Komentara: 0
Pregleda: 7102
Foto

Predstavljen program 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

16.09.2016. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival pozorišta za decu, 23. po redu, će početi 25. septembra i u pet festivalskih dana najmlađa publika imaće priliku da uživa u 16 predstava u takmičarskoj selekciji.
Predstavljen program 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Festival je trebalo da bude održan u maju, ali kako je republički konkurs za dodelu sredstva bio raspisan tek u aprilu, on je odložen za septembar. Međutim, umesto dosadašnjih šest, festival, koji je Jovan Ćirilov nazvao „lutkarski Bitef“, trajaće jedan dan kraće. Takođe, pozorišni ansambli će sami snositi putne troškove i nastupaće bez honorara.

- Festival se suočava sa problematičnom finansijskom situacijom. AP Vojvodina je izdvojila milion dinara, tri miliona manje nego prošle godine, Republika tri miliona, a grad je smanjio finansiranje za četvrtinu i dobijeno je 2.7 miliona dinara - rekao je na današnjoj konferenciji za medije Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta Festivala. - Obezbedili smo dodatna sredstva i delegacija EU će donirati 307.000 dinara, Ambasada Poljske 500 eura, a Pozorišni muzej Vojvodine oko 300.000 dinara da bi uspešno realizovali Naučni forum. Ukupan budžet je 7.5 miliona dinara što je znatno manje nego prošle godine, ali smo i pored toga zadržali sve programe.

Predstavljen program 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Za učešće na ovogodišnjoj smotri teatra za decu prijavilo se 234 predstave iz 53 zemlje, među kojima su Alžir, Australija, Egipat, Jordan, Kenija, Meksiko, Peru, Tajland, Venecuela... Prema odluci selektora u takmičarskom programu biće 16 predstava i to „Mala sirena“ (BiH), „Bajka o ribaru i ribici“ (Crna Gora), „Deveta ovčica“ (Hrvatska), „Mali lutkar“ (Inodnezija), „Neutabanim stazama“ (Kanada), „Amakajaku, avantura u Amazonu“ (Kolumbija), „Guska, smrt i lala“ (Poljska), „Let kroz priče“ (Rumunija), „Princeza Tirando“ (Rumunija), „Srebrno kopito“ (Rusija), „Badnje veče“ (Rusija), „Patka, smrt i lala“ (Slovenija), „Zlatokosa“ (Slovenija), „Rečna sirena“, „Ko je najmoćniji na svetu“ i „Par cipela“(Srbija).

O najboljoj predstavi odlučiće žiri u sastavu dr Adrijana Teodoresku, prof. Dragoslav Todorović i Darija Ivanova.

Pored glavnog programa, neće izostati ni bogati prateći sadržaji, kao što su Osmi međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade „Henrik Jurkovski" sa temom „Mit o savremenom pozorištu za decu", promocija zbornika radova sa skupa „Jurkovskom u čast", izložba „Festivalski plakat 2016" sa radovima studenata Fakulteta primenjenih umetonosti u Beogradu,  „Filmski program" i „Trgovi i ulice", u kome će nastupiti subotički mališani. Nagrade za životno delo „Mali princ" biće dodeljen našem kompozitoru Zoranu Hristiću i Mimi Kutikiju, italijanskom lutkaru.

Predstavljen program 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

- Festival je zadržao svoj nivo, ali ispada da ga finansiraju pozorišni ansambli koji na njemu učestvuju. Svako zakopavanje problema bi bilo loše za festival i zato ćemo na jesen održati otvorenu sednicu Saveta na kojoj će učesnici reći šta je potrebno da bi sačuvali ovu manifestaciju – najavio je selektor Slobodan Marković. - Postoji dobra klima na svim nivoima vlasti i nadam se da će biti sluha da održimo ovaj festival, jer ako ga svake godine budemo skraćivali, pitanje je šta će biti.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Predstavljanje programa 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7102
Povezane teme

Dečji festival u Subotici

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.