Komentara: 0
Pregleda: 1929

Predstavljena knjiga "Demokratija - epizodna misterija"

18.05.2012. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
U prostorijama kluba "Skladište" Fondacije “Danilo Kiš” sinoć je predstavljena knjiga “Demokratija – epizodna misterija”, autora prof. dr. Mijata Damjanovića. Pored autora, o knjizi su govorili i prof. dr. Vladan Kutlešić, prof. dr Boško Kovačević, a moderator tribine je bio sociolog Dušan Torbica. Promocijom knjige "Demokratija – Epizodna misterija", Fondacija "Danilo Kiš" otvara seriju tribina.
Predstavljena knjiga "Demokratija - epizodna misterija"

Knjiga Mijata Damjanovića “Demokratija – Epizodna misterija” predstavlja autorovo sveobuhvatno razmatranje savremene demokratije kao političkog oblika u svim njenim dimenzijama, njenoj ambivalentnoj prirodi, uzletima i padovima, iskušenjima i protivrečnostima, razmatrajući njene brojne prednosti kao političkog oblika, ali i ne tako mala ograničenja. Autor piše o brojnim preprekama u njenoj realizaciji, izlažući svoje kritičke sudove o prirodi, smislu i dilemama savremene demokratije na nov, sveobuhvatan način izvan ideoloških ograda, predrasuda i stereotipa i nekritičkog glorifikovanja, ili pak, negiranja.

Na trezven, promišljen i kritički način sudeći o njenim manama i protivrečnostima, kako u nacionalnim okvirima, tako i globalnim perspektivama, autor nam nudi jednu celovitu sliku savremene demokratije. Tako autor promišlja njene najznačajnije aspekte, razmatrajući savremene diskurse demokratije, mesto i ulogu države, političkih stranaka, društvenog kapitala, civilnog društva, javne, uprave i medija u njenom oblikovanju i preoblikovanju. Posebno poglavlje je posvećeno raspravi o globalizaciji, kao i aktuelnim međunarodnim političkim i ekonomskim inicijativama, forumima, samitima, vladinim i nevladinim organizacijama i udruženjima.

Promocijom knjige “Demokratija – Epizodna misterija”, Fondacija “Danilo Kiš” otvara seriju tribina.

Izdavač knjige “Demokratija – Epizodna misterija” je Službeni glasnik, a prvo izdanje sa kraja 2011. godine je u celosti – rasprodato.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1929
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.