Komentara: 13
Pregleda: 3217
Foto

Predstavljen model dualnog obrazovanja

08.04.2022. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji.
Predstavljen model dualnog obrazovanja

Subotica je jedan od pionira u uvođenju dualnog obrazovanja u nastavni sistem i jedan od malobrojnih gradova koji ima dva trening centra. Po modelu dualnog obrazovanja u prvi razred srednje škole upisano je 140 učenika, a nastavu pohađa ukupno 408 učenika na devet profila,sedam područja rada i to na tri nastavna jezika. Zbog toga je naš grad centar dualnog obrazovanja u pokrajini, jer je četvrtina đaka koji pohađaju ovaj model u Vojvodini iz Subotice.

Predstavljen model dualnog obrazovanja

- Svedoci smo da je ovo region koji snažno u ekonomskom pogledu napreduje, a kako drugačije da razvijamo ekonomiju u državi ako ne razmišljamo o tome da je obrazovanje jedan od stubova razvoja. Učenici koji se opredele za ovaj model nastave dobiće kvalitet znanja, koji će ih učiniti odmah zapošljivim. Razvoj i širenje industrijske zone je nešto što nam daje snažan zamajac i uverenje da ćemo uspeti jer imamo pogodno tlo za razvoj – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić ističući da Grad godinama unazad svojim aktivnostima pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja. - Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone i na srpski obrazovni sistem i na Grad Suboticu.To smo dokazali i kroz razne mere usmerene u tom pravcu, kroz direktnu pomoć školama, učenicima i njihovim roditeljima, a pre svega stimulišući učenike koji pohađaju nastavu po dualnom obrazovanju. Svi zajedno treba da menjamo odnos prema zanatskim zanimanjima i da mlade ljude usmerimo da ih prepoznaju kao uvažena, dostojanstvena zanimanja, koja su nam preko potrebna.

Kako primena dulanog obrazovanja izgleda u praksi uverila se Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, koja je posetila kompaniju „Kontinental“ i pekaru „Evropa“, u kojima su angažovani učenici subotičkih škola.

Predstavljen model dualnog obrazovanja- Subotičke škole – Politehnička, Ekonomska, Hemijsko – tehnološka i TŠ „Ivan Sarić“ od 2016., pa čak i pre, aktivno učestvuju u dualnom obrazovanju i zastupljena su sva podrujčja rada.  Mladi elektičari koji su na praksi u „Kontinentalu“ rekli su ono što je suština a to je da na ovaj način najbolje uče, prave drugačiju selekciju teoretskih znanja, da umrežavaju teorijska znanja sa veštinam. Što je najvažnije,izrazili su želju da ostanu u kompaniji. U pekir „Evropa“ videla sam mlade poslastičare i pekare koji su pokazali šta umeju i znaju, rade posvećeno i vredno – istakla je Gabrijela Grujić. – Vlada Srbije podržava dualno obrazovanje, od prošle godine imamo akreditovana 32 programa na devet visokoškolskih ustanova što govori o tome da dualno obrazovanje postaje ozbiljna platforma u 21. veku. Imamo 12 trening centara sa najsavremenijom opremom a Subotica će imati dva.

Od samog početka Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga je partner školama u realizaciji modela dualnog obrazovanja.

Predstavljen model dualnog obrazovanja

- Privreda Srbije daje snažnu podršku programu obrazovanja po modelu dualnog obrazovanja. Tome govori u prilog sve veća zainteresovanost privrednika, odnosno poslodavaca da prime učenike  na obuku. Trenutno se u Srbiji po ovom modelu obrazuje više od osam hiljada učenika i 150 srednjih stručnih škola a uključeno je 750 kompanija – kaže Damir Vojnić Tunić, u ime RPK SBO. – Da bi poslodavac iskazao svoju zainteresovanost za obuku učenika potrebno je da se akredituje, da ispuni uslove za izvođenje učenja kroz rad, da licencira i obuči instruktore putem obuke koju realizuje Privredna komora Srbije i potrebno je da učeniku materijalno nadoknadi boravak odnosno rad. PKS je napravila portal putem koga mogu da se prijave, a mi smo dostupni privrednicima za pomoć kada je u pitanju dualno obrazovanje. Više od 90 kompanija iz našeg regiona je iskazalo zainteresovanost u toku protekle četiri godine. Više od 70 je akreditovano i to na 16 obrazovnih profila. Oblasti rada koje se najviše traže su građevinarstvo i geodezija, mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, poljoprivreda, ugostiteljstvo, proizvodnja hrane...

Izvor: Subotica.com
Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 3217
Povezane teme

obrazovanje subotica

subotica obrazovanje

stevan bakić

dualno obrazovanje

srednjoškolsko obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.