• Pregleda: 4047

Predstavnici religijskih zajednica zajednički davali krv

Predstavnici četiri verske zajednice, pravoslavne, katoličke, muslimanske i jevrejske, zajedno su dali krv u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice.
Foto: Arhiva (2016)
Predstavnici religijskih zajednica zajednički davali krv

Današnjim humanim gestom predstavnici religijskih zajednica želeli su još jednom da pokažu koliki je značaj  širenja tolerancije i saradnje za dobrobit  svih građana Subotice.

U ovoj humanitarnoj akciji učestvovali su starešina Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, protonamesnik Dragan Stokin, gvardijan Franjevačkog samostana, fra Zdenko Gruber, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš i imam Muhadžir džamije, Abdurahman Slaji koji su ujedinjeni u humanosti poručili građanima da slede njihov primer. 

- Nikome nije problem da svaka tri meseca dođe i  da krv. Za nas je to malo naprezanje, a nekome to život znači. Time smo možda nekom detetu spasili život - rekao je  protonamesnik Dragan Stokin i pozvao građane da se upišu kao dobrovoljni davaoci krvi.

- Poruka koju želimo da prenesemo je da mi razgovaramo, imamo kontakte, među nama raste prijateljstvo već godinama i želeli smo da pokažemo građanima da slede naš primer, da se priključe, jer je nekome potrebna krv - rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. - Želeli smo da pokažemo da bi trebalo zajedno da radimo lepe stvari. To je jednostavna, lepa i dobra poruka-poručio je fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana.

- Novi sam imam  na službi u Subotici i kada su me juče obavestili da ćemo zajedno davati krv, odmah sam bez razmišljanja potvrdio dolazak i na taj način sam hteo da pošaljem poruku da smo mi, verski lideri iz bilo koje verske zajednice, ljudi koji prvi čine ovakve humane gestove - rekao je Aburahman Salaji, imam Muhadžir džamije.

Iz Opšte bolnice poručuju da su rezerve krvi stabilne, ali da su uvek potrebni dobrovoljni davaoci krvi. Svi koji žele da pomognu građanima koje čeka bitka za zdravlje, mogu to učiniti svakog dana u jutarnjim satima u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice. Žene mogu dati krv tri puta godišnje, a muškarci četiri puta.

Tokom prošle godine, u Opštoj bolnici prikupljeno je oko 6950 jedinica krvi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Realan Odgovori
Propagiranje unijatstva.
zdravlje Odgovori
Lep gest. Istinska vera nas zbližava a ne razdvaja.
Daddy
Bas lepo! Nisam religiozan. Bilo bi jos lepse da verski lideri najave / pozovu i svoje vernike da dodju da daju krv na isti dan. Da se vernici raznih vera upoznaju na jednom takvom casnom i humanom mestu / dogadjaju, kao dobrovoljnom davanju krvi. Tu bi mogla prijateljstva da se rode iz postovanja jedno prema drugom bez obzira na veru.
avet
@DADDY
Ideja ti je i lepa i humana, ali Ti još očigledno uvek veruješ u Deda Mraza.
Mi što smo starosedeoci Subotice imamo i poštovanja i prijateljstva jedni prema drugima, tako su nas vaspitali i to ni nije nikada bilo neko pitanje pristojnosti, podrazumevalo se i normalno je bilo poštivanje jedan drugog.
Ovi novopridošli, ne svi, ali većina, ne poštuju nikoga, osim samog sebe, pa je malo teži slučaj da takvi osvoje ozbiljniju naklonost, prijateljstvo ili ljubav starosedelaca.
Mada, ima izuzetaka.
Možda jednog dana, ako se prilagode i prihvate ovdašnje okolnosti, pošto su u biti oni gosti a mi domaćini.
U lošijem slučaju, oni će promeniti nas na još gore.
Daddy
AVET

Kad sam bio mali znao sam da Deda Mraz postoji, sad kad sam malo stariji, i bio Deda Mraz licno, sad tek znam, da Deda Mraz postoji!

Volio bi da se svi postuju, ali to je malo teze.

Ovo je jedan vazan dogadjaj, ali treba verski lideri da stave i svoja srca u ovaj dogadjaj i da pozovu svoje vernike da ucestvuju a ne samo da impotentno dodju da bi zadovoljili politicke potrebe.
avet Odgovori
Mobilna ekipa Službe za transfuziologiju Opšte bolnice bi mogla ponekad da postavi svoje krevete i u hodniku Gradske kuće kada se održavaju sednice Skupštine grada i malo da pusti slavinu tim debelim i mršavim odbornicima da i oni malo pokažu svoju pravu humanost.
Sami davaoci krvi često kažu da se posle ovakvog gesta osećaju puno bolje, oslobođenije, rasterećenije, kao da su oprali neku ljagu i prljavštinu sa svoje duše i očistili svoju savest.
Ihaj, koliko litara kvalitetne i masne krvi bi se tek tamo moglo sakupiti.
Da ne bude zabune da ja sada tu nešto pričam u prazno, i sam sam dobrovoljni davalac krvi, puno puta.
X Odgovori
Svaka cast. Kriscanin, Musliman I Jevrej zajedno. Ovo je lepo.
joka Odgovori
ni ovo neće dugo.ukida se subotičko odeljenje za transfuziju,preuzima novi sad.
Avetinja Odgovori
Dosta su oni nama pili krv. Neka malo i daju :) Sala..
Marko Odgovori
Ljude sluđuju konstantnim plasiranjem suprotnog. Malo jedinstva, malo razdora, pa ukrug.
Olga Gurlukovich Odgovori
Интересантно како се неки рабин није појавио
Mare Odgovori
Uf, da mi je videti taj vozni park kojim su dosli do bolnice...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.