Komentara: 17
Pregleda: 4657
Foto

Predstavljena knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“

15.12.2023. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
U prepunom SKC „Sveti Sava“ sinoć je predstavljena najnovija knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“.
Predstavljena knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“

Po rečima autora, našeg proslavljenog reditelja, "Кad mrtve duše marširaju"  je knjiga čije teme, među kojima su i mangupi iz Davosa, rat u Ukrajini, transhumanizam,  žive dok razgovaramo telefonom, gledamo televiziju ili lutamo bespućima društvenih mreža. 

- Ono što sve te teme povezuje je čudan put usmene književnosti, odnosno, ako to tako može da se nazove, serijal  “Moj život'” u kome sam ja reagovao na mnoštvo pojava koje su se desile prošle i pretprošle godine . Onda se, zapravo, desilo nešto što je prava inverzija: umesto da sedim i pišem ja sam sedio i govorio, a onda se, po starogrčkom receptu, kad je književnost bila sumnjiva, tim poslom nisam bavio ja nego Branimir Nešić i njegova ekipa. Dakle ono što su stari Grci pa čak i Platon govorili da je, zapravo, napisana literatura u rukama dece pravo oružje – ističe  Emir Kusturica.

Predstavljena knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“

Кako je kapitalistička pohlepa stvorila tehnološkog monstruma koji preti čitavom čovečanstvu? Zašto se bez Dostojevskog i Gogolja ne može razumeti rat Zapada protiv Rusije? Da li će stenice pojesti svetski film, ili je holivudski film već pojeo svoju publiku? Ovo su samo neka od pitanja na koja je odgovarao reditelj.

- Ovo nije usklađeno ni sa jednim metodom novonastale ideje o ljudskom životu sa razvojem tehnologije nego je, zapravo, nastalo kao jedna lična reakcija na kraj jedne epohe koju mi živimo, jedan veliki lom koji proizvodi razne teme koje protiču pored ljudi, a oni ih niti mogu da ih shvate niti mogu da ih uhvate. Utoliko sam ja, zapravo, tu ideju, hrišćansku, o čoveku kraju koji je, zapravo, kraj koji mi verujemo da se zove večna duša, a ovi ne veruju ni u šta i zato oni mrtvi marširaju pored nas – poručio je Kusturica.

Predstavljena knjiga Emira Kusturice „Kad mrtve duše marširaju“Subotičkoj publici o knjizi su govorili i prezviter dr Oliver Subotić i Branimir Nešić, direktor i glavni urednik izdavačke kuće "Catena mundi".

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju" Predstavljanje knjige Emira Kusturice "Kad mrtve duše marširaju"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 17
Pregleda: 4657
Povezane teme

skc sveti sava

zadužbina dušana radića

emir kusturica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.