Komentara: 16
Pregleda: 6489

Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

16.02.2015. u 04:19h
Izvor: Subotica.com
Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je juče Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.
Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

Izdvajamo iz obrazloženja:

„Slobodan Marković, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, nezaobilazna je ličnost našeg kulturnog života. Godinama se, s mnogim razlozima, nalazi u žiži interesovanja sveta teatra namenjenog mladima. Kulturni animator, dugogodišnji upravnik pozorišta, selektor brojnih naših i inostranih festivala pozorišta za decu, pokazao je i dokazao, naročito tokom dva minula desetleća, kako se upravo iz jednog takvog centra, kakav je Subotica, može meritorno i superiorno suditi, savetovati i uticati.

Ono što posebno zaokuplja našu pažnju je Markovićev nemerljivi doprinos osnivanju, razvoju, razrastanju i očuvanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, preko čije su scene, dosad, prešla i prošla pozorišta iz četrdeset i pet zemalja sveta – od Kine do SAD-a i od Švedske do Irana. Nema nikakve sumnje da je Slobodan Marković upravo u ovako koncipovanom programskom opredeljenju i ostvarenim, a nadasve sačuvanim izvornim načelima i principima kulturnog prostora, u dvadeset i jednoj godini koja je za nama, pronašao odgovarajuće tle na kojem je razvijao, branio i odbranio vaspostavljene ideje o savremenom pozorišnom izrazu za decu, štedro pomažući mnogim domaćim i inostranim festivalima sličnog profila, a mudro popularišući, pri tom, mesto i značaj naše kulture širom sveta“.

Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

Slobodan Marković je jedan od dobitnika odlikovanja koje je danas predsednik Nikolić dodelio povodom Dana državnosti istaknutim domaćim i stranim ličnostima i institucijama.

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, izdvojićemo samo neka: u aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. 

Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

Koliko je pojаvljivаnje nа Festivаlu stvаr prestižа, nаjbolje pokаzuje činjenicа dа se zа učešće u tаkmičаrskom progrаmu prošlog, 21. izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, prijаvilo čаk 230 predstаvа iz 44 zemlje kao i to da su sva pozorišta koja su učestvovala u prošlogodišnjem takmičarskom programu došla na Festival bez nadoknade putnog troška i honorara od strane Festivala. Neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevalila su i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi učestvovala na Festivalu u Subotici!

Predstojeće, 22. izdanje Festivala, održaće se u Subotici od 17. do 23. maja 2015. godine, a rok za podnošenje prijava za učešće u takmičarskom programu i na 7. Međunarodnom forumu za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade je 28. februar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 6489
Povezane teme

Slobodan Marković

lutkarsko pozorište

Festival za decu Subotica

pro urbe

tomislav nikolić

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.