Komentara: 18
Pregleda: 3309
Foto

Predstavljene aktivnosti Sindikata u 2019. godini

30.12.2019. u 16:26h
Izvor: Subotica.com
Rešavanje individualnih sporova u preduzećima i potpisivanje kolektivnih ugovora, glavne su aktivnosti kojima se Savez samostalnih sindikata Subotice bavio u 2019. godini, ali su se osvrnuli i na aktuelne teme, poput podizanja minimalne cene rada i prosečne zarade, ističući da bi te procese trebalo preispitati i ubrzati.
Predstavljene aktivnosti Sindikata u 2019. godini

Na tradicionalnoj konferenciji za medije, koju Savez samostalnih sindikata Subotice organizuje pred kraj tekuće godine, predstavljene su aktivnosti koje su obeležile 2019. godinu. Prema rečima predsednika Milana Popovića, godinu na izmaku obeležili su problemi oko potpisivanja kolektivnih ugovora, kao i individualni sporovi u preduzećima.

- Kada je reč o kolektivnim ugovorima, problem predstavljaju ugovori u granama, zato što mi nemamo kolektivne granske ugovore na primer u metalu, poljoprivredi, a čim nema granskih kolektivnih ugovora i sami poslodavci beže od kolektivnih ugovora da ne bi morali da ih potpišu. Zato je mnogo teže napraviti kolektivne ugovore u preduzećima u kojima nema granskih kolektivnih ugovora na nivou Srbije - objašnjava Popović. - Problem su predstavljali i individualni sporovi, kojih uvek ima, a koje smo rešavali tako što smo zamenik i ja odlazili u preduzeće i pokušali da rešimo spor mirnim putem, da ne ulazimo u sudske procese, jer su jako skupi. Sada nijednu tužbu ne možete ispod nekoliko stotina hiljada dinara da sprovedete do kraja, a to nije mali novac za jednu osobu, čak ni za Sindikat, te je svima u interesu da se problemi reše mirnim putem, kroz razgovor poslovodstva i Sindikata.

Predstavljene aktivnosti Sindikata u 2019. godini

Popović se na konferenciji osvrnuo i na novu minimalnu cena rada, koja će za 2020. godinu iznositi 172,54 dinara po radnom času, ističući da ovo povećanje pravi probleme zaposlenima u javnom sektoru, jer oni sa najnižim koeficijentom imaju gotovo jednaku zaradu kao oni sa srednjim koeficijentom.

- Apelujemo na Vladu i Sindikate na nivou Srbije da se naprave pravi kolektivni ugovori sa pravim rasponom koeficijenata. Navodno imamo raspone od 1 do 25, ali to nije tačno, već je to ostalo iz nekog ranijeg perioda i samo se preprisuje, tako da je potrebno utvrditi cenu rada za koeficijent 1, ta najniža cena rada od 30 hiljada dinara, pa onda praviti koeficijente 1,5 zatim 2, pa 2,5 i tako dalje. Ovako imamo podizanje najniže cene rada, ali se samo podiže najniža cena rada za taj osnovni koeficijent, dok se ostali koeficijenti ne koriguju. To nije poštovanje kolektivnog ugovora, ako podižete samo minimalnu cenu rada, a ko ima koeficijent 3 njemu ne podignete, nego ostane kako je bilo - ističe Popović.

Predstavljene aktivnosti Sindikata u 2019. godini

Najavu da bi do 2025. godine prosečna zarada u Srbiji mogla iznositi 900 evra, predsednik Saveza samostalnog sindikata Subotice očenjuje kao pozitivnu, uz napomenu da bi proces trebalo značajno ubrzati, zbog odlaska mladih i sve primetnijeg nedostatka radne snage.

- Kažu da se odlazak mladih ne bi zaustavio ako bi se podigla cena rada. Mislim da nije tako, jer kada sam razgovarao sa ljudima, rekli su mi da je to jedan od prioriteta, kao i pristojni uslovi rada i poštovanje radnika. Zato sada apelujemo na poslodavce da poštuju zaposlene u svojim kolektivima, jer ako ih ne budu poštovali i podigli cenu rada, ostaće bez radne snage - poručuje Popović.

Izvor: Subotica.com
Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice Novogodišnje obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 3309
Povezane teme

savez samostalnih sindikata subotice

savez samostalnih sindikata

milan popović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.