Komentara: 2
Pregleda: 1760
Foto

Predstavljen Nacrt izmena Zakona u kulturi

12.02.2021. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Predstavljen Nacrt izmena Zakona u kulturi

Kulturnim delatnicima iz našeg grada danas je predstavljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, čiji je cilj da se poboljšaju pojedine zakonske odredbe kojima bi se dalje uticalo na unapređenje rada ustanova kulture i celog kulturnog sektora.

- Osnovna namera Ministarstva kulture i informisanja je da otvorimo nekoliko panel diskusija u Srbiji kako bi sa kolegama iz ustanova kulture i civilnog sektora, došli do toga šta je potrebno da menjamo u Zakonu o kulturi, da napravimo  izmene kako bi rad celog kulturnog sektora bio efikasniji od lokala, regiona do državnog nivoa – objasnio je Radovan Jokić, pomoćnik ministarke za kulturu i informisanje. - Do sada se nekoliko tačaka zakona pokazalo kao nefunkcionalno. Među njima je formiranje nacionalnog saveta koji je imao 19 članova, koji nije izvršavao planiranu funkciju i faktički nije ni funkcionisao. Moramo da učinimo da on  zauzme svoju ulogu, da smanjimo broj članova i da predlozi budu kvalitetniji. Tu je i regulacija onih ustanova koje nisu pod okriljem ministarstva, pre svega mislim na legate i fondacije. Oni imaju problem, jer ne možemo da budemo njihovi osnivači, te u  ovim kriznim periodima odsustva publike i prihoda ulaze u kritično funkcionisanje i prete da se uruše. Nadam se da ćemo uspeti da rešimo te probleme jer ne možemo da uđemo u testamet ali ni da dopustimo da budu prepušteni sami sebi i da izgubimo vrlo važne konstrukcije kao što je „Kolarac.

Predstavljen Nacrt izmena Zakona u kulturi

Kako se moglo čuti, u zakonu se planiraju i izmene pri raspisivanju javnih konkursa za izbor direktora ustanova kulture. Novina je i uvođenje registra za ustanove kulture tako ove ustanove više neće  da se registruju u sudovima  već će za to biti nadležna  Agenciji za privredne registar”.

Panel diskusija u Subotici je jedna od pet koje će resorno ministarstvo održati, a prisustvovalo joj je znatan broj radnika iz kulturnog sektora.

Predstavljen Nacrt izmena Zakona u kulturi

- Ova javna rasprava svima radnicima u kulturi mnogo znači. Po izveštaju Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grad Subotica je jedan od vodećih u Srbiji po sprovođenju kulturne politike – istakao je Miloš Nikolić, član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje. - Očekujem da javne rasprave bude konstruktivne, da svi kažu svoje predloge i sugestije kako bi nacrt zakona bio što bolji i svima nama olakšao posao u budućnosti.

Posle Subotice, ovakve diskusije održaće se u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se do 20. februara 2021. godine. Potom će Ministarstvo kulture i informisanja analizirati sugestije, predloge i primedbe učesnika i sačiniće Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja. Finalni nacrt izmena zakona o kulturi naći i pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Predstavljen Nacrt izmena Zakona u kulturi

Izvor: Subotica.com
Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi Panel diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1760
Povezane teme

kultura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.