• Pregleda: 2828

Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Župani iz Republike Hrvatske i njihovi zamenici boravili su u trodnevnoj poseti Subotici, Tavankutu i Novom Sadu, gde su razgovarali sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, dok ih je u Novom Sadu primio Igor Mirović, premijer pokrajine Vojvodine.
Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)
Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Funkcioneri iz osamnaest hrvatskih županija bili su gosti na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Poseta je iskorišćena za političke kontakte, razgovore sa privrednicima, ali i za obilazak znamenitosti Subotice.

- Trinaest županija aktivno sarađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umetničke manifestacije, obnove ustanova, finansiranje letovanja dece, podršci čitanju i očuvanju hrvatskog identiteta. Saradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a sada kada smo videli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke. Dogovoreni su konkretni koraci koji će te saradnje učiniti još kvalitetnijim - rekao je predsednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić, istaknula je kako je uspostavljena institucionalna saradnja kao i da je sistemska i konstantna podrška hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji od strane institucija Republike Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Nakon što je uznapredovala podrška Vlade Republike Hrvatske, za hrvatsku zajednicu u Srbiji značajna je i započeta saradnja s Hrvatskom zajednicom županija, tj. na regionalnom nivou vlasti u Hrvatskoj, oblasti saradnje koja još uvijek nije u dovoljnoj meri ostvarena.

- Osim finansijske podrške, važno da u saradnji dveju država uvek i na svim razinama budu uključeni legitimni predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer će na taj način biti olakšana realizacija brojnih programa i projekata koji imaju za cilj očuvanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima. - poručuje Vojnić

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Tomislav Žigmanov, pozdravio je nastavak uspešne saradnje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske zajednice županija te iskazao nadu da će se ista u budućnosti obogaćivati, na obostrano zadovoljstvo.

- Pohvaljujem interesovanje hrvatskih županija za društveni položaj Hrvata u Srbiji kao i spremnost predstavnika regionalanih vlasti u podršci jednom broju inicijativa. Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ovom prilikom bila je i posrednik sastanku Hrvatske zajednice županija i Vlade Vojvodine, čime smo posvedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. - poručuje Žigmanov

O položaju Hrvata u Vojvodini, ali i drugim temama, razgovaralo se i na sastanku sa predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine.

Foto: APV

- Razgovor nam je jako potreban jer postoji mnogo otvorenih pitanja, imamo sa nekim županijama dobre kontakte, ali to nije dovoljno. Želimo da sva pitanja otvorimo i rešimo - rekao je Igor Mirović. - Poštujemo mišljenja Nacionalnih saveta nacionalnih manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi sa podrškom u oblastima kulture i informisanja. Spremni smo da rešavamo sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže.

Gosti su tokom posete Vojvodini obilazili zamenitosti u Subotici, ali i posetili manifestaciju "IX Festival voća" u Tavankutu gde je bio priređen bogat kulturno-umetnički program, uz bogatu gastronomsku ponudu, iako je voće bilo u fokusu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

31
Subotica Odgovori
Uvek smo negovali medjususedske odnose i verujem da će tako ostati. Tako je i većinskom narodu i manjinama i lakše i bolje. Sve pohvale.
Овца за шишање
Сусједима подметнусте ћирилицу, види се на једној од слика. Сад не знају ни где су били, ни ко их је примио!
Kukec
Nisu oni dosli ista dobro da donesu. To su Rvatine koji Srbe u svojim zupanijama sapllecu gde god stignu. A ovde dosli toleranciju siriti....Daleko im lepa kuca
Pahomije
@Овца за шишање
Primljeni su u sali za satanke u Novom Sadu i nije im podmetnuta nego je napisano zvaničnim pismom države domaćina.
Овца за шишање
PAHOMIJE,
Да те не зову можда БУКВАР, јер све буквално схваташ. Мало игра речи, пренесених значења, извртања реалног и сл. није наодмет :-)
Joso
Ovco,problem je,međutim,u tome što je tog "izvrtanja realnog" u Srbiji,blago rečeno,malo previše,i to ne od danas....
Istina... Odgovori
Cuveno bratstvo i jedinstvo na stetu pravoslavaca.
Istina... Odgovori
Bez'te Srbi pravoslavci, stite vas komunjare.
Lozika Odgovori
E sad bi mi, ostali, trebali da u negativnoj konotaciji pričamo o ovome. Ali, da bi se razlikovali od vas, nećemo. Mi smo, kao i decu iz Gračanice, i ove ljude dočekali s dobrodošlicom i otvorenim srcem.
Trebali bi i vi tako, pustite šovinizam, ovo je 21 vek
Luka
Lozika moj... Netreba da budemo kao oni to je sigurno ali vec mi je puna kapa popustanja prema njima....21 vek je ali mržnja u Hr prema Srbima je ista i veca nego 1991.. Sa njima samo distanca...
Istina...
@LOZIKA

Deca iz Gračanice i sva ta šarada sa Kosmetom je za naivne. The show must go on.
Bane Odgovori
Dosli da posavetuju svoje glasace u Subotici da glasaju za Kolindu.... To je ona sto se izvinjavala sto deca u Hr jedu čokoladice iz Srbije,tacnije Pionira Subotice.
u inat svima Odgovori
Bolje da su ostali u svojim zupanijama..............................manja steta!!
Istinitost Odgovori
Kod koga ste dosli,tu rvata nema?!!.Bunjevci,Madzari,Srbi i ostali su uvik zivili.Dokazali ste se u milion slucsjeva vaseg odnosa prema Srbima,daleko vam vasa kuca ujaci,fuj.
Viceprvaci svijeta u nogometu
Ne brini,ima nas dovoljno!!!
bunjevac
Koliko ja znam Bunjevci su najveća etnička grana hrvatskoga naroda. To zna i Mirko i Suzana ali im više odgovara da to negiraju , ali zato su svojevremeno uzeli hrvatska dokumenta (pasoš-putovnicu).
Pravdoljub
Ako nema onda šta Ti je lider Bunjevačke stranke, koji ima ČAK i Hrvatsku putovnicu..
Subotičanin Odgovori
Što vi nudite Srbima u lijepoj vašoj tako i mi treba da postupamo sa Hrvatima u Srbiji ni manje ni više
panonski čamac
Srbi u lepoj njihovoj imaju zagarantovana mesta u skupštini tj. Saboru, inače. Ali super je gledati kako je u poslednjih par godina mržnja između Srba i Hrvata dostigla najjači nivo od petooktobarskih promena. I to u Subotici, štaviše! Prolazite jedni pored drugih ceo dan, sve lepo, dobar dan, faljenis', zdravo živo i čokolom, a kada dođete kući smarate po internetu.
Istina... Odgovori
@SUBOTICA

Međususedski odnosi u kojima su jedni jednakiji od drugih a ti drugi trajne žrtve prvih. Ili si glup ili si plaćen da širiš komunjarski agitprop. Ili oboje. Treće nema.
Nenad Odgovori
Cccc
VLASNIK Odgovori
Do pre par godina bunjevci a sada veliki hrvati..
Luka Odgovori
Bunjevac" Slabo ti znas. Tebe je neko slagao. Bunjevci nikad nisu bili Hrvati to ih sad zadnjih godina zele svrstati u nesto sto nikad bili nismo. Uvik i samo Bunjevci.
Kupac Odgovori
Nogometas" nema vas ni tamo a kamoli ovde...
Joso Odgovori
Tu netko spominje "velike Hrvate".To je vrlo primitivna percepcija hrvatstva.Pravi Hrvat nije "veliki Hrvat",nego "dobar Hrvat",znači onaj tko ispravno razumije smisao,kulturnu vrijednost i sadržaj hrvatskog nacionalnog identiteta.
Marko
"Dobar Hrvat".. ala me sad nasmeja he he...
Marko
Najtacniju definiciju Hrvata je rekao cuveni Jovan Ducic...nema dalje.
Bunjevac
Marko,ima dalje!Dučić je bio primitivni seljačić koji se došao školovati u Francusku i tamo se naučio takvih gluposti kakve je izrekao o Hrvatima.
simica Odgovori
lukice,,, pisi u svoje ime ili kako ti naredi zena,nemoj u ime nas HRVATA!!!!!!!!
Wd
Simice čovek se ni ne obraca Hrvatima vec Bunjevcima,sta ti smeta.
Lozika Odgovori
Došli Hrvati da osude lomljenje ćiriličnih tabli u Vukovaru, onda napade na sve što je srpsko, zatim Kolindino veličanje ustaštva, i da se izvinu za sva nedela.
Ah, da, sve je to moj pusti san
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.