• Pregleda: 4188

Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

U prepunoj sali Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" sinoć je održano predstavljanje knjige Milorada Vučelića koja nosi naziv "Ima li ovde Srba?", na kojem su pored autora govorili ministar Aleksandar Vulin, recezent dr Darko Tanasković i dr Nenad Popović.
Predstavljena knjiga "Ima li ovde Srba?" autora Milorada Vučelića

Goste na sinoćnjem predstavljanju knjige pozdravio je Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava" Subotica.

Autor knjige Milorad Vučelič dugogodišnji je novinar sa bogatom karijerom, direktor je i urednik nedeljnika "Pečat". O knjizi su pored autora, govorili i Aleksandar Vulin, saradnik i jedan od osnivača nedeljnika "Pečat", rezenzent dr Darko Tanasković i saradnik u nedeljniku "Pečat" dr Nenad Popović.

Po rečima Vučelića, knjiga koja je predstavljena sinoć i u Subotici nije ideološka, ne zastupa ni levicu ni desnicu, to je knjiga koja brine o nacionlanom identitetu srpskog naroda.

- Ovo je sudbonosno pitanje, postavljano je i pre a postavljaće se i posle ove knjige, ali je Milorad njega postavio na jedan neretorički način, na koje se ne odgovara sa „da“ ili „ne“ već i snagom, odnosom, političkim premišljanjem i kompletnim životom – naglasio je ministar Aleksandar Vulin. - Milorad ne pokušava da bude objektivan, jer objektivnost znači da ne verujete u ništa. Komentar činjenica ne može da bude objektivan, šta je ustvari, objektivno, nego subjektivan pogled na objektivnu stvarnost. On veruje u to što piše i to je najveća vrlina ove knjige i to je razlikuje od drugih.

Knjiga „Ima li ovde Srba“, o kojoj je sam autor rekao da „vodi brigu o identitetu celog srpskog naroda“, nastala je kao skup uvodnika, kolumni, koje su u proteklih sedam godina objavljene u listu „Pečat“.

- Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja bez upitnika govori da je ono postavljeno retorski i to u vreme kada je to jako teško – smatra Darko Tanasković, recenzent knjige. - Ona je možda najbolji portret autora, izvajan u ovim sjajnim tekstovima. Delo Milorada Vučelića ili dobija nagrade i pohvale ili kritike, koje se čak graniče sa klevetom, a ovom knjigom on je dao najbolji odgovor onima koji ga osporavaju.

Po Nenadu Popoviću, knjiga nije samo skup Vučelićevih kolumni, nego svojevrsna istorija naroda u proteklih sedam godina, razumljiva i akademiku i poljoprivredniku.

Milorad Vučelić nije krio oduševljenje izložbom o počivšem patrijarhu Pavlu, koja je postavljana u SKC.

- Jedan od najvećih intervjua napravio sam sa patrijarhom Pavlom još 1991. godine, bio je to početak teških vremena, tada smo razgovarali kako da služimo Srbiji i patrijarh je rekao da moramo da uradimo sve ono što je u našoj moći i sposobnosti i Gospod će nam pomoći – obratio se autor slušaocima. - Ova knjiga svedoči o pređenom putu u proteklih sedam godina, ona je i hronika jednog vremena, ali i moja lična hronika. Nikada nisam bio objektivan, jer je to stereotip, kao što je to uostalom i mnoge druge objektivističke floskule koje se često spominju. Nema nametnite krivice srpskog naroda, Veliki rat nije velika klanica i dok je „Pečata“ njegov zadatak će biti da se borimo protiv toga.

Knjiga sabranih uvodnika „Pečatovog“ glavnog urednika predstavljena je prvi put javnosti 22. novembra u prostoru Kolarčeve zadužbine u Beogradu. O knjizi su tada govorili Želidrag Nikčević (autor pogovora) Radomir Uljarević (u ime izdavača) Vojislav Koštunica, Milo Lompar, Prof. dr Darko Tanasković i sam autor.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
horatio caine Odgovori
mozda ima...
fax Odgovori
kad julovci bivsi mirini puleni pitaju ima li ovde srba?trebamo se zapitati dali nas ima?
Olja Odgovori
Ima li ovde Srba ?
fifi Odgovori
Ne, ja mislim da nema.. inace se ne bi pisalo o tome...
??? Odgovori
Otišli da rade u Mađarsku, Austriju, Kanadu.
Salašar Odgovori
Dali se ovaj krapinski čovek preselijo u našu varoš a kad mogu svi što nebi i on mi smo tolerantna čeljad.
Vesko Odgovori
Dobro je i ovo sto nas ima, kad uzmemo u obzir da su nas ovi likovi vodili 1990-tih, nazalost
i sada. U Subortici je sve manje njenih građana, zahvaljujuci bivsim i sadasnjim politicarima.
Dodekaedar Odgovori
Ima, tj sad su se pomadjarili (svojom voljom) i otisli da sljakaju u EU
dokoni Odgovori
Kako ovaj što je bio direktor Miloševićeve "fabrike laži" uopšte sme da dođe u Suboticu?
Always Ultra Odgovori
Vala se secamo njegovog "sluzenja" otadzbini dok je bio direktor TV Bastilje. Da je bilo pravde - sluzio bi i dugogodisnju kaznu !
fifi Odgovori
Da, Vulin se stvarno preselio u nasu varos, ne znam 'oce uzet i madjarsko drzavljanstvo da bude u trendu?
warrior Odgovori
najzad su dosli. sad je jasno da smo okinuli u dno.
cule Odgovori
IMA LI OVDE GLADNIH LJUDI???
To je prava tema za knjigu a Srba ne znam da li ima puno ovde posle 3veka Madjarizacije pod AUSTRUGARSKOM i 4veka pod TURCIMA tako da....
Uvek u krivu Odgovori
Izem ti kulturu! Knjiga ce biti bestseler! Sram vas bilo! Bolje da je pitanje u naslovu ima li ovde ljudi? Stidim se sto je moj grad postao naci centar sa naci madjarima i naci srbima....
fakja Odgovori
Jezivo sve julovci[*...*]
Daddy Odgovori
ne bas puno, posle vase haracine
Deks Odgovori
Ovo je užasno, predstavljanje ove knjige u Subotici čista je provokacija. Milorad Vučelić bio je direktor "TV Bastilje" u vreme režima Slobodana Miloševića i bio je jedan od simbola ratnohuškačkog novinarstva kome se do dan danas nije sudilo iako je evidentno odgovoran za mnoge živote civila u ratovima u Hrvatskoj i BiH. Danas su on i izvesni "novinari" slični njemu (Lalić, Dmitrović...) dobro situirani i žare i pale po centrima moći ove države u Beogradu prizivajući revizionizam jer su nezadovoljni što njihov projekat "Velike Srbije" nije uspeo na području Hrvatske pa ni BiH iako bi oni zdušno želeli da prikažu njen srpski entitet kao državu u državi...
Vesko Odgovori
Ima i bivsih direkotora sps-ovaca i julovaca, posebno jedan odskace, koji je za vreme svog
direktovanja kupio i kompletirao 250 ha pljop. zemljista u Đurđinu i sada je uzoran preduzetnik.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.