• Pregleda: 4360

Predstava o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski održana sinoć u Velikoj većnici

Sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće izvedena je predstava "Od raja do beznjenice", koja govori o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski.
Predstava o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski održana sinoć u Velikoj većnici

U Subotici se po drugi put izvodi pomenuta pozorišna drama, a autor je mr Zoran Subotički. Cilj je da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski. Pozorišna drama "Od raja do beznjenice" govori o ljubavi najvećeg pesnika srpske književnosti Laze Kostića i mlade, Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

- Za nas glumce možda zbog toga što je scenografija kao prava. Nismo morali da pravimo scenografiju. Ambijent svaki od tih sala, dvoraca mesta na kojima inače igramo daje neku svoju težinu, ali nekako ovo je specifično - rekao je Ervin Hadžimurtezić, glumac.

Na predstavu niko ne ostaje ravnodušan, kaže autor Zoran Subotički. Pozorišna drama se izvodi u reprezentativnim objektima širom Vojvodine, dvorcima i kaštelima.

- To je jedna lepa priča sa puno emotivnih momenata, ali ona nije jeftinog karaktera, da je sada to neka "love story" koja može da se gleda kao nekakav oživotvoreni ljubavni vikend roman. Ovo je jedna vrlo ozbiljna predstava, sa jednom ozbiljnom teksturom ja bih rekao, zato što prosto Laza Kostić nije bio čovek koga možete da prikažete kao jeftinog zavodnika. Morate da vodite računa o jednom čoveku koji je bio nesporni genije - istakao je autor Zoran Subotički.

Sama predstava je deo projekta pod nazivom "Čudesni svet Dunđerskih", čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine u ovom njenom delu. Producenti predstave su Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja iz Novog Sada.

Izvor: RTV

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.