Komentara: 6
Pregleda: 1391

U susret grejnoj sezoni dimničari imaju pune ruke posla

28.09.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Iako sezona čišćenja dimnjaka zvanično počinje 1. oktobra, oni za koje se veruje da donose sreću od početka meseca imaju pune ruke posla.
U susret grejnoj sezoni dimničari imaju pune ruke posla

Prvi krug čišćenja dimnaka počinje od narednog meseca kada će dimničari obilaziti domaćinstva u okviru svojih reona.

Posla ima već od početka septembra. Izašli smo na teren kod svih građana koji su nam uputili poziv, a od narednog meseca dimničari će ići u reonske posete od vrata do vrata - počinje priču Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova u JKP "Dimničar" - Građani prihvataju čišćenja, a ukoliko se desi da dimničar prilikom posete ne zatekne nikoga kod kuće, ostaviće obaveštenje sa našim brojem telefona. Subotičani uvek mogu da se jave na broj 024/553-072 i zatraže čišćenje dimnjaka. Savetujem da ne čekaju reonskog dimničara, već da nam se jave, naročito ukoliko primete da dimnjak ne vuče kako treba, odnosno da vraća dim. 

U susret grejnoj sezoni dimničari imaju pune ruke posla

Prilikom posete dimničar će prekontrolisati dimnjak i očistiti ga, te skrenuti pažnju domaćinima ukoliko uoči neke nepravilnosti koje je potrebno otkloniti.

Na primer, sugerišemo građanima ukoliko je potrebno umalterisati nešto u samom tavanskom prostoru ili ukoliko je neka greda postavljena suviše blizu dimnjaka pa je potrebno da se odmakne ili izoluje - nastavlja Stošić.

U susret grejnoj sezoni dimničari imaju pune ruke posla

Na zaprljanost dimnjaka utiču dve stvari - šta se loži i način na koji se loži, podvlače iz nadležnog preduzeća.

- Nikako ne sme da se loži plastika, krpe, cipele i sl. - navodi sagovornik - Prilikom loženja važno je da cug bude otvoren, jer kada se zatvori dotok vazduha grejni sistem se stavlja pod vakum i tako se stvara smola koja se lepi za dimnjak i peć. Sa druge strane, ukoliko postoji dotok vazduha dimnjak pod pritiskom izbacuje produkte sagovrevanja u atmosferu. 

U susret grejnoj sezoni dimničari imaju pune ruke posla

Pregledanje i čišćenje dimnjaka najbolja su prevencija od samozapaljenja, a ukoliko do toga i dođe, što nije retkost, važno je ne paničiti i pozvati JKP "Dimničar" ili vatrogasce - spasioce, savetuju dimničari.

- U ovakvim situacijama najbitnije je sprečiti da se požar proširi po krovnoj konstrukciji. Požar unutar samog dimnjaka, gde su temperature preko hiljadu stepeni Celzijusovih, ni slučajno ne treba gasiti vodom. Ukoliko postoji potreba da se malo "zagasi"  ta upaljena smola koja je pala na dno dimnjaka, kod donjih vrata, treba posuti sa zemljom ili peskom i to je sve. Važno je i zatvoriti dotok vazduha u sistem. Najvažnije je svakako obratiti se našoj službi ili vatrogascima - zaključuju iz službe za dimničarske poslove JKP "Dimničar".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1391

Povezana vest

Povezane teme

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.