Komentara: 3
Pregleda: 1472
Foto

Predstavljena EBRD inicijativa za podršku razvoju i unapređenju međunarodne trgovine

19.09.2019. u 11:48h
Izvor: Subotica.com
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru programa "Trade Ready" pomaže malim i srednjim preduzećima (MSP) da unaprede svoj trgovinski potencijal. "Trade ready" pruža širok spektar saveta kako bi MSP postala konkurentnija u zemlji i inostranstvu.
Predstavljena EBRD inicijativa za podršku razvoju i unapređenju međunarodne trgovine

EBRD "Trade Ready" promovisan je u oktobru prošle godine kao pilot inicijativa u Srbiji, što Srbiju čini prvom zemljom zapadnog Balkana koja koristi pogodnosti ovog programa. Program se sprovodi i u Gruziji. Subotički pirvrednici imali su prilike da se pobliže sa njim upoznaju u Privrednoj komori Subotica.

Program takođe nudi različite nivoe obuka o međunarodnim trgovinskim instrumentima i mogućnosti za umrežavanje svih aktera koji mogu da podrže efikasnije izvozno-uvozne aktivnosti. Pomoću ovih alata, MSP imaju bolje mogućnosti da izaberu odgovarajuće opcije finansiranja za svoju međunarodnu trgovinu.

Trade Ready takođe radi sa lokalnim bankama - Addiko i Eurobankom, pomažući da se njihovi proizvodi za finansiranje trgovine prilagode potrebama MSP i da ih efikasnije plasiraju na ove klijente, od kojih mnogi smatraju da je finansiranje trgovine previše složeno i skupo.

- Ovo mi je četvrta godina kako dolazim u Srbiju i sarađujem sa bankama u Srbiji, bila sam u prilici da radim i sa dosta malih i srednjih preduzeća. Srbija je regionalni pilot projekat EBRD-ovog projekta "Trade Ready". Cilj projekta je da se povećaju kapaciteti lokalnih uvoznika i izvoznika, ne samo da trguju nego da to rade na dobar način, posebno kada pregovaraju sa bankama. Mala i srednja preduzeća (MSP) obično su u podređenom položaju kada su u pitanju pregovori sa međunarodnim klijentima, ali i sa bankama. Cilj nam je da uvažimo i usaglasimo potrebe kako MSP tako i banaka, kao što bi to uradio bankar. - rekla je dr Maria Mogilnaja, ispred Evropske banke za obnovu i razvoj - Među važnijim korisnim aspektima ovakvih sastanaka, što je ujedno i suština Programa, je deljenje iskustava i priktične primene za MSP, sa ciljem da im pomogne da shvate koje trgovačke instumente da koriste kako bi bili konkurentniji kada počnu da zaključuju ugovore sa komanijama na međunarodnom tržištu. Takođe važno je istaći da mi finansijski stimulišemo banke da daju garancije svojim klijentima kako bi mogli efikasnije da nastupe na međunarodnoj sceni.

Među onima koji priliku za širenje poslovanja vide van granica matične države je i subotička kompanija "Joviste" koja se bavi proizvodnjom i distribucijom PVC stolarije.

- Kompanija "Joviste" već duži niz godina posluje na inostranom tržištu, pre svega regiona, ali i zapadne Evrope, najviše Nemačke i Austrije, a u planu nam je i širenje na teritoriju Skandinavije, odnsono Švedske i Norveške. Naše dosadašnje poslovanje sa tim državama realizovali smo na klasičan način, a na ovaj skup smo došli kako bismo se upoznali i primenili neke nove, modernije metode, najviše oko garancija za izvoz - kaže Ljuben Hristov, predstavnik kompanije "Joviste" - Zahvaljujem se Privrednoj komori Subotica koja nas je pozvala i okupila da kroz izlaganja eminentnih predavača izvučemo korisne zaključke koji će unaprediti naše poslovanje.

Hristov je podsetio da je Evropska unija ove godine pokrenula dosta povoljne kredite koji se tiču ulaganja u enegetsku efiksnost i sugerisao da takve prilike treba koristiti.

Primenu Trade Ready inicijative u Srbiji finansiraju Evropska unija i Luksemburg. Predstavljanje u Subotici organizovano je u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj "Panonreg" i Regionalnom privrednom komorom Severnobačkog okruga, koja je bila i domaćin skupa.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1472
Povezane teme
privredna komora ljuben hristov privredna komora subotica regionalna privredna komora subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.