Komentara: 31
Pregleda: 3602

Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

30.09.2019. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Župani iz Republike Hrvatske i njihovi zamenici boravili su u trodnevnoj poseti Subotici, Tavankutu i Novom Sadu, gde su razgovarali sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, dok ih je u Novom Sadu primio Igor Mirović, premijer pokrajine Vojvodine.
Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Funkcioneri iz osamnaest hrvatskih županija bili su gosti na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Poseta je iskorišćena za političke kontakte, razgovore sa privrednicima, ali i za obilazak znamenitosti Subotice.

- Trinaest županija aktivno sarađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umetničke manifestacije, obnove ustanova, finansiranje letovanja dece, podršci čitanju i očuvanju hrvatskog identiteta. Saradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a sada kada smo videli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke. Dogovoreni su konkretni koraci koji će te saradnje učiniti još kvalitetnijim - rekao je predsednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić, istaknula je kako je uspostavljena institucionalna saradnja kao i da je sistemska i konstantna podrška hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji od strane institucija Republike Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Nakon što je uznapredovala podrška Vlade Republike Hrvatske, za hrvatsku zajednicu u Srbiji značajna je i započeta saradnja s Hrvatskom zajednicom županija, tj. na regionalnom nivou vlasti u Hrvatskoj, oblasti saradnje koja još uvijek nije u dovoljnoj meri ostvarena.

- Osim finansijske podrške, važno da u saradnji dveju država uvek i na svim razinama budu uključeni legitimni predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer će na taj način biti olakšana realizacija brojnih programa i projekata koji imaju za cilj očuvanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima. - poručuje Vojnić

Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Tomislav Žigmanov, pozdravio je nastavak uspešne saradnje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske zajednice županija te iskazao nadu da će se ista u budućnosti obogaćivati, na obostrano zadovoljstvo.

- Pohvaljujem interesovanje hrvatskih županija za društveni položaj Hrvata u Srbiji kao i spremnost predstavnika regionalanih vlasti u podršci jednom broju inicijativa. Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ovom prilikom bila je i posrednik sastanku Hrvatske zajednice županija i Vlade Vojvodine, čime smo posvedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. - poručuje Žigmanov

O položaju Hrvata u Vojvodini, ali i drugim temama, razgovaralo se i na sastanku sa predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine.

Predstavnici Hrvatske zajednice županija boravili u trodnevnoj poseti Subotici i Tavankutu

Foto: APV

- Razgovor nam je jako potreban jer postoji mnogo otvorenih pitanja, imamo sa nekim županijama dobre kontakte, ali to nije dovoljno. Želimo da sva pitanja otvorimo i rešimo - rekao je Igor Mirović. - Poštujemo mišljenja Nacionalnih saveta nacionalnih manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi sa podrškom u oblastima kulture i informisanja. Spremni smo da rešavamo sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže.

Gosti su tokom posete Vojvodini obilazili zamenitosti u Subotici, ali i posetili manifestaciju "IX Festival voća" u Tavankutu gde je bio priređen bogat kulturno-umetnički program, uz bogatu gastronomsku ponudu, iako je voće bilo u fokusu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 3602
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

hrvati

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.