Komentara: 24
Pregleda: 4932

Pregovori poljoprivrednika bez uspeha

29.03.2012. u 23:47h
Izvor: RTV Yueco
Pregovori poljoprivrednika bez uspeha

Prvi razgovori između ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i predstavnika nezadovoljnih poljoprivrednika nisu urodili plodom, tako da su poljoprivrednici nakon dva sata napustili sastanak, izjavio je za Yu eco član Organizacionog odbra protesta Miroslav Ivković. Po njegovim rečima, obe strane su ostale pri svojim stavovima, ministar tvrdi da je pravičnije i efikasnije subvencionisanje po kilogramu, dok poljoprivrednici traže da se nastavi sa subvencionisanjem po hektaru. Rezultat svega jeste oko 4.000 traktora koji su blokirani na nekoliko lokacija u Vojvodini.

Sedam poljoprivrednika iz Vojvodine, među kojima i Miroslav Ivković iz Subotice došli su automobilom u Beograd, dok su njihove kolege koji su na traktorima i poljoprivrednoj mehanizaciji krenuli ka Beogradu zaustavljeni na više mesta u Vojvodini. Pre početka sastanka rekli su da će od ministra poljoprivrede tražiti vraćanje na snagu uredbe iz 2010. godine, donete za vreme ministra Saše Dragina po kojoj se poljoprivrednicima po hektaru obradive površine daje 14.000 dinara. Poljoprivrednici smatraju da "kilogramska premija direktno odlazi prerađivačima". Prema njihovim rečima, novac od subvencija će ostati prerađivačima, jer će oni smanjiti otkupnu cenu za iznos premije, te da su spremni na još izraženije proteste. .

Međutim, ministar Petrović je ostao pri svom stavu da će novi sistem dovesti do povećanja proizvodnje, da odgovara velikom broju seljaka, te da veliki proizvođači nemaju razloga za nezadovoljstvo jer "veći prinosi donose veće subvencije". Poljoprivrednici su nezadovoljni onim što je juče široj javnost objavio ministar poljoprivrede Dušan Petrović. Kako je i ranije najavljeno, ukinuto je dosadašnje subvencionisanje po hektaru, a uvedeno subvencionisanje po kilogramu prinosa. Petrović je mišljenja da je novi sistem funkcionalniji i pravedniji od prethodnog, i da za njega preuzima potpunu odgovornost.

Prema tri uredbe koje su danas stupile na snagu, umesto dosadašnjih 14.000 dinara po hektaru obradivih površina na registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, Vlada Srbije će subvencionisati biljnu proizvodnju – po kilogramu. Prema tim uredbama, premija za soju, suncokret i za uljanu repicu iznosi tri dinara/kg a za šećernu repu iznosi 0,50 dinara/kg. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 15. januara 2013. godine. Za pšenicu, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljdu premija iznosi jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica odnosno, 0,60 dinara po kilogramu proizvedenog i isporučenog krompira. Zahtev za korišćenje premije iz ove uredbe podnosi se do 1. juna 2013. godine.

Prema izveštajima sa terena, poljoprivrednici iz okoline Novog Sada blokirali su stari put za Suboticu kod Rimskih šančeva nezadovoljni uredbom Vlade Srbije koja po njihovom mišljenju favorizuje preradjivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvodjača.

U blokadi učestvuje više od 50 poljoprivrednika, koji su svojim traktorima blokirali obe saobraćajne trake. Blokirano je i nekoliko policijskih vozila koja su se tokom celog dana nalazila na toj lokaciji nadomak Novog Sada.

Poljoprivrednici su sa oko 30 traktora bloklirali i put Novi Sad - Temerin kod izlazne petlje za autoput. Policija se nalazi na licu mesta, a za sada nema incidenata. Blokiran je i magistralni put Pančevo - Kovačica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 4932
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

blokada traktorima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.