• Pregleda: 1523

Predavanje o životu subotičke književnice Ilone Fülöp

Predavanje pod nazivom "Jedna migrantska priča: Ilona Fülöp", održaće se u četvrtak, 13. jula, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 20 časova. Predavanje se realizuje u okviru drugog dela projekta "Oni koji odlaze".
Predavanje o životu subotičke književnice Ilone Fülöp

U godinama pred Prvi svetski rat iseljavanje iz Austro Ugarske bila masovna pojava. Pored najbrojnijih iseljenika, koji su u Sjedinjenim Američkim Državama tražili posao plaćen dovoljno za pristojan život, put Novog sveta su kretali i književnici, umetnici, naučnici. Među njima bila je, tek retkima znana, subotička književnica Ilona Fülöp.

Njena životna priča biće tema predavanja, koje će održati Mirko Grlica, istoričar i muzejski savetnik Gradskog muzeja Subotica.

Projekat "Oni koji odlaze" Savremene galerije Subotica sastoji se iz dva segmenta i nadovezuje se na izložbu "Granica je zatvorena", koja je bila predstavljena u u ovoj kulturnoj instituciji maja 2016. godine.

Prvi deo projekta otvoren je 30. juna, predstavljanjem izložbe "Zajednički imenilac", koja je nastala kroz rad u centrima za smeštaj tražilaca azila u Srbiji i umetnika, saradnika Grupe 484, Ivanom Bogićević Leko, Snežanom Nenom Skoko i Lukom Kneževićem-Strikom.

Drugi deo sastoji se od niza aktivnosti, koje osvetljavaju problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije, uzrokovanih ratovima i aktuelnih iseljavanja našeg stanovništva u zemlje zapadne Evrope i severno-američkog kontinenta, koje su ekonomskog karaktera. U ovom delu publika može da čuje predavanja, vidi projekcije filmova i prezentacije istraživanja ovog problema sa istorijskog, sociološkog, antropološkog i kulturnog aspekta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Realan Odgovori
Istorija se ponavlja. Saučesnici smo obnavljanja Austro-Ugarske koje proteruje pravoslavni živalj nazivajući to ekonomskim migracijama što donekle jeste istina jer nepravoslavni dobijaju materijalnu pomoć za život u najskupljem gradu u državi. Oni bez te pomoći prinuđeni su da odu. Tako se po verskom i nacionalnom ključu čisti teritorija.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.