• Pregleda: 5874

Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je juče Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.
Predsednik Srbije uručio Slobodanu Markoviću Zlatnu medalju za zasluge

Izdvajamo iz obrazloženja:

„Slobodan Marković, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, nezaobilazna je ličnost našeg kulturnog života. Godinama se, s mnogim razlozima, nalazi u žiži interesovanja sveta teatra namenjenog mladima. Kulturni animator, dugogodišnji upravnik pozorišta, selektor brojnih naših i inostranih festivala pozorišta za decu, pokazao je i dokazao, naročito tokom dva minula desetleća, kako se upravo iz jednog takvog centra, kakav je Subotica, može meritorno i superiorno suditi, savetovati i uticati.

Ono što posebno zaokuplja našu pažnju je Markovićev nemerljivi doprinos osnivanju, razvoju, razrastanju i očuvanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, preko čije su scene, dosad, prešla i prošla pozorišta iz četrdeset i pet zemalja sveta – od Kine do SAD-a i od Švedske do Irana. Nema nikakve sumnje da je Slobodan Marković upravo u ovako koncipovanom programskom opredeljenju i ostvarenim, a nadasve sačuvanim izvornim načelima i principima kulturnog prostora, u dvadeset i jednoj godini koja je za nama, pronašao odgovarajuće tle na kojem je razvijao, branio i odbranio vaspostavljene ideje o savremenom pozorišnom izrazu za decu, štedro pomažući mnogim domaćim i inostranim festivalima sličnog profila, a mudro popularišući, pri tom, mesto i značaj naše kulture širom sveta“.

Slobodan Marković je jedan od dobitnika odlikovanja koje je danas predsednik Nikolić dodelio povodom Dana državnosti istaknutim domaćim i stranim ličnostima i institucijama.

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, izdvojićemo samo neka: u aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. 

Koliko je pojаvljivаnje nа Festivаlu stvаr prestižа, nаjbolje pokаzuje činjenicа dа se zа učešće u tаkmičаrskom progrаmu prošlog, 21. izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, prijаvilo čаk 230 predstаvа iz 44 zemlje kao i to da su sva pozorišta koja su učestvovala u prošlogodišnjem takmičarskom programu došla na Festival bez nadoknade putnog troška i honorara od strane Festivala. Neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevalila su i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi učestvovala na Festivalu u Subotici!

Predstojeće, 22. izdanje Festivala, održaće se u Subotici od 17. do 23. maja 2015. godine, a rok za podnošenje prijava za učešće u takmičarskom programu i na 7. Međunarodnom forumu za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade je 28. februar.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Pravdoljub Odgovori
Čestitam..
Milan024 Odgovori
Zasluženo, čestitam!!
Vesko Odgovori
Priznanje je sigurno zasluzeno. Cudi me kako niko od aktuelne gradske vlasti nije dobio ovo
visoko priznanje, mislim na ove starije koji su na visokim funkcijama, koji bi mogli uzivati u
svojim penzijama, ali su se toga svesno odrekli, zbog zelje da pomognu svojim građanima.
bona fide Odgovori
Konacno! Svaka cast.
bobo Odgovori
Svaka čast Slobi Markoviću na istrajnosti i uspesima, pogotovo u ovim vremenima, kada je para za kulturu sve manje.
Želim mu još puno novih Odlikovanja.
snekica Odgovori
Cestitam i zelim puno uspeha u buducnosti..
Mikica Odgovori
Svaka cast!Zasluzena nagrada!!!
brankoL Odgovori
Lepo cuti da su se i komentatori slozili ...Napokon.
Izgleda da je nagrada u pravim rukama
Panonija Odgovori
Sve cestitke !
Daddy Odgovori
Cestitke!


Dete i pozoriste su jedan isti cvet,
Daddy Odgovori
Koje dostignuce?!


Subotica je puna dragulja!
dragulj Odgovori
Svidja mi se ova "SUBOTICA JE PUNA DRAGULJA"
RUBIĆ Odgovori
Slobo čestitka od prijatelja iz HRVATSKE
Vladimir RUBIĆ
samo malo Odgovori
VESKO
"Priznanje je sigurno zasluzeno. Cudi me kako niko od aktuelne gradske vlasti nije dobio ovo
visoko priznanje, mislim na ove starije koji su na visokim funkcijama, koji bi mogli uzivati u
svojim penzijama, ali su se toga svesno odrekli, zbog zelje da pomognu svojim građanima. "

Apsolutno se slazem stobom .Svi ovi gradski funkcioneri su na polozajima 20 pa i preko 30 godina .Pricamo o ovima ispod gradonacelnika i p. skupstine ( mozda jos 2-3 osobe),katastar,urbanizam,pravna sluzba itd.Vise su nego zasluzili nagradu i odlikovanje ,jer da nije njih niko ne bi izasao iz Subotice u inostranstvo a samim tim ne bi ni progledao.
Daddy Odgovori
@samo malo
"""VESKO
"Priznanje je sigurno zasluzeno. Cudi me kako niko od aktuelne gradske vlasti nije dobio ovo
visoko priznanje, mislim na ove starije koji su na visokim funkcijama, koji bi mogli uzivati u
svojim penzijama, ali su se toga svesno odrekli, zbog zelje da pomognu svojim građanima. "

Apsolutno se slazem stobom .Svi ovi gradski funkcioneri su na polozajima 20 pa i preko 30 godina .Pricamo o ovima ispod gradonacelnika i p. skupstine ( mozda jos 2-3 osobe),katastar,urbanizam,pravna sluzba itd.Vise su nego zasluzili nagradu i odlikovanje ,jer da nije njih niko ne bi izasao iz Subotice u inostranstvo a samim tim ne bi ni progledao."""


Ko li nas je to Suboticane izveo iz Subotice da ne kazem oci nam dodelio / dodario, kako vec oces???

Ja sam mislio da kod slepaca to bogovi rade!
ifel Odgovori
Bravo Vesko.
I neka si im rekao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.