Komentara: 11
Pregleda: 7611

Pregled teško bolesnih i pokretnih pacijenata u PIO fondu

14.03.2014. u 12:28h
Izvor: RTV Yueco
Zbog zloupotreba koje su nekada bile veoma česte, radi lekarskog izveštaja potrebno je teško pokretnog i bolesnog pacijenta dovesti na Komisiju u Filijalu PIO fonda. Zbog malog broja angažovanih lekara, Komisija ne izlazi na teren što je ranije bila praksa, nego preglede obavlja u Filijali ili ispred zgrade PIO fonda. Uslugu prevoza pružaju privatnici ili Služba hitne medicinske pomoći uz nadoknadu u iznosu od 1200 dinara.
Pregled teško bolesnih i pokretnih pacijenata u PIO fondu

Našoj redakciji obratio se građanin, koji  zbog uverenja o životu, teško obolelog člana porodice mora da preveze do Filijale PIO fonda kolima Službe hitne medicinske pomoći, pa smo pokušali da saznamo u kojim slučajevima je neophodan dolazak teško pokretnog pacijenta. U Filijali Subotica PIO fonda kažu da je dolazak obolelog obavezan da bi se utvrdio njegov identitet, ukoliko je ta osoba podnela zahtev za tuđu negu i pomoć, a da se to ne čini kada je potrebno dostaviti Uverenje o životu.  Takva obaveza je uvedena nakon niza situacija kada su potencijalni korisnici prava donosili falsifikovana dokumenta o lekarskim intervencijama.

Zbog malog broja lekara-veštaka, Komisija  ne izlazi na teren što je ranije bio slučaj, nego se pregled obavlja u zgradi Filijale ili čak i ispred zgrade. Izlazak Komisije je moguć samo izuzetno, kada u gerontološkim domovima ima više budućih korisnika prava. U ostalim slučajevima, prevoz je neophodan, a njega uslužno obavljaju registrovani privatni prevoznici i Služba hitne medicinske pomoći.

Prema važećem cenovniku, koji je odobren od strane UO Doma zdravlja, usluga se naplaćuje 1200 dinara. U Domu zdravlja kažu da se cenovnik nije menjao 4-5 godina.

U skladu sa Pravilnikom prevoz mogu da obavljaju i privatnici, koji su registrovani za ovakvu uslugu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 7611
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.