Komentara: 2
Pregleda: 7157

Predstava "Od raja do beznjenice" u ponedeljak u Velikoj većnici

11.02.2017. u 14:06h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće u ponedeljak, sa početkom od 19 časova, biće izvedena predstava „Od raja do beznjenice“, pozorišna drama o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, autora mr Zorana Subotičkog.
Predstava "Od raja do beznjenice" u ponedeljak u Velikoj većnici

Ohrabreni prijemom subotičke publike koja je imala priliku da predstavu „Od raja do beznjenice"  pogleda krajem prošle godine, producenti  su rešili da novu sezonu započnu upravo u prelepom prostoru Gradske kuće.

Pozorišna drama „Od raja do beznjenice" (beznjenica, Lazina kovanica - život bez nje) je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog, koji je  ovekovečen  pesmom “Santa Maria della Salute”. Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca. U ulozi  Lenke Dunđerski je Jovana Radovanović, Laze Kostića Ervin Hadžimurtezić, dok   Lazara Dunđerskog igra  Miodrag Petrović. Producenti predstave su Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja iz Novog Sada.

- Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike. To je saga o prijateljstvu, borbi srca i razuma, poštovanju zadate reči, životu i smrti. U prvi plan stavljena je emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike tako emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti - kaže mr Zoran Subotički, autor predstave i dodaje - Predstava se igra isključivo u dvorcima, salonima i salama reprezentativnih objekata, a ne u pozorištima. Nastala je na Fantastu, Dvorcu Bogdana Dunđerskog, sa ciljem razvoja turizma i proširenja turističkih proizvoda opštine Bečej. Međutim, tematski i na svaki drugi način, predstava pripada Vojvodini. Predstavu smo izvodili u Tekelijanumu u Budimpešti, u Magistratu u Pančevu, Centru lepih umetnosti "Guarnerius" u Beogradu,  dvorcu "Kaštel" u Ečkoj i mnogim drugim prelepim zdanjima.  Predstava od “Raja do beznjenice” sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu. Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski.

Ulaznica za predstavu iznosi 400 dinara, a može se  rezervisati putem telefona 062/16-26-214.

Izvor: Subotica.com
Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice" Predstava "Od raja do beznjenice"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 7157

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

velika većnica

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.