• Pregleda: 6069

Predstava "Od raja do beznjenice" u ponedeljak u Velikoj većnici

U Velikoj većnici Gradske kuće u ponedeljak, sa početkom od 19 časova, biće izvedena predstava „Od raja do beznjenice“, pozorišna drama o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, autora mr Zorana Subotičkog.
Predstava "Od raja do beznjenice" u ponedeljak u Velikoj većnici

Ohrabreni prijemom subotičke publike koja je imala priliku da predstavu „Od raja do beznjenice"  pogleda krajem prošle godine, producenti  su rešili da novu sezonu započnu upravo u prelepom prostoru Gradske kuće.

Pozorišna drama „Od raja do beznjenice" (beznjenica, Lazina kovanica - život bez nje) je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog, koji je  ovekovečen  pesmom “Santa Maria della Salute”. Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca. U ulozi  Lenke Dunđerski je Jovana Radovanović, Laze Kostića Ervin Hadžimurtezić, dok   Lazara Dunđerskog igra  Miodrag Petrović. Producenti predstave su Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja iz Novog Sada.

- Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike. To je saga o prijateljstvu, borbi srca i razuma, poštovanju zadate reči, životu i smrti. U prvi plan stavljena je emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike tako emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti - kaže mr Zoran Subotički, autor predstave i dodaje - Predstava se igra isključivo u dvorcima, salonima i salama reprezentativnih objekata, a ne u pozorištima. Nastala je na Fantastu, Dvorcu Bogdana Dunđerskog, sa ciljem razvoja turizma i proširenja turističkih proizvoda opštine Bečej. Međutim, tematski i na svaki drugi način, predstava pripada Vojvodini. Predstavu smo izvodili u Tekelijanumu u Budimpešti, u Magistratu u Pančevu, Centru lepih umetnosti "Guarnerius" u Beogradu,  dvorcu "Kaštel" u Ečkoj i mnogim drugim prelepim zdanjima.  Predstava od “Raja do beznjenice” sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu. Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski.

Ulaznica za predstavu iznosi 400 dinara, a može se  rezervisati putem telefona 062/16-26-214.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Jovana Odgovori
Od raja do besparice
Zoran Odgovori
Još jedna nametnuta propaganda "vojvođanskih vrednosti". Ovog puta i austrougarskih. Nema odvajanja Vojvodine bez apostrofiranja njenih "posebnosti" nad Srbijom. Sklanjajmo se na vreme. Žutoj kući, prekrečenoj u sivo posle II. sv. rata da bi u zaborav pala njena zloglasnost, vratili su originalnu boju. Ima takvih primera revizije istorije još.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.