Komentara: 11
Pregleda: 2504
Foto

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

26.09.2019. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
U okviru pratećeg programa 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu na sceni Dečjeg pozorišta prikazana je predstava „Guliver u zemlji lutaka“ u izvođenju Doma kulture iz Gračanice.
Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

Lutkarsku predstavu režirao je subotički glumac Boško Boškov, a deo je projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“, koji je podržala Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

Kako zbog zabrane ulaska na teritoriju Kosova i Metohije, pokrovitelj Arno Gujon predstavu nije mogao da pogleda u Gračanici, sa zadovoljstvom ju je gledao u Subotici.

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

- Velika mi je čast što sam u Subotici i što sam imao priliku da pogledam predstavu, jer već godinu dana ne mogu da uđem na Kosovo. Pored humanitarne i finansijske pomoći, pomažemo i projekte u oblasti kulture, jer je za nas veoma bitno da i u onim sredinama gde je najteže živeti da ljudi imaju pristup kluturi zato što je ona vezivno tkivo jednog naroda – ističe Arno Gujon. - Zbog toga smo odlučili da realizujemo ovaj projekat kako bi pozorište došlo do svake škole, jer ono daje novu dimneziju odrastanju.

Projekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ ima nekoliko faza, a cilj mu je da radost pozorišta predstavi i približi deci iz srpskih enklava.

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

- Prva faza bila je da Amatersko pozorište „Janićije Popović“ obiđe decu u srpskim sredinama, gde desa nemaju često prilike da pogledaju pozorišnu predstavu, u drugoj fazi organizovana je lutkarska radionica koju su vodili Marta Aroksalaši, Bereš Marta i Boško Boškov, a potom su najdarovitija deca sa te radionice uradila predstavu i nastavila da obilaze škole – objasnio je Aleksandar Gudžić iz Doma kulture u Gračanici.

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

Saradnja Subotice i Gračanice, severa i juga naše zemlje, traje već nekoliko godina a „Guliver u zemlji lutaka“ je jedna od mnogobrojnih predstava koju je iznjedrila.

- I ova predstava, kao i mnoge druge, u osnovi ima borbu između dobra i zla. Nastala je po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila – objasnio je reditelj Boško Boškov.

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

Gosti iz Gračanice zahvalili su se rukovodstvu Subotice što je omogućilo da deca iz Gračanice borave u našme gradu.

- Hvala što su omogućili da našu decu bar na trenutak sklonim od crnih oblaka koji ih okružuju. O onome što čini Arno Gujon ne treba dodatno pričati, sve što je učinio za naš narod, pa i ova predstava, govori da u njemu kuca jedno veliko i plemenito srce – poručuje glumac Srećko Todorović.

Predstava iz Gračanice oduševila subotičku publiku

Izvor: Subotica.com
Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice Arno Gujon uoči izvođenja dečije predstave pozorišta iz Gračanice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2504
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

predstava za decu

kosovo i metohija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.