• Pregleda: 1657

Predstavljanje knjige"Sličnosti i razlike" iz etnološke zbirke Tibora Sekelja

Juče je u čitaonici Gradske biblioteke predstavljena knjiga pod nazivom „Sličnosti i razlike“ iz etnološke zbirke svetskog putnika Tibora Sekelja. Knjiga je objavljena u 700 primeraka povodom 100-te godišnjice rođenja Sekelja, a izdavanje je finansirao grad Subotica.
Predstavljanje knjige"Sličnosti i razlike" iz etnološke zbirke Tibora Sekelja

Program je započeo tradicionalnom himnom esperatno pokreta pod nazivom „La espero“ u izvođenju kamernog hora Pro musica.

O Tiboru Sekelju besedili su njegovi poznanici poput književnika Boška Krstića i Milovana Mikovića koji je za Sekelja rekao da je svetski putnik, istraživač, sakupljač, pisac, esperantista. Miković je govorio i o delovanju Sekelja.

Sekelj je putovao od malena. Za njega su svi ljudi na svetu bili jednaki. Govorio je 9 jezika. Sakupljao je muzičke instrumente, maske i kape, a predmeti u kolekciji potiču iz 58 zemalja. Slike iz njegove kolekcije kao i serija tekstova o njoj objavljene su u knjizi.

Sinoć je prikazan i insert iz filma „Putevima Tibora Sekelja“, Stipana Milodanovića. Na video bimu su prikazane slike zbirke Sekelja. Na predstavljanju knjige prisustvovalo je oko 100 Subotičana, a ovom manifestacijom je i zvanično završena proslava Dana grada.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Opet Odgovori
Jooj opet na slici Mate K ; Milos N. Izgleda da im nije sramota
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.