Komentara: 3
Pregleda: 3782
Foto

Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autora

09.07.2021. u 17:26h
Izvor: Subotica.com
Kako bi edukovali decu, roditelje i trenere o pravilnoj ishrani, te skenuli pažnju na njen značaj za pravilan rast i razvoj sportista u adolescenciji, subotički autori Sabolč Halaši, Josip Lepeš, Nada Kosić Bibić i Karolina Berenji kreirali su priručnik "Ishrana mladih sportista", koji je predstavljen na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku.
Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autora

Kao dugogodišnji sportski radnik, prof. dr Sabolč Halaši je više puta bio u prilici da uoči greške kako sportista, tako i trenera, koji u prvi plan najčešće postavljaju tehniku i postignuća, dok pravilnoj ishrani posvećuju vrlo malo pažnje. Upravo iz ovog razloga, prošle godine se okupio tim subotičkih stručnjaka, kako bi kreirali priručnik koji će ukazati koliko je važna pravilna ishrana za život i karijeru mladih sportista.

- Složili smo se da mora da bude kvalitetan i da počiva na naučnim osnovama. U literaturi je navedeno preko 150 citata, što znači da smo stavili takvu literaturu koja je naučno proverena i dokazana. Bio je to dug proces, svako je od nas imao svoj zadatak i svako je dobio svoj deo u knjizi za koji se potrudio da napiše na najbolji mogući način - kazao je prof. dr Halaši, dodajući da pravilna ishrana ne utiče samo na performanse i učinak na takmičenjima, već i na oporavak, odnosno regeneraciju nakon povreda, kao i na prevenciju istih.

Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autoraPo rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje, sve ono što jedemo i pijemo, kao i stil života koji vodimo, mogu pozitivno ili negativno da utiču na naše zdravlje, zbog čega je važno da mladi sportisti imaju raznovrsnu i uravnoteženu ishranu kako bi njom nadoknadili sve ono što gube na treninzima, ali i sedeći u školskoj klupi.

- Pravilna ishrana u adolescentnom uzrastu može da obezbedi normalan rast i razvoj, a ona podrazumeva da imamo pravilan i izbalansiran unos svih važnih hranjivih materija, kojih ima šest, a koje su individualno prilagođene svakom detetu i oblicima njegove fizičke aktivnosti. Ona obezbeđuje sve ono što zahtevaju intenzivni treninzi i takmičenja, a ne treba zaboraviti ni da se radi o školskoj deci, jer su školski programi takođe vrlo zahtevni, te pravilna ishrana može odgovoriti i na ove zahteve koje imaju deca - istakla je dr Kosić Bibić.

Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autoraUz pravilnu ishranu, posebnu pažnju treba posvetiti hidrataciji, odnosno pravilnoj nadoknadi tečnosti kojom se, kako je objasnila dr Karolina Berenji, koja već dve decenije radi u Savetovalištvu pravilne ishrane pri Zavodu za javno zdravlje, postiže dobra pažnja i koncentracija, dok nedovoljna hidriranost sportista za posledicu može da ima pojavu umora.

- U priručniku se bavimo svim aspektima unosa tešnosti, ali ono što je najvažnije i što se nadamo da će usvojiti svi koji priručnik budi koristili, jeste obaveza hidriranja pre, tokom i nakon treninga. Sa unosom vode treba početi četiri sata pre treninga i takmičenja, oko decilitar i po na svakih 30 minuta, kod manje dece nešto manje, i taj tempo unosa trečnosti treba održavati do treninga. Tokom treninga na svakih 30 do 40 minuta treba unositi tečnost, pri svakom treningu koji traje duže od 45 minuta. Dali smo preporuke i kako i koliko tečnosti treba uneti nakon treninga i kako proceniti da li je dete dehidrirano i na koji način pristupiti unosu tečnosti - objasnila je dr Berenji, osvrnuvši se i na upotrebu suplemenata. - Iako većina sportista uzima neku vrstu suplementacije, u uzrastu do 19 godina se ne preporučuje nikakva suplementacija, osim one koju je preporučio lekar na osnovu laboratorijskih i kliničkih nalaza.

Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autoraProgram treninga kod sportista razlikuje se prema vrsti takmičenja i fazama sportske sezone, stoga i ishrana treba da bude usklađena s tim potrebama, istakao je prof. dr Josip Lepeš, koji se četiri decenije bavi mladim sportistima iz praktičnog i naučnog aspekta, pojasnivši da je cilj priručnika da mladi sportisti, ali i njihovi roditelji i treneri, nauče koji unos energetskih materija im je potreban i koji odnos ugljenih hidrata, masti i proteina treba da imaju u svakom obroku da bi obezbedili optimalne mentalne i mišićne funkcije za sport kojim se bave.

- Dobar program ishrane osmišljen na vreme, optimalno dizajniran i sa realnim ciljevima treba da bude osnov koji bi svakom ozbiljnom sportisti bio na raspolaganju. Samo ispunjeni nutritivni zahtevi mogu da preveniraju deficite, unaprede sportske performanse do krajnih granica, a to je i cilj treniranja, potogovo kod vrhunskih sportista - poručio je prof. dr Lepeš.

Predstavljen priručnik "Ishrana mladih sportista" subotičkih autoraKako su autori najavili, priručnik bi uskoro trebalo da izađe i na mađarskom jeziku, a osim teorijskog dela, sadrži i praktičan deo, u kojem su data 32 kulinarska recepta za obroke koje sportisti mogu da pripremaju pre, tokom i nakon treninga, tako da budu jednostavni, brzi i pristupačni.

Izvor: Subotica.com
Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista” Promocija priručnika “Ishrana mladih sportista”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3782
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

najbolji sportisti subotice

nada kosić bibić

karolina berenji

zdrava ishrana

josip lepeš

sabolč halaši

pravilna ishrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.