Komentara: 0
Pregleda: 1672
Foto

Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvu

26.01.2024. u 09:21h > 13:23
Izvor: Subotica.com
Prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji "Osnazene.com" predstavljena je sinoć u našem gradu u prostorijama Regionalnog inovacionog centra Subotica (RISC).
Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvu

Reč je o platformi, čiji je cilj umrežavanje i razmena informacija, koja okuplja oko 1500 dama preduzetnica iz Srbije i regiona, među kojima je I velik broj Subotičanki. Osnivanje digitalne platforme podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a to je samo jedan od vida podrške ženskom preduzetništvu.

- Prateći svetske trendove i putujući po svetu videli smo koliko je važno umrežavanje i zajednički nastup na našem i inostranom tržištu i zato smo podržali inicijativu i ideju Indire Popadić. Inače, prošle godine smo  više od 20 miliona dinara uložili u direktnu podršku ženskom preduzetništvu, organizovali brojne događaje sa ciljem da se naše preduzetnice upoznaju sa trendovima na tržištu, da bi svoj proizvod mogle mnogo bolje da prodaju i plasiraju – podseća Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu I turizam. – Podrška neće izostati ni ove godine. Naše opredeljenje je da je žensko preduzetništvo veoma važno, najsrećniji bih bio da ne govorimo o rodnom preduzetništvu jer bi to značilo da su žene u potpunosti ravnopravne.  Krajni cilj svih mera je  ohrabrivanje žena da se upuste u preduzetničke vode i da udeo od oko 30 odsto vlasništva u privrednim društvima nastavi da raste. Tako će prvi konkurs namenjen ženama preduzetnicama u iznosu od deset miliona dinara biti raspisan 2.februara i pozivam dame da konkurišu. Našim sugrađankama poručujem da budu hrabre, a mi ćemo biti tu da stvorimo okvir i budemo podrška u njihovom radu. Veoma je teško biti i majka i domaćica i preduzetnica, jer se nekako na Balkanu još uvek gaje predrasude i neke stvari se još uvek podrzumevaju. Na primer koliko košta neformalni ženski rad, koji se u muškim glavama decenijama podrazumeva.

Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvuIdejni tvorac i osnivač digitalne platform ženskog preduzetništva je Indira Popadić, stručni konsultant. Po njenim rečima, platform je nastala posle Startap akademije koju je pohađalo 300 žena iz deset vojvođanskih gradova.

- Nakon Akademije žene su želele da ostanu povezane i ja sam kao poslovni konsultant osmislila jednu digitalnu platformu, jer se pokazalo da nema takva u regionu, gde svaka žena ima svoj profil i bez obzira odakle dolazi, može da predstavi sebe i svoj biznis. Najpre su se uključile preduzetnice iz Srbije, a sada se ovde predstavlja čak 1500 žena iz 77 delatnosti iz osam zemalja iz regiona – ističe Indira Popadić, pokazujući nalepnicu koja se lepi na svaki objekat koji vodi žena, u cilju podrške ženama preduzetnicama.

Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvuPreduzetnice u Subotici mogu da računaju i na podršku Grada poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

- Ono što je važno je da struka kada se sastane na jednom mestu i razmeni znanja i iskustva, to sve podeli sa nama koji stvaramo privrednu klimu. Znanje je najvažniji resurs današnjice, jedini resurs koji se korišćenjem uvećava, a ova digitalna platforma upravo to omogućava. Težimo da ne pričamo o muškom i ženskom preduzetništvu, već o preduzetništvu u ravnopravnim uslovima, a svaki ovakav događaj je kockica na putu ostvarenja tog cilja – poručio je Samardžić.
Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvuMeđu preduzetnicama koja su se povezale na platformi je i Subotičanka dr Ivana Kuprešanin Nimčević, vlasnica stomatološke ordinacije.

- Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sam videla poziv i odlučila da se javim i priključim ovoj ideji. Umrežavanje je donelo mnogo kontakata među ženama preduzetnicama i donelo je energiju koja je specifična i dobra da te ohrabri da ideš dalje.  Biti preduzetnica u Srbiji, sa ovakvom podrškom, je savršeno – smatra dr Kuprešanin Nimčević.

Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvu

Upravo ta razmena iskustva i informacija bila je povod da se platformi priključi i Jastra Dimitrijević, vlasnica centra za oblikovanje tela

- Meni je bilo primamljivo  umrežavanje,  podrška koja postoji ženama u preduzetništvu i ono što je odlično je da su sve žene nastrojene da pomognu jedna drugoj sa dobrom namerom i to je uticalo da ja i dalje ostajem tu. Za sada nisam imala izazove u samom poslovanju, čak naprotiv, imam veliku podršku i puno pozitivnih reakcija klijenata. Ali uz posao, tu su porodica i mala deca, te je to veoma zahtevno i izazovno sve ukombinovati  – ističe Jastra Dimitrijević.

Predstavljena digitalna platforma o ženskom preduzetništvu

Izvor: Subotica.com
Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu Promocija prve digitalne platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1672
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Nenad Ivanišević

žensko preduzetništvo

regionalni inovacioni startap centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.