Komentara: 9
Pregleda: 3585

Preko milion kutija lekova Subotičanima

27.03.2012. u 15:03h
Izvor: RTV Yueco
Preko milion kutija lekova Subotičanima

Subotičani su u protekloj godini podigli na recept više od milion kutija lekova, a Republički fond za zdravstveno osiguranje je za to platio skoro 550 miliona dinara. Kada se na ove podatke dodaju i lekovi koji su utrošeni u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, dolazi se do cifre od preko 725 miliona dinara koji su iz državne kase izdvojeni za lečenje Subotičana. Broj kutija bio bi i znatno veći kada bi postojali zbirni podaci o prometima u privatnim apotekama.

Direktorka apoteke Subotica, na osnovu lekova izdatih na recept, može da zaključi da Subotičane najviše muči srce, a odmah nakon toga nervoza. Po podacima ove ustanove, u protekloj godini Subotičanima je na milion recepata izdato preko milion kutija lekova, uz još 220.000 lekova koji se izdaju na komad.

Po podacima koji su Yu ecu dostavljeni iz republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na lekove potrošene u Subotici ovaj fond je utrošio 726.993.414,52 dinara. Za lekove Dom zdravlja Subotica fakturisao je fondu nešto preko 15 miliona dinara, Opšta bolnica skoro 165 miliona dinara, a Apoteci Subotica na osnovu lekova izdatih na recept je plaćeno nešto preko 547 miliona dinara. Republički fond za zdravstveno osiguranje duguje oko 16 milijardi dinara Apotekama širom Srbije. Sa plaćanjem se kasni i do osam meseci, a plaćanja prema Domovima zdravlja i bolnicama ide redovno.

Broj izdatih lekova u Subotici je daleko veći ako se zna da u gradu radi i privatne apoteke, odnosno da i apoteka Subotica ima takozvanu “slobodnu prodaju”.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3585
Povezane teme
apoteka subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.