Komentara: 1
Pregleda: 3747

Bogat program Jesenjeg festivala jevrejske kulture

08.10.2020. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
Jesenji festival jevrejske kulture održaće se od 12. do 22. oktobra u našem gradu, a obeležiće ga koncerti, predavanje, pozorišna predstava, projekcija emisije o Matiji Bruku i specijalan program posvećen Danilu Kišu.
Bogat program Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Jesenji festival jevrejske kulture organizuje se od 2015. godine u Subotici, kako bi se jevrejska kultura, nasleđe i stvaralaštvo približili širokom auditorijumu, kao i da kvalitetnim programima svedoči o prisustvu Jevreja u životu i razvoju našeg grada.

- Ovo je šesti put da pokušavamo da prikažemo duh jevrejske kulture ili ono što je moguće prikazati, jer nas je ovde nekada bilo oko 4.000 do 5.000 i da nije bilo onih tužnih i tragičnih događaja, danas bi nas možda bilo 10.000 i ne bismo morali da tražimo spoljne saradnike, već bismo sami mogli da iznesemo jedan ovakav festival - kazao je Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica, dodajući da će festival, uprkos svim poteškoćama u organizaciji, i ove godine ispuniti očekivanja publike. - Naš interes i svih u Subotici je da se ovi programi održe i da podsete na ono što smo mogli da vidimo svih ovih godina, gde su umetnici ne samo ostavili lep utisak, nego i uspomene za pamćenje.

Bogat program Jesenjeg festivala jevrejske kulturePo rečima Branke Banjanin, koordinatorke festivala, svi programi će se održati uz strogo poštovanje epidemioloških mera, zbog čega apeluje na posetioce da slede uputstva i na vreme preuzmu ulaznice. 

- Kako je kapacitet Sinagoge smanjen, biće dostupno samo 300 karata za koncerte koje publika može da preuzme na ulazu u Sinagogu 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova. Za predstavu koja će se igrati u Dečjem pozorištu biće dostupno do 100 karata, dok će projekciji emisije "Iznad crte" u Jevrejskoj opštini moći da prisustvuje do 30 posetilaca, zbog čega je dolazak potrebno najaviti telefonom kako bismo mogli da pratimo broj zainteresovanih - objasnila je Banjanin. - Molimo sve koji dolaze na dešavanja da nose zaštitne maske, jer drugačije neće moći da uđu, na ulazu će im se meriti temperatura, Sinagoga će biti provetrena, te se nadamo da smo preduzeli sve mere kako bi publika bila bezbedna.

Bogat program Jesenjeg festivala jevrejske kultureZa one koji ulaznice ne obezbede na vreme, prenos koncerata i specijalnog programa posvećenog Danilu Kišu biće organizovan i onlajn, putem sajta Jevrejske opštine Subotica, a u slučaju naglog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu, koncerti će se održati bez prisustva publike uz živi prenos na navedenom sajtu.

Program 6. Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Ponedeljak, 12. oktobar

  • 19:30h, Dečje pozorište Subotica - Pozorišna predstava "Lažljivica" po tekstu savremenog ruskog dramskog pisca Nikolaja Koljada, u režiji Stefana Sablića. Igraju Gorica Popović i Jelisaveta Seka Sablić. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Sreda, 14. oktobar

  • 18:00h, Sala Jevrejske opštine - Projekcija emisije "Iznad crte" o hemičaru dr Matiji Bruku (1890-1961), subotičkom Jevrejinu, čiji je preparat za zaštitu bilja svetski poznat. Projekciji će prethoditi kratak razgovor sa autorom emisije. Obavezna prijava prisustva na telefon 024/670-970 zbog epidemioloških mera i ograničenog broja prisutnih u sali.

Nedelja, 18. oktobar

  • 19:00h, Sinagoga -  Koncert subotičkog seksteta. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Utorak, 20. oktobar

  • 18:30h, Sinagoga - Omaž Danilu Kišu. Učestvuju Ivan Ivanji, Jelisaveta Seka Sablić, Aleksandar Mandić i Dragan Bošković. Ulaz slobodan.

Sreda,  21. oktobar

  • 19:00h, Sinagoga - Koncert "Glasovi nade - Jedan čovek, jedna žena". Nastupaju Judit Klajn, dr Gergelj Nogradi i Zoltan Nojmark. Besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu Sinagoge 9. oktobra od 10 do 18 časova i 10. oktobra od 10 do 14 časova.

Četvrtak, 22. oktobar

  • 18:00h, Gradski muzej Subotica - Predavanje dr Katalin Kaič na temu "Značaj dr Karolja Ćilaga u istoriji novinarstva".
Izvor: Subotica.com
Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3747

Povezane vesti

Povezane teme

jevrejska opština

jesenji festival jevrejske kulture

dr jošua štajnfeld

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.