Komentara: 18
Pregleda: 4846
Foto

Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

12.12.2014. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
U prepunoj sali Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" sinoć je održano predstavljanje knjige Milorada Vučelića koja nosi naziv "Ima li ovde Srba?", na kojem su pored autora govorili ministar Aleksandar Vulin, recezent dr Darko Tanasković i dr Nenad Popović.
Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

Goste na sinoćnjem predstavljanju knjige pozdravio je Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava" Subotica.

Autor knjige Milorad Vučelič dugogodišnji je novinar sa bogatom karijerom, direktor je i urednik nedeljnika "Pečat". O knjizi su pored autora, govorili i Aleksandar Vulin, saradnik i jedan od osnivača nedeljnika "Pečat", rezenzent dr Darko Tanasković i saradnik u nedeljniku "Pečat" dr Nenad Popović.

Po rečima Vučelića, knjiga koja je predstavljena sinoć i u Subotici nije ideološka, ne zastupa ni levicu ni desnicu, to je knjiga koja brine o nacionlanom identitetu srpskog naroda.

- Ovo je sudbonosno pitanje, postavljano je i pre a postavljaće se i posle ove knjige, ali je Milorad njega postavio na jedan neretorički način, na koje se ne odgovara sa „da“ ili „ne“ već i snagom, odnosom, političkim premišljanjem i kompletnim životom – naglasio je ministar Aleksandar Vulin. - Milorad ne pokušava da bude objektivan, jer objektivnost znači da ne verujete u ništa. Komentar činjenica ne može da bude objektivan, šta je ustvari, objektivno, nego subjektivan pogled na objektivnu stvarnost. On veruje u to što piše i to je najveća vrlina ove knjige i to je razlikuje od drugih.

Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

Knjiga „Ima li ovde Srba“, o kojoj je sam autor rekao da „vodi brigu o identitetu celog srpskog naroda“, nastala je kao skup uvodnika, kolumni, koje su u proteklih sedam godina objavljene u listu „Pečat“.

- Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja bez upitnika govori da je ono postavljeno retorski i to u vreme kada je to jako teško – smatra Darko Tanasković, recenzent knjige. - Ona je možda najbolji portret autora, izvajan u ovim sjajnim tekstovima. Delo Milorada Vučelića ili dobija nagrade i pohvale ili kritike, koje se čak graniče sa klevetom, a ovom knjigom on je dao najbolji odgovor onima koji ga osporavaju.

Po Nenadu Popoviću, knjiga nije samo skup Vučelićevih kolumni, nego svojevrsna istorija naroda u proteklih sedam godina, razumljiva i akademiku i poljoprivredniku.

Milorad Vučelić nije krio oduševljenje izložbom o počivšem patrijarhu Pavlu, koja je postavljana u SKC.

Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

- Jedan od najvećih intervjua napravio sam sa patrijarhom Pavlom još 1991. godine, bio je to početak teških vremena, tada smo razgovarali kako da služimo Srbiji i patrijarh je rekao da moramo da uradimo sve ono što je u našoj moći i sposobnosti i Gospod će nam pomoći – obratio se autor slušaocima. - Ova knjiga svedoči o pređenom putu u proteklih sedam godina, ona je i hronika jednog vremena, ali i moja lična hronika. Nikada nisam bio objektivan, jer je to stereotip, kao što je to uostalom i mnoge druge objektivističke floskule koje se često spominju. Nema nametnite krivice srpskog naroda, Veliki rat nije velika klanica i dok je „Pečata“ njegov zadatak će biti da se borimo protiv toga.

Knjiga sabranih uvodnika „Pečatovog“ glavnog urednika predstavljena je prvi put javnosti 22. novembra u prostoru Kolarčeve zadužbine u Beogradu. O knjizi su tada govorili Želidrag Nikčević (autor pogovora) Radomir Uljarević (u ime izdavača) Vojislav Koštunica, Milo Lompar, Prof. dr Darko Tanasković i sam autor.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?" Predstavljanje knjige "Ima li ovde Srba?"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4846
Povezane teme

promocija knjige

skc sveti sava

srpski kulturni centar

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.