Komentara: 0
Pregleda: 1879
Foto

Predstava "Lažljivica" otvorila Jesenji festival jevrejske kulture

13.10.2020. u 12:32h
Izvor: Subotica.com
Izvođenjem predstave "Lažljivica" po tekstu Nikolaja Koljada, a u režiji Stefana Sablića, glumice Gorica Popović i Jelisaveta Seka Sablić dočarale su kako izgleda kada se čovek treće životne dobi pobuni i odbija da bude deo neosvešćenog društva koje učestvuje u lažima, prevarama i nepravdi.
Predstava "Lažljivica" otvorila Jesenji festival jevrejske kulture

Osim što joj se dopada tekst predstave, glavna protagonistkinja Jelisaveta Seka Sablić kazala je da ovaj komad sadrži mnogo aktuelnosti i elemenata našeg društva, zbog čega nada je publika razumela poruku koju šalje.

Serafima Margaritovna je žena u mojim godinama, koja se pobunila do kraja i koja hoće sama da sredi svet i ispravi dramu u kojoj živimo - u lažima, bez slobode, u prevarama, sa tajkunima, otimačinama, kriminalom. Ona ide od jednog do drugog, ali to su nevine osobe koje rade za tajkune i nemaju svest ili, što bi ona rekla, neosvešćene osobe. Serafima kaže da ako si neosvešćena osoba, ti si prostitutka jer radiš za kriminalce - kazala je Sablić.

Predstava "Lažljivica" otvorila Jesenji festival jevrejske kultureOvo je bilo tek treće izvođenje "Lažljivice", koja je nakon premijere u februaru, igrana samo još jedanput, a kako je i sama glumica priznala, jedva je čekala da se vrati na scenu, dok sada čeka trenutak kada će predstava da doživi pun potencijal.

- Nisam bila na sceni od marta i ovo mi je bila prva predstava posle cele ove drame. Ovo je potpuno nova predstava, igrane su samo premijera i repriza, dakle ona još nije uigrana i čekam da se razbukti, ako uopšte doživim sve to - našalila se Sablić.

Predstava "Lažljivica" otvorila Jesenji festival jevrejske kultureOsim u predstavi, Jelisaveta Seka Sablić učestvovaće i u programu posvećenom Danilo Kišu koji će se u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture održati u utorak, 20. oktobra, u Sinagogi, s početkom u 18:30 časova.

Program 6. Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Ponedeljak, 12. oktobar

  • 19:30h, Dečje pozorište Subotica - Pozorišna predstava "Lažljivica" po tekstu savremenog ruskog dramskog pisca Nikolaja Koljada, u režiji Stefana Sablića. Igraju Gorica Popović i Jelisaveta Seka Sablić. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Sreda, 14. oktobar

  • 18:00h, Sala Jevrejske opštine - Projekcija emisije "Iznad crte" o hemičaru dr Matiji Bruku (1890-1961), subotičkom Jevrejinu, čiji je preparat za zaštitu bilja svetski poznat. Projekciji će prethoditi kratak razgovor sa autorom emisije. Obavezna prijava prisustva na telefon 024/670-970 zbog epidemioloških mera i ograničenog broja prisutnih u sali.

Nedelja, 18. oktobar

  • 19:00h, Sinagoga -  Koncert subotičkog seksteta. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Utorak, 20. oktobar

  • 18:30h, Sinagoga - Omaž Danilu Kišu. Učestvuju Ivan Ivanji, Jelisaveta Seka Sablić, Aleksandar Mandić i Dragan Bošković. Ulaz slobodan.

Sreda,  21. oktobar

  • 19:00h, Sinagoga - Koncert "Glasovi nade - Jedan čovek, jedna žena". Nastupaju Judit Klajn, dr Gergelj Nogradi i Zoltan Nojmark. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Četvrtak, 22. oktobar

  • 18:00h, Gradski muzej Subotica - Predavanje dr Katalin Kaič na temu "Značaj dr Karolja Ćilaga u istoriji novinarstva".
Izvor: Subotica.com
Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture Pozorišna predstava "Lažljivica" u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1879

Povezana vest

Povezane teme

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.