koji nego je samo važno šta je ono što im se na tom putu događa. Nisam mogao da se otrgnem od asocijacije na savremene putnike, hodače koji prelaze put od Bliskog istoka do Evrope i na tom putu gube glave, decu, živote... Kako bi operu aktuelizovali, odabrali smo da se događa u bezvodnom kraju, na smetlištu, đubrištu civilizacije, kaže Boris Liješević. Opera je nastala u široj koprodukciji sa Grad teatrom Budva, Pozorištem „Ulysses“ sa Briona i Bitef Teatrom, a izvršni producent je Svetozar Cvetković.

- Posle premijere na Paliću, opera nastavlja svoj put preko premijere u Budvi 12. i 13. jula, u Herceg Novom 15. jula i potom u teatru na Brionima gde će biti izvedena.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka" Najava premijere komične opere-bajke "Dve glave i devojka"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 8822
Povezane teme

Narodno pozorište

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.